Близо половината от най-динамичните земеделци се занимават с търговия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Близо половината от най-динамичните земеделци се занимават с търговия

Shutterstock

Близо половината от най-динамичните земеделци се занимават с търговия

Приходите на топ 50 са нараснали с 50% през миналата година

7285 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]
Приходите на първите 10 компании са общо 1.14 млрд. лв., което е две трети от постъпленията на всички в класацията.
Автор: Капитал

Успешните земеделски стопани са тези, които въвеждат нови технологии и от една и съща площ например успяват да извлекат значително по-голям добив. Немалка част от тях обаче са свързани с добре познати стари играчи на пазара. Това се вижда от тазгодишната класация на най-динамичните компании в селското стопанство. Най-бързо развиващите се 50 фермери декларират за 2017 г. общ приход от 1.7 млрд. лв., което е с цели 50% повече, отколкото през предходната година. От тях 20 се занимават с търговия на едро, 10 са в сектора на преработката, а 7 са търговци на техника. По-малък брой дружества се занимават с животновъдство (6), 5 са зърнопроизводителите, а по една компания - с многогодишни насаждения и зеленчукопроизводството.

Какви са подредените в класацията

Най-голям растеж отбелязва зърнопроизводителят "Виялишки-90" ООД, който стопанисва 20 000 декара в района на Бяла Слатина. За него е известно, че използва нов хибриден ечемик Hyvido на "Синджента" от нова технология, която позволява по-високи добиви и висока стабилност при различни условия на отглеждане. Освен че използва хибридни култури, Пенчев вече 3 години залага на програмата за сателитно заснемане на земеделските площи в България GeoSCAN на "Технофарм", която предлага ежемесечни сателитни изображения на земеделските посеви. Изображенията дават възможност на стопаните в реално време да следят състоянието на растенията на цялата обработваема площ и да установят какви ефекти дават торенето и напояването, как е била обработена земята, има ли наличие на плевели, болести, нападения от вредители и други. Достъпът се извършва чрез мобилни приложения за основните операционни системи Android и iOS, което осигурява достъпност до информацията по всяко време.

Тази компания започва активна дейност през 2012 г. Преди това Пенчев, който е фермер с дългогодишен опит, оперира основно като едноличен търговец чрез "Виялишки 90-Антон Пенчев". През 2017 г. той също отбелязва увеличаване на обработените обеми, като генерира 7.3 млн. лв. приходи и над 1 млн. лв. чиста печалба. Това, което прави впечатление, е, че през миналата година активите на едноличния търговец са били прехвърлени в дружеството с ограничена отговорност. През 2016 г. "Виялишки-90" ООД има малко над 800 хил. лв. активи, а "Виялишки 90-Антон Пенчев" – 5.7 млн. лв., докато към края на 2017 г. дружеството вече има 7.3 млн. лв. активи, от които по-голямата част – краткосрочни, а едноличният търговец остава с 823 хил. лв. активи. Така че въпреки безспорно добрите резултати и постоянството във финансовото представяне на "Виялишки-90" ООД прехвърлянето на част от транзакциите от едноличния търговец към търговското дружество е очевидната причина за постигането на първата позиция в класацията за най-динамичен ръст с впечатляващите 7570% годишно нарастване на приходите до малко над 10 млн. лв.

Второто дружество в класацията - "Агро плант инвест" ЕООД, се занимава с търговия на едро със зърно и фуражи. Собственост е на Велимир Магурев, който през 2009 г. беше съден за измама като собственик на първата заложна къща в Благоевград "Виги". Това дело приключи с условна присъда. Друга компания, в която Магурев има участие, е "БГ ленд ко", която се появи и в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите от 2009 г. Тогава компанията на Магурев и партньорът му Боян Бончев придоби 20 хил. кв.м в Каварна на цена 8.58 лв. на кв.м. Същата фирма миналата година спечели поръчка за 1.2 млн. лв. за саниране на сградите на полицията във Варна. Освен това "Агро плант инвест" и "Бг ленд ко" са част от консорциума "Агро резерв", който в началото на 2016 г. беше един от неочакваните кандидати за купуване на Търговска банка "Виктория".

Третата най-динамично развиваща се компания през 2017 г. беше "Лаврис инвест" ЕООД. До 2016 г. компанията е собственост на Преслав Борисов, зам.-министър на земеделието, който беше помолен през 2010 г. да подаде оставка от премиера Бойко Борисов заради конфликт на интереси. Според източници от земеделското министерство тогава причината е в подготвяни от Преслав Борисов лобистки законови промени, забраняващи изграждането на ветрогенератори върху земеделска земя, с което да се ограничи поскъпването й и компаниите на баща му да изкупят площи в Добруджа. Преслав е син на Пламен Борисов, който през 2016 г. придобива собствеността над "Лаврис инвест". Той е собственик на най-голямата зърнобаза в Североизточна България "Дефко", за която в началото на 2013 г. се съобщава, че ще бъде еднолично придобита от швейцарската компания Glencore. Според последния запис в Търговския регистър "Дефко зърнобаза" е собственост на Пламен Борисов.

По-надолу сред най-динамичните компании се нарежда "Комодити трейд България" ЕООД, което също е в сектора с търговия със зърно и фуражи. Дружеството оперира от 2013 г., като започва с активи от 140 хил. лв., докато днес вече разполага с близо 11 млн. лв. активи. На пето място е "Агроланд България", която от 2016 г. е дистрибутор на търговските марки Husqvarna, Gardena и McCulloch за производството на продукти за подрръжка на гори, паркове и грижа за градината. Представителството е свързано с гръцка компания, поради което ръководител на дружеството у нас е Панделис Пападопулос. Само в рамките на една година дружеството увеличава и чистата си печалба от 254 хил. лв. на 1.2 млн. лв., като доставят продукти на Husqvarna на всички големи ритейлъри.

Най-големите динамични компании

Първите 10 компании с най-големи приходи сред динамичните компании декларират общо 1.14 млрд. лв. приходи, тоест средно по 114 млн. лв. на дружество. Това представлява точно 2/3 от приходите на всички 50 най-динамични компании в сектора, тоест на останалите 40 се падат само 1/3 от постъпленията. Тези десет компании отчитат ръст от 44% на годишна база. Впечатление прави, че две от компаниите в този списък са дъщерни дружества на водещия производител на пилешко месо "Градус", която през тази година успешно се листна на Българската фондова борса и така привлече над 80 млн. лв. от инвеститори – предимно пенсионни дружества. Сумарно техните приходи отговарят на 1/5 от сумата на компаниите в топ 10. На първо място с близо 300 млн. лв. приход през 2017 г. и годишно нарастване от 37% е "Билдком" ЕООД, която също извършва търговия на едро със зърно и фураж. Тя е собственост на Ангел Георгиев, който също притежава един от най-големите производители на олио у нас "Олива" АД. Техен основен пазар не е българският, като клиентите са почти изцяло в чужбина. От известно време компанията дължи значителен дял на оборота си на приходите от рапично масло, предназначено освен за хранителни цели и за биодизел. Миналата година Георгиев започна строителството на нов завод във Варна на обща стойност 40 млн. евро.

Годината определено е била добра за търговията със слънчоглед, защото и втората най-голяма динамична компания се занимава и с тази дейност. "Фарм сенс" отново е свързана с Пламен Борсов и от 1993 г. се занимава с търговия и съхранение на различни типове зърно и маслодайни растения, като има собствени или наети силози за съхранение на общо над 200 000 тона продукция. Дружеството има опит в изнасянето на зърно не само в рамките на Европа, но и в Индия, Алжир, Мароко и Тунис. През миналата година обаче то е преобразувано в ново дружество според данните в Търговския регистър.

Едно от дружествата в холдинга на производителя на пилешко месо "Градус" е третата най-голяма динамична компания за 2017 г. "Градус-3" специално се занимава с производство на фуражни храни за отглежданите птици. То декларира над 4 млн. лв. чиста печалба за 2017 г., което е 3.5 пъти повече в сравнение с 2016 г.

Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]
Приходите на първите 10 компании са общо 1.14 млрд. лв., което е две трети от постъпленията на всички в класацията.
Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK