Въпрос на микс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Въпрос на микс

Shutterstock

Въпрос на микс

Изминалата година е била успешна за "Агрополихим" и с леки затруднения за "Неохим"

Калина Горанова
4020 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]
Роля на местния пазар имат и големите чужди компании, които държат около 20% от него.

В бизнеса с торовете има няколко основни закономерности. На местния пазар това е сигурността в субсидиите и цената на зърното. Към това се намесва цената на природния газ, която е основна суровина за производителите на торове и определя конкурентоспособността им спрямо чуждите конкуренти.

На международния пазар факторите са още повече. Така например едно отваряне на Украйна към алтернативни на руските доставчици води до пренасочването на руската торова продукция към други пазари. Нови мощности в Африка водят до повишаване на глобалното производство и до падане на цените.

От около десетилетие в международен план голямо роля играе и стратегията за директно навлизане на най-мощните производители и търговци на крайните пазари в Централна и Източна Европа, където пазарите все още не са достигнали своя максимален капацитет посредством директни или ексклузивни партньорства. Това е сериозно предизвикателство за българските производители, като компаниите с руски произход, които често са подозирани в държавна помощ през непазарната цена на основната суровина – природния газ (за амоняка и азотните торове) и фосфорит (за фосфорна кисели и торове).

Друга движеща сила за бизнеса са все по-модерните изисквания на клиентите за торене, което налага на производителите да отговорят, предлагайки все по-разнообразни продукти и модели за все по-прецизно торене.

Рекордни ръстове

Българските производители на торове "Агрополихим" и "Неохим" разчитат традиционно на износа, като местният пазар е по-скоро малък, като вносът в страната е около 20%.

Изминалата година беше по-скоро успешна за българските производители, като "Агрополихим" достигна до рекордно ниво на продажбите от 853 хил. тона. Със същия успех може да се похвали и дъщерната му търговска компания "Афер България", която продава и вносни торове, като продажбите й достигнаха 1.34 млн. тона. Компанията работи основно на местния и регионалните пазари (Централна и Източна Европа), за където са предназначени около 70% от продукцията, както и за Близкия изток, Северна и Южна Америка и др.

Заводът в Девня беше приватизиран през 1999 г. от Acid & Fertilizers. За последните 7 години компанията е инвестирала около 230 млн. лв. За следващите 5 години са планирани още инвестиции в размер на зад 250 млн. лв.

Компанията разширява както производствения си капацитет, така и портфолиото си. От края на миналата година "Агрополихим" е увеличила производството си на някои традиционни продукти, което й помага да продава на пазари като Латинска Америка и Бангладеш. Инвестициите в производството на сложни, комплексни многокомпонентни продукти дава път до по-тесните нужди на местния и регионалния пазар. Инвестирано е и в национална логистична мрежа за течни торове, която е тенденция в прецизното торене.

Бъдещите инвестиции включват и изграждането на терминал за обработка на зърнени продукти – нова дейност на дружеството. То ще засили връзките на компанията с ключови клиенти, като се предложи и услугата съхранение и обработка при експорт на зърно. Терминалът ще е с капацитет на товарене до 24 хил. тона зърно на денонощие, като това по думите на представители на компания това е норма, която няма към момента паралел в България и е почти двойно по-висока норма от тази на пристанище Варна.

Очаква се целият терминал да бъде завършен до ноември 2019 г. Той трябва да обслужва мултинационални търговски компании, които оперират на регионалния пазар, както и някои от най-активните търговци и местни производители на зърно.

И леки спадове

Не толкова успешна е била изминалата година за другия производител на торове "Неохим" – Димитровград. Той свива нетните си приходи от продажби с 5.7%, а печалбата се намалява почти наполовина, като причините за последното са освен спада при приходите, но и ръстът на разходите.

Компанията продава продукцията си главно в Европа, както и в Азия и Африка. Основният продукт на завода е амониев нитрат, но дружеството продава също и различни други торове и химически съединения (амоняк, натриев нитрат, азотна киселина и т.н.). За цялата година с около една пета намаляват продажбите както на местния пазар, така и извън страната, като достигат съответно 117.4 млн. лв. и 110.3 млн. лв.

В същото време разходите на дружеството са се повишили, включително и тези за природен газ, който е основната суровина на завода. Отрицателно влияние е оказало и състоянието на селскостопанските производители и изкупните цени на продукцията им.

През тази година не много позитивните новини продължават. Постъпленията падат с 4% до 121.6 млн. лв. за цялото полугодие, а разходите нарастват с 14% до 121.3 млн. лв. Печалбата, която отчита "Неохим" в края на полугодието на 2018 г., е 322 хил. лв., като за сравнение със същия период за мината година тя е била 20.36 млн. лв. По-слабите резултати се дължат на спадналите приходи от местния пазар и по-високи разходи. Отново негативно въздействие върху бизнеса има финансирането на селскостопанските производители, като основният спад в продажбите идва от българския пазар, докато зад граница те се повишават.

Колкото до повишените разходи, една от причините е цената на ключовата суровина - природния газ. От началото на годината цената на газа е твърдо нагоре, а от 1 юли тя се вдигна с 10%, като в междинния си доклад за дейността от компанията посочват, че трудно могат да прогнозират цената й и да реагират на съответните й изменения. Най-висок ръст има обаче при морските превози като навла и пристанищни разходи, както и при тези за въглеродни емисии.

Навлизане на големите

Роля върху местния пазар имат и големите чужди компании. През миналата година плевенският дистрибутор на минерални торове "Агрикола България", собственост на канадската Agrium, беше купен от швейцарската EuroChem Group, която има дълбоки руски корени и капитали и вече плевенското дружество работи под името "Еврохим агро България".

При промяната на собствеността беше обявено, че част от продуктите, които "Еврохим агро България" ще получава, ще бъдат произведени от мощностите на швейцарския собственик в Русия. А това означава сравнително евтини и бързи доставки по Черно море. Производствата на специалните продукти на компанията, които са базирани в Западна Европа, пък печелят от удобните и евтини доставки по Дунав. Компанията планира увеличаване на складовите си мощности в България. Тя разполага със склад в Добрич, като в следващите две години предвижда още 2 подобни инвестиции - един, който да обслужва Северозападна България, и друг за Южна България.

Статията е част от специалното издание на Капитал "Земеделие и бизнес". Изданието е подарък за потребителите с абонаментен план "Капитал PRO". Може да го закупите и самостоятелно, като пишете на [email protected]
Роля на местния пазар имат и големите чужди компании, които държат около 20% от него.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK