С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 сеп 2018, 17:00, 2619 прочитания

Една трета от приходите при преработвателите се държат от две фирми

"Амилум България" оглавява секторната класация, шест компании от топ 30 са с по-малко приходи през 2017 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на abonament@economedia.bg

Най-големите преработвателни предприятия са се справили по-добре през миналата година. Това, от една страна, се дължи на по-високи цени на млечните изделия, а от друга - инвестициите в нови мощности дават възможност на компаниите да продават продукти с по-голяма добавена стойност. Приходите на 30-те най-големи дружества, преработващи зърнени и маслодайни култури, плодове и зеленчуци, мляко и месо, надхвърлят 3.305 млрд. лв., а година по-рано те са били близо 3.138 млрд. лв. Близо една трета от постъпленията обаче се дължат на две компании - производителя на продукти от царевица "Амилум България" и производителя на олио "Олива".

Разбира се, не за всички компании в класацията тенденцията е била възходяща. Данните показват, че шест от фирмите отчитат спад на продажбите през миналата година в сравнение с предходната: "Олива", "Роса", "Топаз мел", "Гудмилс", "Бисер олива", "Симид София". Три дружества са работили на загуба в сравнение с 2016: "Роса", "Тирбул" и "Шрайбер фуудс България", а други 15 отчитат по-нисък финансов резултат.

В топ 3 на компаниите с най-много заети са: "Пилко" (905), "Паллирия България" (859) и "Месокомбинат Ловеч" (711). Тринадесет от фирмите са големи (с над 250 заети), 16 – средни (с до 250), и една - "Сън фуудс" - малка (с до 50 наети).

Топ 3


С приходи над 600 млн. лв. за 2017 г. секторната класация на преработващата промишленост се оглавява от производителя на продукти от царевица "Амилум България" – собственост на американската Archer Daniels Midland (ADM). Заводът на "Амилум" в Разград, който работи вече 25 години и смени няколко собственици, най-късно до 2020 г. ще удвои производствения си капацитет. Това ще е резултатът от най-новата инвестиция от 200 млн. лв., която предвижда въвеждане на нови производствени линии за високофруктозен глюкозен сироп и кристална декстроза, както и изграждане на инсталация за производство на етанол. Всичко това означава бъдеща преработка на около 900 хил. тона царевица годишно за производството на двата основни вида продукти на фирмата – подсладители за хранително-вкусовата индустрия и нишестета, които освен в хранителната се използват и в целулозено-хартиената индустрия. Клиенти на "Амилум-България" са практически всички големи производители на храни и напитки като Nestle, Coca-Cola, Pepsi и др., а основните пазари са Югоизточна и Централна Европа.

"Олива" е втора в класацията с оборот над 425 млн. лв. за 2017 г. Компанията, която притежава два маслодобивни завода – в Кнежа и в Полски Тръмбеш, отчита спад на нетните приходи, който се дължи основно на по-ниски продажни цени на продукцията и стоките. Допълнителен фактор е значително по-малкият обем на изтъргувани стоки в рамките на финансовата година в сравнение с предходната 2016 г., обясниха от дружеството, в което мажоритарен акционер е търговецът на зърно "Билдком" - собственост на Ангел Георгиев. В същото време фирмата отчита почти двойно по-голяма печалба за 2017 г.

Производителят на птиче месо "Пилко" - Разград, отчита ръст на приходите, които са близо 240 млн. лв., и почти два пъти по-висока печалба. Резултатите отреждат на дружеството трето място в секторната класация. Фирмата е част от "Амета холдинг" - притежание на един от най-големите производители на пилешко в Европа - германската PHW. Българската група обединява птицефермите с кланица "Пилко" и "Лудогорско пиле" в Разград, фуражния завод "Росица" - Павликени, "Свиневъдство Аспарухово" край Плевен, "Ферма Енево" – Шумен. "През последните три години ежегодно инвестираме между 3 и 5 млн. лева в модернизация на мощности, разширение и развитие на пазара. От този порядък са инвестиционните ни планове и за следващите три години", коментира Любомир Лозанов, главен изпълнителен директор на "Амета холдинг", цитиран от "Капитал". Българската компания продължава да увеличава продажбите си зад граница - Гърция, Румъния, Македония, Кипър.Месни и тестени изделия

Двуцифрен ръст на приходите и лек спад на печалбата отчита "Белла България" (4-о място). Холдингът притежава девет фабрики с дневен капацитет 350 т храни и извършва директна дистрибуция до над 12 000 точки на продажба в страната (търговски вериги, магазини, складове). Групата произвежда над 200 продукта под собствени и частни марки в няколко категории: тестени, месни, за мазане, картофено пюре, замразени зеленчуци и др. През миналата година дружеството обогати предложенията си със здравословни продукти – точени кори с подобрени рецепти, банички без консерванти за хорека сектора.

"Месокомбинат Ловеч" (5-а позиция) и "Месокомбинат Русе" (13) са част от "Бони холдинг". През миналата година холдингът започна процедура по придобиване на пълен контрол върху партниращата кланица в Търговище. Продължават дейностите по проектиране и осигуряване на всички необходими разрешителни за изграждане на нова високотехнологична индустриална кланица, която ще се намира в непосредствена близост до основния месопреработвателен производствен комплекс на групата в Ловеч.

Другият голям производител на пилешко месо и колбаси – старозагорската група "Градус", участва в класацията с три от фирмите си - "Градус – 3" (6), "Градус – 1" (8) и "Бисер олива" (17). Тази година компанията преструктурира бизнеса си и направи важна крачка с излизането си на Българската фондова борса. "Радваме се, че успяхме да реализираме едно от най-големите IPO в България за последните години. Това ще даде енергия както на търговията с акции в страната, така и на инвестициите на компанията, от което ще спечелят и потребителите, и акционерите на Градус", отбеляза Ангел Ангелов, управител на компанията. Плановете предвиждат набраните чрез първично публично предлагане средства да бъдат вложени в инвестиционна програма до 2020 г. за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти.

Други компании от сектора на месопреработката, които влизат в топ 30, са КЕН (18) и "Мултимес груп" (25). КЕН – Стара Загора, отчита спад на печалбата през миналата година. Месопреработвателната компания е една от първите частни фирми в бранша, създадена през 1991 г. Дружеството произвежда малотрайни и трайни варено-пушени колбаси. През есента на 2009 г. откри нов завод със застроена площ 9500 кв.м, разполагащ с високопроизводителни инсталации и технологии от световните лидери в бранша.

"Мултимес груп" - Лясковец, е учредена през 2000 г., но като месопреработвателно предприятие започва дейност през септември 2013 г. в нова и модерна фабрика, която отговаря на всички европейски стандарти и норми. Компанията отчита сериозен ръст и на приходите, и на печалбата през 2017. Съдружници в нея са Николай Йорданов Стефанов и Георги Венелинов Дочев.

Преработка на маслодайни култури

Освен "Олива" в класацията има силно присъствие на още седем фирми, които преработват маслодайни култури: "Сън фуудс" – Балчик (7), "Роса" - Попово (9), "Марица олио" (14) – Пазарджик, "Клас олио" - с. Карапелит (16), "Бисер олива" - Стара Загора (17), "Кехлибар" – Лясковец (21), "НИК-СОТ груп"– Аксаково (26).

"Сън фуудс" – Балчик, е част от "Папас-олио", която има рафинерия и в Ямбол, както и инсталация за производство на студено пресовани растителни масла в Бяла Слатина. "Папас олио" търгува и със зърно, затова присъства в класацията на големите търговци на земеделски продукти.

"Марица олио", основана през 2003 г., е собственост на братята Васил и Георги Марин, които са и арендатори и собственици на земеделска земя. Акционери в "Клас олио" са Нермин Йълмаз и Мертгюн Йълмаз. "Бисер олива" е част от групата "Градус" на братята Иван и Лука Ангелови. Едноличен собственик на капитала на "Кехлибар" е "Агрия груп холдинг", а "НИК- СОТ груп" е с едноличен собственик Ангел Бончев Бончев.
От бранша коментират, че на фирмите за бутилирани масла им е по-трудно с продажбите заради малкия размер на вътрешния пазар за разлика от производителите на наливни масла, които разчитат на задгранични продажби.

Млечни продукти

"Обединена млечна компания" - ОМК (10), отчита почти 10% ръст на приходите от продажби и лек спад на печалбата. "През миналата година най-голямото предизвикателство беше повишената цена на суровото мляко, което поскъпна със 17.7% в сравнение с 2016 г. ОМК обаче реализира с 6.6% по-голям обем продукция. Без нови продукти растежът е хоризонтален (средно увеличение с 230 обслужвани обекта) и вертикален от съществуващото портфолио, т.е. имаме увеличение на продажбите на ниво обект", коментира Йолита Ботева, маркетинг директор. Компанията, която произвежда под бранда "Верея", е инвестирала над 4.9 млн. лв. в материална база през 2017 г., включително и за ново оборудване за кисело мляко.

Другият производител на млечни продукти - "Тирбул" - Сливен (15), отчита почти 20% ръст на приходите, но и продължаваща загуба, която е повече от два пъти по-висока спрямо 2016. През миналата година дружеството, което произвежда под марката Olimpus, приключи с поетапна инвестиция от 18 млн. евро, свързана с разширяване на сградния фонд, закупуване на нова производствена линия за твърди сирена, разширяване на помещения. Резултатът е двойно увеличение на капацитета.

Фирма "Димитър Маджаров" (по името на собственика) притежава две предприятия – за преработка на месo край Пловдив и на мляко в гр. Стамболийски. Компанията произвежда над 50 вида месни продукти и около 20 вида млечни. В класацията присъства с мандрата "Димитър Маджаров -2" (20-о място), която е обновена, а капацитетът й за преработка е увеличен от 3 на 60 тона дневно.

Едноличен собственик на "Кремио" (22) е "Глобал крийм инвестмънтс". Компанията произвежда UHT и пастьоризирани млечни продукти с марката My Day и има дългогодишно партньорство с много клиенти от Турция, Гърция, Сърбия, Украйна, Унгария, Холандия и др. Основана е като "Мегле Ем Джей" ООД и до юли 2006 г. е собственост на "MEGGLE Германия" и ливанската MJ Pack. След това е преименувана на "Май Дей" ЕООД и до 2008 г. е собственост на MJ Pack. После отново сменя името и собствеността си – от 2008 до 2010 г. е "Кодап" ООД (собственост на CO.DA.P. S.p.A., Италия, и MJ Pack), а през декември 2010 - "Кодап" ЕООД (собственост на CO.DA.P. S.p.A. - Cola Dairy Products S.pA.). От декември 2015 се нарича "Кремио".

В тази група е и американската "Шрайбер фуудс България" (28) – основен производител на продуктите на Danone в България.

Брашно и хляб

Мелничният комбинат "Топаз мел" – Карнобат (11), който е в една група с производителя на алкохол "СИС индустрийс", приключва 2017 г. с ръст на печалбата, но със спад на приходите. "Гудмилс България" (12) - собственик на популярната марка брашно "София мел", отчита спад и на приходите, и на печалбата. През 2016-2017 компанията вложи 3.7 млн. лв. в различни проекти, а през тази година ще прибави още един милион лева към инвестициите. Данните от последните пазарни проучвания на AC Nielsen показват, че брандът "София мел" има 60% пазарен дял в стойност. Около 35-38% от продукцията на компанията се продават зад граница.

Председател на кооперацията "Симид 1000" (19-а позиция) е Митко Караджов, който притежава група от свързани фирми, опериращи на пазара на хляб в страната, сред които и "Симид София" (23-о място). Според Търговския регистър кооперацията има дялови участия и в "Хлебни изделия - Ботунец", "Хлебни изделия – Лозенец", "Пълдин турс -91", "Хебър", "Хлебопроизводство и сладкарство – Велинград".

Преработка на плодове и зеленчуци

Консервното предприятие "Палиррия България" (24) от Нова Загора е собственост на гръцката компания "Палиррия Сулиотис". Дружеството е основано през 2000 г. В началото на дейността си произвежда основно постни сарми в лозов лист. След това разширява продуктовата гама - пюре от печен патладжан, лютеници, айвари, зеленчуци в доматени заливки и др. "Палиррия" изнася над 95% от продукцията си в повече от 40 държави. Износът е за Русия, Канада, САЩ, Африка, скандинавските страни и цяла Европа.

В класацията влиза и "Агри България" (27), която е италианска собственост – на "Фереро трейдинг лукс С.А.". Компанията притежава завод за преработка на череши в с. Радиново, Пловдивско. Българското дружество работи изцяло за износ, като спиртованите череши се влагат в захарни изделия от продуктовата група на Ferrero.

Преработвателят на череши "Куминяно фрут" - с. Катуница, област Пловдив (29), също е италианска инвестиция - на братята Роберто, Джовани и Микеле Санторелли. Фирмата е специализирана в изкупуването, преработката и консервирането на череши като суровина за хранителната промишленост. Компанията е в България от ноември 1995 г., има собствени овощни градини с череши в цялата страна, както и втора фабрика за преработка на плодове - в старозагорското село Християново. Произведените количества сушени плодове се изнасят почти изцяло.

Класацията завършва с "Кенди" ООД - Банкя (30-о място). Дружеството има разностранна производствена дейност, но тук е заради универсалните подправки Picantina, които са лидер на пазара. Компанията е собственост на Светломир Емилов Костадинов, Елена Владимирова Костадинова, Владимир Емилов Костадинов, Илона Светломирова Лъджева.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Economic Disparity Between Regions in Bulgaria Remains High Economic Disparity Between Regions in Bulgaria Remains High

A business revival is visible everywhere, but stronger regions pull ahead, while the weaker ones still lag behind

4 яну 2019, 135 прочитания

Близо половината от най-динамичните земеделци се занимават с търговия Близо половината от най-динамичните земеделци се занимават с търговия

Приходите на топ 50 са нараснали с 50% през миналата година

20 окт 2018, 3916 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Земеделие и бизнес" Затваряне
Кои са най-големите 100 земеделски компании

Приходите на дружествата пораснаха до над 10 млрд. лв. през 2017 г. въпреки по-ниските цени в глобален мащаб

Повелителят на отпадъците

Централите на Христо Ковачки масово заместват въглищата с RDF и биомаса

Възкръсналата империя на Ковачки

Един човек владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, продава и изгаря. Христо Ковачки вече e най-големият търговец на ток и има империя за 1.5 млрд. лв.

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Хубаво е, но е фалшиво

Как изложба с фалшификати почти предизвика дебат за черния пазар на изкуство у нас

Ние, писателите

Сборникът "Интервюта" ни дава възможност да надникнем по-дълбоко в личността и философията на Йордан Радичков