Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Боряна

Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България и председател на Съвета на жените в бизнеса в България

6516 прочитания

Боряна Манолова ръководи екип от 500 души, всекидневно работи с десетина, ключови за компанията хора. Отговаря за търговски офис, за производствена база в Правец, както и за голям Компетентен център, в който български инженери работят за проекти на Siemens за цяла Европа.

Лесно ли се работи с вас?

Да, мисля, че с мен се работи лесно, защото съм открит и достъпен за комуникация човек. Ценя мнението на колеги, партньори и клиенти. Стремя се да чуя всяка добра идея и при възможност да я приложа в работата. Уважавам конкурентите ни и се уча от тях, а надявам се и те от мен.

Как с една дума определяте мениджърския си стил?

Демократичен. За мен е много ценно да бъда балансьор между отделните членове на екипа. Не съм привърженик на натрапването на идеи или действия.

Коя е най-голямата жертва, която сте направили в името на кариерата?

Вложила съм огромно количество време и усилия, съпътствано от постоянно напрежение и стрес, но удовлетворението от това да видя резултата от своя труд, определено си струва цената. Опитвам се да съчетавам кариера с обществени ангажименти, семейство, приятели. Не съм сигурна, че винаги успявам, но поне знам, че давам максималното, на което съм способна.

Това, че сте жена, пречи или помага във вашия бизнес?

В сферите, в които работя – енергетика, индустрия, инфраструктура, медицинска апаратура, полът няма значение, а единствено качествата и способностите.

В България има много примери за жени – успешни бизнес лидери, но въпреки че те стават все повече, смятам, че все още не са недостатъчно. Това мотивира мен и други ръководители на едни от най-големите компании в България да създадем "Съвет на жените в бизнеса в България", за да подпомогнем развитието и лидерските качества на жените.

Някога усещали ли сте снизходително отношение заради това, че сте жена?

Не, не съм усещала снизходително отношение, поне не явно, но след тежки преговори съм получавала признание, че човекът срещу мен е подценил подготовката и уменията ми в преговорния процес.

Какви "мъжки" качества ви се е налагало да демонстрирате, за да ви приемат по-сериозно?

Много често в срещи, работни групи или събития извън офиса съм единствена или една от малкото жени. В световен аспект в Siemens има едва три жени главни изпълнителни директори, една от които съм аз, но това по никакъв начин не ме е принуждавало да се държа, говоря или обличам по различен от присъщия за мен начин.

Кои са ключовите инструменти, на които разчитате в работата си?  

Най-важното е умението ми да работя с хора – голяма част от хората на ръководни позиции в "Siemens България" са лично избрани от мен и смятам, че имат нужните качества да се представят блестящо. В работата си разчитам на откритост, точност и взаимно доверие. Насърчавам премерения риск и се опирам на ясната представа за ситуацията на пазара и възможностите за растеж.

Какви курсове/семинари посещавате? Откъде се информирате?

Поддържам идеята за обучение през целия живот. През април завърших докторска програма по електроснабдяване и електрообзавеждане. Едни от най-интересните лидерски програми, които съм завършила, са за жени лидери в INSEAD, Франция, и по глобално предприемачество в Международния институт по мениджмънт в Бангалор, Индия.

С най-голямо удоволствие чета водещите бизнес издания на българския пазар – ежедневника "Капитал Daily", седмичното издание "Капитал", списание "Мениджър". Интересни теми намирам в списанията Economist и Harvard Business Review. Въпреки че обичам книжните издания, много често чета чрез приложенията на мобилните ми устройства.

Какво правите в свободното си време? Как обичате да си почивате?

При мен презареждането е през времето, което прекарвам със семейството ми. Най-любими са ми разходките със съпруга ми и дъщеря ни, когато водим на разходка черния ни кокер шпаньол. Или по-точно, когато кучето ни "води" на разходка, а след това претендира за награди, защото много добре ни е забавлявало.

Обичам срещите с приятели, посещение на художествена изложба, театър, балет, любимите книги.

Колко често пътувате?

Пътувам често в страната и в чужбина, което е свързано с работата ми, но предпочитам пътуванията със семейството ми, които дъщеря ми планира и организира. При всяка възможност пътуваме из цяла България, както и в чужбина, за да се докоснем до нашите и до чужди исторически богатства.

Умеете ли да обявите край на работния ден?

Аз работя не само в офиса, но и в колата, в самолета, вкъщи. Нося отговорност за 500 души и много важни национални проекти и е невъзможно "да се изключа" напълно.

Как взимате решения?

Лесно вземам решения, но го правя на базата на точна, ясна и подробна информация след преценка на риска и възможностите. Умея да си признавам, ако съм взела грешно решение, за да се промени ситуацията и да се избегнат неприятни последствия от него, но за щастие това се случва много рядко.

Кога искате съвет?

Предпочитам да получа съвет от колеги или бизнес партньори, които са били в сходна ситуация, но решението и отговорността от него в крайна сметка е изцяло моя.

Какво е нужно, за да се създаде добър екип? А добър мениджър?  

Уменията на мениджъра могат да бъдат дооформени чрез обучения, ролеви модели, менторство, коучинг, но вродени качества като гъвкавост и комуникативност не могат да бъдат научени.

За да се създаде добър екип, е необходимо всеки член на екипа да има подходящия опит, умения и темперамент за позицията, която заема. Много важно е взаимното доверие между членовете на екипа, което се изгражда и се отглежда по време на работния процес.

Ако трябва да дадете дефиниция на успеха, каква би била тя? 

Успехът е повече от качества, които безспорно трябва да притежаваш – талант, работоспособност, самочувствие, усет, добронамереност. Всъщност успехът е начин на живот, начин на поведение и нагласа за победа, цялостна житейска стратегия. Лично аз се стремя към успеха. Опитвам се да намирам скритите възможности във всички обстоятелства, като се уча, променям и развивам.

За какво/на кого сте благодарни? 

Благодарна съм за любовта, търпението и истинската подкрепа, която получавам от семейството ми, което е голямата ми опора и коректив. Съпругът ми ми осигурява онова спокойствие и сигурност, което ми е необходимо, за да се справям със стресовото ежедневие, а дъщеря ми отсега проявява лидерските качества на млада бизнес дама.

Какво бихте искали да постигнете от този момент нататък?

Моята лична кауза е обединена под формата на "Съвет на жените в бизнеса в България", на който аз съм председател. Бих желала чрез личния си пример и чрез работата на организацията да допринеса за увеличаване на броя на жените на ръководни позиции, да покажа, че равните възможности съществуват. В съвета участват дами от висшия мениджмънт на български и международни компании, които на доброволни начала решихме да обединим усилията си и да споделим своя опит. Основната ни цел е да популяризираме добрите практики и да насърчим в кариерното израстване на жени на средни мениджърски позиции. Създадохме Лидерска академия, чиито първи възпитанички ще завършат през февруари 2015 г.

Най-голямата ви екстравагантност?

Обичам големи, хубави и удобни чанти. Често и най-строгият тоалет може да се разнообрази с една интересна чанта.

Любимо облекло (стил, марка): удобно, елегантно.

Обувки: високи, удобни.

Парфюм: Dolce на Dolce and Gabbana.

Средство за придвижване: лек автомобил.

Телефон: iPhone.

Таблет/компютър: iPad.
Боряна Манолова ръководи екип от 500 души, всекидневно работи с десетина, ключови за компанията хора. Отговаря за търговски офис, за производствена база в Правец, както и за голям Компетентен център, в който български инженери работят за проекти на Siemens за цяла Европа.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK