С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 дек 2014, 15:51, 5650 прочитания

Корнелия

Корнелия Харитонова, един от изпълнителните директори на "Вианд" (земеделие)

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Корнелия Харитонова, един от изпълнителните директори на "Вианд" ЕАД, ръководи около 150 души, разпределени в три завода

Кой момент от професионалната ви история ви се струва преломен?
Не мисля, че имам преломен момент в професионалната си кариера. По-скоро имам натрупване на опит от предходни позиции, които са ми помогнали да достигна до сегашната позиция. Благодарна съм на хората, с които съм работила до този момент и от които съм научила страшно много.


Имате ли принцип, който прилагате еднакво успешно и в професионалния, и в личния си живот?
Уважавам истината. И във възпитанието на моите деца, и в отношенията с колегите винаги съм поставяла този въпрос. Искам да знам истината и след това с общи усилия да решим проблема, който е възникнал. Харесвам принципа "истината и само истината, но невинаги цялата".

Лесно ли се работи с вас?
Сигурно не се работи лесно, тъй като обръщам внимание и най-дребните детайли. Това понякога изнервя хората, но никога не бих подписала документ, без да съм сигурна в детайлите. Старая се да се поставя в ситуацията на другата страна. Старая се да изслушвам хората и да чуя тяхното мнение. Старая се да не натрапвам своето мнение, а да убедя в моята гледна точка.

Какво ви помогна да стигнете дотук? 
На първо място, много четене и много работа. Много търпение от страна на семейството. Имало е моменти, в които съм ги лишавала от необходимото внимание.Коя е най-голямата жертва, която сте направили в името на кариерата?
"Жертва" е силна дума. Не мисля, че съм жертвала нещо. Лишавала съм себе си от любими занимания, от достатъчно сън и семейството си от време, в което да сме заедно.

Това, че сте жена, пречи или помага във вашия бизнес?
Не мисля, че полът има решаващо значение. По-скоро мисля, че всеки човек има свое излъчване и чар. Мисля, че с усмивка се постига много. С добра дума и с чувство за мярка при общуването може да се намери общ език с всеки.

Някога усещала ли сте снизходително отношение заради това, че сте жена?
Разбира се. Все още има мъже в България, които смятат, че бизнесът е за мъжете. И това не трябва да ни учудва. Една доста известна жена – учен и политик, в зората на демокрацията беше направила изказване, че отиващият си строй ни е лишил от това да очакваме съпрузите си с пантофи в ръка.
Радвам се, че все по-рядко се срещат тези мъже. Имам уважението и признанието и на работното място, и у дома (все пак живях с трима мъже - съпруг и двама синове).
Преди доста години, пак в първите години на демокрацията, имах следното заключение на мъж, заемащ отговорна позиция в държавна институция, по повод мое изказване и искане за справедливост: "Забележителна жена сте, но това не може да стане." Дълго време разсъждавах над определението – комплимент ли е това изказване или начин за дипломатичен отказ. И сега нямам отговор на този въпрос.

Какви "мъжки" качества ви се е налагало да демонстрирате, за да ви приемат по-сериозно?
Радвам се, че не се е налагало да ползвам мускули. Ако разумът се смята за "мъжко" качество, често ми се налага да го демонстрирам. Както вече казах, старая се да убеждавам хората, а не да демонстрирам сила и власт.

Има ли отговорност, която понякога ви тежи? Много уважавам българските поговорки. За случая бих казала "който го е страх от мечка, не ходи в гората".
Отговорността не ми тежи. Тежи ми, ако не мога да помогна на колега. Тежи ми, ако има неразбиране от администрация, ако има праволинейност и неотстъпчивост, въпреки че съм успяла да докажа моя теза. Смятам, че все още има много ограничения за развитие на бизнес. Аз съм за спазването на закона и за проверки, но все по-често сме свидетели, че тези проверки невинаги са ефективни, а в много случаи са отчитане на дейност и губене на време, което на практика е губене на пари.

Какво се научихте да владеете, без изобщо някога да сте предполагали, че ще ви се случи?
Емоциите си. Аз съм емоционален и прям човек. Бързо реагирам. Старая се да не показвам първичната си реакция, а да помисля и след това да изразя мнение.

Кои са ключовите инструменти, на които разчитате в работата си?  
Отдавна съм разбрала, че човек не може да е всестранно развита личност, колкото и усилия да полага. Може да има богата обща култура и да е информиран по много въпроси, но в детайлите невинаги може да е достатъчно информиран. Разчитам на колегите и на екипността в работата. Уважавам различните мнения. Не се притеснявам да призная, че има области, в които не съм компетентна и търся помощ.

Как си сверявате часовника и се държите в кондиция?
Чета много. В края на годината следя промените в данъчните закони, които ще влязат в сила от 1 януари. На семинарите и на курсовете, които при възможност посещавам, най-много харесвам последните часове, когато се задават въпроси и се обсъждат казуси. Винаги можем да се поучим от примера на колеги.

Кой е любимият ви момент от работния ден?
Сутрешното кафе с колеги. Имам чувството, че тогава преценявам какъв ще е денят. Всеки от нас има грижи и трудности - дали в работата или в личния живот, те се отразяват на работния процес. Когато всички са с усмивка, значи денят ще мине леко и без напрежение.

Какво правите в свободното си време?
Свободното ми време е безкрайно малко. Обичам разходките сред природата и се радвам, че това е споделено и от съпруга ми. Стараем се поне един ден от седмицата да сме сред природата.
Любимо занимание са ми хубавите книги. И понеже говорим за това колко отговорно е да си жена, мога да препоръчам на всички дами, които смятат, че е трудно да си жена в България, да прочетат книгата "Моята орис" на една авторка, познала трудности, различни от нашето ежедневие, която с невероятен език описва чувствата на жената, на майката и на съпругата. Четейки книгата, си дадох сметка, че жените, където и да са по света, имат едни и същи чувства – да са майки, да са съпруги и да допринасят за добруването на семейството. Имат едни и същи нужди да бъдат обичани, да бъдат обградени с внимание. Името на авторката е Паринуш Сании, преводът е на Людмила Янева – невероятен език.
Следя и българските автори - харесвам Теодора Димова, нейната книга "Майките" е незабравима и много поучителна за тези жени, които днес отглеждат своите деца, много добра е и театралната постановка по книгата, харесвам Алек Попов.
Обичам театъра. Радвам се на новото поколение български артисти и следя с интерес новите постановки.
Обичам и киното, но в никакъв случай не харесвам филмите с насилие.

Умеете ли да обявите край на работния ден?
Едно е да умееш, друго е да имаш възможност да го направиш. Старая се да оставям служебните проблеми в офиса, и домашните - у дома. Не изключвам служебния си телефон нито за минута. Знам, че щом звъни някой от колегите, има нужда от мен и се старая да отговоря. Не бих казала, че прекаляват. Екипът, с който работя, е изключително съвестен и всеки се старае да изпълни поставената му задача. Понякога имат нужда от малка подкрепа и се старая да я дам.

Кога искате съвет?
В трудни моменти винаги искам съвет от хора с опит, на които знам, че мога да се доверя и са безпристрастни. Кои са трудните моменти? Тези, в които следва да защитиш интереса на дружеството, но не искаш и да се лишиш от услугата на доставчика или от подписването на договор с клиент. Когато трябва да прецениш колегата правилно ли е постъпил и защитил ли е интересите на дружеството, или е подходил емоционално. Вслушвам се и в съвети на младите колеги. Те са носители на новостите в технологиите и понякога са по-практични от мен.

Бихте ли се занимавали с нещо друго?
Малко ми е късно да се пренасочвам. Обичам работата си. С удоволствие отивам на работа, но животът поднася много изненади - нещо, с което с удоволствие бих се занимавала, е да предавам опита си на по-млади колеги. Бих могла да преподавам, обичам занимания с деца.

Какво е нужно, за да се създаде добър екип?
Необходимо е желание, разбиране на проблемите на отделната личност. Уважавам принципа на японците "за да работи добре за компанията, служителят трябва да е решил личните си проблеми".

Ако трябва да дадете дефиниция на успеха, каква би била тя?  
За мен успял е всеки човек, който отива на работа с удоволствие, чувства се на място и всеки ден намира удовлетворение. Не мисля, че успели са само тези, които имат много пари. Малките радости понякога са много по-ценни от големите печалби.

За какво/на кого сте благодарна? 
Благодарна съм на семейството си. Благодарна съм на тези, които са ме отгледали и възпитали, и на тези, от които съм се учила. В моята трудова дейност съм имала невероятен късмет. Била съм приемана добре в колективите, в които съм започвала работа, които не са много на брой, и не са ме оставяли да стигам сама до вече познати истини. Имала съм хора, които са се доверявали на моите качества и са ме обучавали, и винаги съм се старала да не ги посрамя след това.

Какво бихте искали да постигнете от този момент нататък?
Бих искала да допринеса с нещо да се промени икономическата обстановка в страната. Да има повече удовлетворени млади хора, които да искат да работят в България.
Няма да забравя надеждата в очите на хората в Северозападна България, когато придобихме неработещ завод и започнахме да набираме работници.

Най-голямата ви екстравагантност?
Не съм любител на екстравагантности. Обичам хубави чанти и бижута - скромни, но красиви.

Любимо облекло: Обличам се изключително от българска конфекция. Държа на стилни ежедневни костюми. Уважавам поговорката "По дрехите посрещат...". Смятам, че за офиса не всички облекла са подходящи и че човек трябва да се съобразява с позицията, която заема, когато подбира облеклото си.
Обувки: удобни, кожени и елегантни.

Средство за придвижване: не шофирам, ползвам градски транспорт и много се радвам на разширението на метрото. Ако се довериш на този транспорт, закъснението се дължи само на ненавременно ти тръгване за срещата.
Телефон: Samsung Galaxy. Не съм привърженик на непрекъснато обновяване и следене на новостите в тази техника. Ползвам го за служебни цели и искам да е лесен за управление.
Kомпютър: преносим. Харесвам марката DELL.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели

Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие":

20 дек 2014, 2519 прочитания

Очакваме ръст на продажбите и в България, и извън страната Очакваме ръст на продажбите и в България, и извън страната

Хуан Карлос Пералехо, главен изпълнителен директор на "Нестле България":

20 дек 2014, 2130 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 15687 прочитания

28 фев 2020, 5382 прочитания

28 фев 2020, 3021 прочитания

28 фев 2020, 2744 прочитания

28 фев 2020, 2464 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Жените в бизнеса" Затваряне
Диана

Диана Митева, изпълнителен директор на банка ДСК, ръководи направление "Банкиране на дребно"

Още от Капитал
Супермаркет у дома

Иван Александров, изпълнителен директор и основател на eBag.bg, пред "Капитал"

Борсовата оферта на Eleven

Анализатори смятат, че ще има интерес към акциите на "Илевън кепитъл", но и посочват някои особености заради специфичната й дейност

Потупване по рамото от Брюксел

С нетрадиционно позитивен доклад за икономическите дисбаланси Европейската комисия даде още един тласък на България по пътя към еврото

Къде изчезна вносът

Данните от статистиката за 2019 г. се оказаха непълни, но вместо НСИ да реагира навреме, остави поле за политически спекулации

Книга: Лив Стрьомквист - "Плодът на познанието"

Вместо да ремонтира стари йерархии, комиксът отваря място за варианти, в които да няма унижени и изключени

Важни ли са дипломите днес

Връзката между образованието и бизнеса – it’s complicated

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10