Една трета от приходите при преработвателите се държат от две фирми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една трета от приходите при преработвателите се държат от две фирми

Shutterstock

Една трета от приходите при преработвателите се държат от две фирми

"Амилум България" оглавява секторната класация, шест компании от топ 30 са с по-малко приходи през 2017 г.

Мара Георгиева
5365 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]

Най-големите преработвателни предприятия са се справили по-добре през миналата година. Това, от една страна, се дължи на по-високи цени на млечните изделия, а от друга - инвестициите в нови мощности дават възможност на компаниите да продават продукти с по-голяма добавена стойност. Приходите на 30-те най-големи дружества, преработващи зърнени и маслодайни култури, плодове и зеленчуци, мляко и месо, надхвърлят 3.305 млрд. лв., а година по-рано те са били близо 3.138 млрд. лв. Близо една трета от постъпленията обаче се дължат на две компании - производителя на продукти от царевица "Амилум България" и производителя на олио "Олива".

Разбира се, не за всички компании в класацията тенденцията е била възходяща. Данните показват, че шест от фирмите отчитат спад на продажбите през миналата година в сравнение с предходната: "Олива", "Роса", "Топаз мел", "Гудмилс", "Бисер олива", "Симид София". Три дружества са работили на загуба в сравнение с 2016: "Роса", "Тирбул" и "Шрайбер фуудс България", а други 15 отчитат по-нисък финансов резултат.

В топ 3 на компаниите с най-много заети са: "Пилко" (905), "Паллирия България" (859) и "Месокомбинат Ловеч" (711). Тринадесет от фирмите са големи (с над 250 заети), 16 – средни (с до 250), и една - "Сън фуудс" - малка (с до 50 наети).

Топ 3

С приходи над 600 млн. лв. за 2017 г. секторната класация на преработващата промишленост се оглавява от производителя на продукти от царевица "Амилум България" – собственост на американската Archer Daniels Midland (ADM). Заводът на "Амилум" в Разград, който работи вече 25 години и смени няколко собственици, най-късно до 2020 г. ще удвои производствения си капацитет. Това ще е резултатът от най-новата инвестиция от 200 млн. лв., която предвижда въвеждане на нови производствени линии за високофруктозен глюкозен сироп и кристална декстроза, както и изграждане на инсталация за производство на етанол. Всичко това означава бъдеща преработка на около 900 хил. тона царевица годишно за производството на двата основни вида продукти на фирмата – подсладители за хранително-вкусовата индустрия и нишестета, които освен в хранителната се използват и в целулозено-хартиената индустрия. Клиенти на "Амилум-България" са практически всички големи производители на храни и напитки като Nestle, Coca-Cola, Pepsi и др., а основните пазари са Югоизточна и Централна Европа.

"Олива" е втора в класацията с оборот над 425 млн. лв. за 2017 г. Компанията, която притежава два маслодобивни завода – в Кнежа и в Полски Тръмбеш, отчита спад на нетните приходи, който се дължи основно на по-ниски продажни цени на продукцията и стоките. Допълнителен фактор е значително по-малкият обем на изтъргувани стоки в рамките на финансовата година в сравнение с предходната 2016 г., обясниха от дружеството, в което мажоритарен акционер е търговецът на зърно "Билдком" - собственост на Ангел Георгиев. В същото време фирмата отчита почти двойно по-голяма печалба за 2017 г.

Производителят на птиче месо "Пилко" - Разград, отчита ръст на приходите, които са близо 240 млн. лв., и почти два пъти по-висока печалба. Резултатите отреждат на дружеството трето място в секторната класация. Фирмата е част от "Амета холдинг" - притежание на един от най-големите производители на пилешко в Европа - германската PHW. Българската група обединява птицефермите с кланица "Пилко" и "Лудогорско пиле" в Разград, фуражния завод "Росица" - Павликени, "Свиневъдство Аспарухово" край Плевен, "Ферма Енево" – Шумен. "През последните три години ежегодно инвестираме между 3 и 5 млн. лева в модернизация на мощности, разширение и развитие на пазара. От този порядък са инвестиционните ни планове и за следващите три години", коментира Любомир Лозанов, главен изпълнителен директор на "Амета холдинг", цитиран от "Капитал". Българската компания продължава да увеличава продажбите си зад граница - Гърция, Румъния, Македония, Кипър.

Месни и тестени изделия

Двуцифрен ръст на приходите и лек спад на печалбата отчита "Белла България" (4-о място). Холдингът притежава девет фабрики с дневен капацитет 350 т храни и извършва директна дистрибуция до над 12 000 точки на продажба в страната (търговски вериги, магазини, складове). Групата произвежда над 200 продукта под собствени и частни марки в няколко категории: тестени, месни, за мазане, картофено пюре, замразени зеленчуци и др. През миналата година дружеството обогати предложенията си със здравословни продукти – точени кори с подобрени рецепти, банички без консерванти за хорека сектора.

"Месокомбинат Ловеч" (5-а позиция) и "Месокомбинат Русе" (13) са част от "Бони холдинг". През миналата година холдингът започна процедура по придобиване на пълен контрол върху партниращата кланица в Търговище. Продължават дейностите по проектиране и осигуряване на всички необходими разрешителни за изграждане на нова високотехнологична индустриална кланица, която ще се намира в непосредствена близост до основния месопреработвателен производствен комплекс на групата в Ловеч.

Другият голям производител на пилешко месо и колбаси – старозагорската група "Градус", участва в класацията с три от фирмите си - "Градус – 3" (6), "Градус – 1" (8) и "Бисер олива" (17). Тази година компанията преструктурира бизнеса си и направи важна крачка с излизането си на Българската фондова борса. "Радваме се, че успяхме да реализираме едно от най-големите IPO в България за последните години. Това ще даде енергия както на търговията с акции в страната, така и на инвестициите на компанията, от което ще спечелят и потребителите, и акционерите на Градус", отбеляза Ангел Ангелов, управител на компанията. Плановете предвиждат набраните чрез първично публично предлагане средства да бъдат вложени в инвестиционна програма до 2020 г. за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на високомаржови хранителни продукти.

Други компании от сектора на месопреработката, които влизат в топ 30, са КЕН (18) и "Мултимес груп" (25). КЕН – Стара Загора, отчита спад на печалбата през миналата година. Месопреработвателната компания е една от първите частни фирми в бранша, създадена през 1991 г. Дружеството произвежда малотрайни и трайни варено-пушени колбаси. През есента на 2009 г. откри нов завод със застроена площ 9500 кв.м, разполагащ с високопроизводителни инсталации и технологии от световните лидери в бранша.

"Мултимес груп" - Лясковец, е учредена през 2000 г., но като месопреработвателно предприятие започва дейност през септември 2013 г. в нова и модерна фабрика, която отговаря на всички европейски стандарти и норми. Компанията отчита сериозен ръст и на приходите, и на печалбата през 2017. Съдружници в нея са Николай Йорданов Стефанов и Георги Венелинов Дочев.

Преработка на маслодайни култури

Освен "Олива" в класацията има силно присъствие на още седем фирми, които преработват маслодайни култури: "Сън фуудс" – Балчик (7), "Роса" - Попово (9), "Марица олио" (14) – Пазарджик, "Клас олио" - с. Карапелит (16), "Бисер олива" - Стара Загора (17), "Кехлибар" – Лясковец (21), "НИК-СОТ груп"– Аксаково (26).

"Сън фуудс" – Балчик, е част от "Папас-олио", която има рафинерия и в Ямбол, както и инсталация за производство на студено пресовани растителни масла в Бяла Слатина. "Папас олио" търгува и със зърно, затова присъства в класацията на големите търговци на земеделски продукти.

"Марица олио", основана през 2003 г., е собственост на братята Васил и Георги Марин, които са и арендатори и собственици на земеделска земя. Акционери в "Клас олио" са Нермин Йълмаз и Мертгюн Йълмаз. "Бисер олива" е част от групата "Градус" на братята Иван и Лука Ангелови. Едноличен собственик на капитала на "Кехлибар" е "Агрия груп холдинг", а "НИК- СОТ груп" е с едноличен собственик Ангел Бончев Бончев.

От бранша коментират, че на фирмите за бутилирани масла им е по-трудно с продажбите заради малкия размер на вътрешния пазар за разлика от производителите на наливни масла, които разчитат на задгранични продажби.

Млечни продукти

"Обединена млечна компания" - ОМК (10), отчита почти 10% ръст на приходите от продажби и лек спад на печалбата. "През миналата година най-голямото предизвикателство беше повишената цена на суровото мляко, което поскъпна със 17.7% в сравнение с 2016 г. ОМК обаче реализира с 6.6% по-голям обем продукция. Без нови продукти растежът е хоризонтален (средно увеличение с 230 обслужвани обекта) и вертикален от съществуващото портфолио, т.е. имаме увеличение на продажбите на ниво обект", коментира Йолита Ботева, маркетинг директор. Компанията, която произвежда под бранда "Верея", е инвестирала над 4.9 млн. лв. в материална база през 2017 г., включително и за ново оборудване за кисело мляко.

Другият производител на млечни продукти - "Тирбул" - Сливен (15), отчита почти 20% ръст на приходите, но и продължаваща загуба, която е повече от два пъти по-висока спрямо 2016. През миналата година дружеството, което произвежда под марката Olimpus, приключи с поетапна инвестиция от 18 млн. евро, свързана с разширяване на сградния фонд, закупуване на нова производствена линия за твърди сирена, разширяване на помещения. Резултатът е двойно увеличение на капацитета.

Фирма "Димитър Маджаров" (по името на собственика) притежава две предприятия – за преработка на месo край Пловдив и на мляко в гр. Стамболийски. Компанията произвежда над 50 вида месни продукти и около 20 вида млечни. В класацията присъства с мандрата "Димитър Маджаров -2" (20-о място), която е обновена, а капацитетът й за преработка е увеличен от 3 на 60 тона дневно.

Едноличен собственик на "Кремио" (22) е "Глобал крийм инвестмънтс". Компанията произвежда UHT и пастьоризирани млечни продукти с марката My Day и има дългогодишно партньорство с много клиенти от Турция, Гърция, Сърбия, Украйна, Унгария, Холандия и др. Основана е като "Мегле Ем Джей" ООД и до юли 2006 г. е собственост на "MEGGLE Германия" и ливанската MJ Pack. След това е преименувана на "Май Дей" ЕООД и до 2008 г. е собственост на MJ Pack. После отново сменя името и собствеността си – от 2008 до 2010 г. е "Кодап" ООД (собственост на CO.DA.P. S.p.A., Италия, и MJ Pack), а през декември 2010 - "Кодап" ЕООД (собственост на CO.DA.P. S.p.A. - Cola Dairy Products S.pA.). От декември 2015 се нарича "Кремио".

В тази група е и американската "Шрайбер фуудс България" (28) – основен производител на продуктите на Danone в България.

Брашно и хляб

Мелничният комбинат "Топаз мел" – Карнобат (11), който е в една група с производителя на алкохол "СИС индустрийс", приключва 2017 г. с ръст на печалбата, но със спад на приходите. "Гудмилс България" (12) - собственик на популярната марка брашно "София мел", отчита спад и на приходите, и на печалбата. През 2016-2017 компанията вложи 3.7 млн. лв. в различни проекти, а през тази година ще прибави още един милион лева към инвестициите. Данните от последните пазарни проучвания на AC Nielsen показват, че брандът "София мел" има 60% пазарен дял в стойност. Около 35-38% от продукцията на компанията се продават зад граница.

Председател на кооперацията "Симид 1000" (19-а позиция) е Митко Караджов, който притежава група от свързани фирми, опериращи на пазара на хляб в страната, сред които и "Симид София" (23-о място). Според Търговския регистър кооперацията има дялови участия и в "Хлебни изделия - Ботунец", "Хлебни изделия – Лозенец", "Пълдин турс -91", "Хебър", "Хлебопроизводство и сладкарство – Велинград".

Преработка на плодове и зеленчуци

Консервното предприятие "Палиррия България" (24) от Нова Загора е собственост на гръцката компания "Палиррия Сулиотис". Дружеството е основано през 2000 г. В началото на дейността си произвежда основно постни сарми в лозов лист. След това разширява продуктовата гама - пюре от печен патладжан, лютеници, айвари, зеленчуци в доматени заливки и др. "Палиррия" изнася над 95% от продукцията си в повече от 40 държави. Износът е за Русия, Канада, САЩ, Африка, скандинавските страни и цяла Европа.

В класацията влиза и "Агри България" (27), която е италианска собственост – на "Фереро трейдинг лукс С.А.". Компанията притежава завод за преработка на череши в с. Радиново, Пловдивско. Българското дружество работи изцяло за износ, като спиртованите череши се влагат в захарни изделия от продуктовата група на Ferrero.

Преработвателят на череши "Куминяно фрут" - с. Катуница, област Пловдив (29), също е италианска инвестиция - на братята Роберто, Джовани и Микеле Санторелли. Фирмата е специализирана в изкупуването, преработката и консервирането на череши като суровина за хранителната промишленост. Компанията е в България от ноември 1995 г., има собствени овощни градини с череши в цялата страна, както и втора фабрика за преработка на плодове - в старозагорското село Християново. Произведените количества сушени плодове се изнасят почти изцяло.

Класацията завършва с "Кенди" ООД - Банкя (30-о място). Дружеството има разностранна производствена дейност, но тук е заради универсалните подправки Picantina, които са лидер на пазара. Компанията е собственост на Светломир Емилов Костадинов, Елена Владимирова Костадинова, Владимир Емилов Костадинов, Илона Светломирова Лъджева.

Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  zgu38588283 avatar :-|
  Krasimir Tsanev

  За известно време избягвайте да купувате продуктите на Мaджаров, не знам защо но са влошили ужасно качеството на продуктите си

 • 2
  xlr28588192 avatar :-|
  Maria Damianova

  След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.

 • 3
  rrj04579546 avatar :-|
  damyanov_ivan

  Като вече бивш служител на Маджаров искам да кажа: избягвайте дори да пипате продуктите им. Колегите ни често страдаха от инфекции на годните дихателни пътища от миризната и ужасното качество на продуктите– изпозлвахме химия от посладители и сол за да прикрият ужасната миризма.

 • 4
  rsx10579546 avatar :-|
  Дилян Пеев

  С полеви тест в магазин метро доказахме,, че луканката на маджаров не отговаря дори за стандартите на котешка храна.

 • 5
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.

 • 6
  nku06635451 avatar :-|
  Галина Латунова

  Димитър Маджаров и Станислава Маджарова наскоро влязоха в полезрението и с навлизането си на ливанския пазар. След запитване в посолството на Ливан обаче се оказа, че те използват хранителните си продукти като параван за пране на пари. Към момента прокуратурата в Бейрут разследва 7 души за пране на пари и двама от тях са именно Маджаров и дъщеря му.

 • 7
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Продуктите на Маджаров не за първи път биват обект на наказателна отговорност. Преди години хората често намираха какви ли не предмети в месата си.

 • 8
  ghc54592076 avatar :-|
  paskal_p_1

  В мигове на пандемия това е особено опасно. Лошата храна, в случая дори негодна за консумация, отслабва имунната система и това прави организма лесно податлив на коронавируса или на други заболявания. Може да се стигне дори до рак.

 • 9
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Хора според вас нормално ли e Димитър Маджаров да си прави буквално каквото пожелае с продуктите и те да продължават да са на пазара? До кога ще продължава така ? Ясно е, че вече качество е неприемливо, но стоката си се продава и хората се тъпчат с боклуци.

 • 10
  lvm49638285 avatar :-|
  Георги

  Съгласен съм с вас. По възможност изобщо не консумирайте техните продукти. Изключително ниско качество...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK