От фермата до масата

Късите вериги на доставка срещат търсенето на съвременния потребител с предлагането на качествени продукти

   ©  Цветелина Белутова
Фермерските пазари правят местната храна в градските райони достъпна алтернатива на все по-глобализираните хранителни вериги.

Фермерските пазари намират все повече почитатели наред с увеличаването на предпочитанията към автентични български земеделски и биопродукти. В резултат от това техният брой расте. Макар и не с темповете, с които това се случва в други европейски държави. Но все пак - ако само до преди няколко години фермерските пазари в България можеха да се изброят на пръсти, днес те са многократно повече. Някои от тях са спорадични, но има и такива, които се провеждат регулярно, като например ежеседмичният "От нашата ферма – с любов за вас!", който се състои всяка сряда пред Министерството на земеделието и храните, или пък фермерските пазари в някои търговски центрове (във Варна и Пловдив). И въпреки че за момента този тип търговия съществува основно в големите градове, тя настъпва и към по-малки областни центрове, като Добрич и Хасково например.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал