С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 дек 2014, 13:46, 7081 прочитания

There's Something About Rennie

Рени Попчева, основателката на Embrioo, първата българска онлайн борса за идеи, за нуждата от това да рискуваме

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Кризата беше преломен момент в полза на идеите - хем беше страшно, хем бизнесмените разбраха, че старите модели вече не работят.

Когато имаш план Б, план А почти никога не сработва - когато няма риск и играеш на сигурно, няма да стане.
Чакам вече 20 минути, чудейки се дали съм на правилното място, тъй като до момента Рени Попчева отговаря почти скорострелно на мейлите ми, когато се досещам, че не може да не е оставила телефонен номер в подписа на писмата си. Изкарвам бързо телефона си и "Бинго!" - вече набирам номера, когато плътен дамски глас ме прекъсва: "Азиатците казват: когато загубиш търпение, си най-близко до истината." Оказва се, че подранила повече от час, Рени също тъкмо е решила, че е крайно време да ме потърси сред останалите гости в сумрачния ресторант. Впоследствие разбирам, че азиатското правило донякъде важи и за собствената й история - що се отнася до годините търпение, които влага в мечтата си.
Рени Попчева е основател на Embrioo, първата българска онлайн борса за идеи. Годината е 2006-а: никой не е чувал за понятието стартъп, Facebook тепърва се отваря за широката публика, а някъде на другия край на света списание Wired за пръв път обяснява термина crowdsourcing. По това време Рени вече има 12 години опит в голяма корпорация и последното нещо, което всички очакват, е да напусне позицията си на търговски и маркетинг директор заради една идея. Но тя прави точно това - рязък обратен завой извън пътя, за да намери своята посока. По това време е на 34 години. "Всички около мен смятаха, че на тази възраст е прекалено късно да започнеш отначало, особено в България. Но аз съм бунтар, винаги съм смятала, че не се вписвам в статуквото, и си дадох сметка, че максимата - ако получаваш прекалено много одобрения за това, което правиш, значи вече си закъснял - всъщност важи с пълна сила."
Идеята за Embrioo й хрумва именно след като на една от вътрешните срещи в компанията, където работи, преди да се посвети на проекта си, отхвърлят няколко от предложенията й. След първоначалното разочарование от критиката, че идеите й никога не са пълни, а по-скоро хаотично подхвърлени хрумвания, Рени сама осъзнава, че в това всъщност има основание. Започва да разсъждава над цикъла на развитие на една цялостна концепция - от зародиша на самата идея през разглеждането й от всеки ъгъл и развитието й в цялостно работещо решение. За да е възможно това, е нужно да имаш автор на идеята, но оттам насетне той трябва да привлече специалисти от различни области, за да може да я реализира. Но колко от хората с идея имат достъп до всички тези ресурси моментално след като тя им хрумне? Това е и замисълът на Embrioо - да събира идеите с правилните хора, които да могат да ги развият и осъществят отначало докрай.
Докато ми разказва за платформата, Рени взима бележника ми, за да я нарисува: "Така мисля по-добре колко чернови изхабих, докато се науча как се прави сайт, чертахме едни листове и ги закачахме по стените, по това време никога не се бях занимавала нито с уеб дизайн, нито с технологии." Първите няколко години работа по проекта са особено трудни, събира се екип от съмишленици, започват да се обменят предложения за организацията на платформата и процеса по пускането на идеите от техните автори. Много от първоначалните потребители се притесняват, че публикувайки идеята си на борсата, някой ще им я открадне. За да ги убеди в обратното и спечели доверието им, Рени стартира проекта, като сама публикува в него всичките си идеи, записвани през годините. Защото не можеш да накараш никой да повярва в нещо, ако сам не вярваш в него. Успява дори да намери инвеститор, който от своя страна допринася с още подобрения в бизнес модела на проекта - вместо пасивно да очакват авторите на идеи сами да стигнат до тях, да се свързват с университети, където студенти да могат да се записват и да предлагат идеите си на бизнеси, които от своя страна да избират дали да ги реализират със свой вътрешен екип.
Точно когато процесът на работа на Embrioo е вече изграден и работещ, през 2009 г. настъпва световната финансова криза. "Това беше преломен момент в полза на идеите - хем беше страшно, хем бизнесмените разбраха, че старите модели вече не работят", казва Рени. Въпреки това обаче непосредственият ефект от кризата е свиване на бюджетите на повечето компании - в този контекст в първия момент изглежда почти невъзможно да се привлекат бизнеси, които да плащат за идеи в мрежата на Embrioо. "Звънях по телефони и непрекъснато се опитвах да разкажа за платформата ни на хора на ръководни позиции в най-различни организации - не можех дори да се свържа с тях, камо ли да организирам среща."
Тъй като вече са минали няколко години, в които проектът не носи никакви доходи на създателите си, Рени е в безизходица. В този момент чуждестранна компания й предлага добра позиция в редиците си и тя отново се замисля да работи за някой друг, като остави собствения си проект на заден план. В деня, в който я очакват да подпише договора си за работа, обаче по стечение на серия почти невероятни обстоятелства Рени изпуска полета си - нещо, което никога не се случва на отговорен човек като нея. "Тогава си казах, че сигурно има причина и не трябва да се отказвам. Когато имаш план Б, план А почти никога не сработва - когато няма риск и играеш на сигурно, няма да стане. Реших да изгоря корабите - както Ернан Кортес при завладяването на Мексико." Когато стигат до бреговете му, испанците са вече толкова уморени и малобройни, че битката с местното население изглежда безнадеждна и сред войниците започва да се надига идеята да се откажат и да се върнат. В този момент Кортес заповядва да изгорят корабите - така че войската да няма избор - остава им само една възможност - напред. "И аз така - отказах предложението за работа и изцяло спрях да мисля какво ще стане, ако идеята ми се провали. Започнах да мисля как да се осъществи, а не какво ще стане, ако не се получи."
Точно тогава идва и първият успех - Coca Cola Company решава да използва именно Embrioo, за да събере идеи за предстоящата олимпиада и пуска конкурс сред потребителите на платформата. Начинанието постига огромен успех - получават над 250 идеи, избират и реализират една от тях срещу възнаграждение за нейния автор. Това дава нова увереност на борбената Рени, която определя себе си като маниак на тема самоусъвършенстване и развитие на личността. Затова и постоянно търси начин да научи нещо ново. През 2012 г. спечелва конкурса Innovation Challenge, който й носи пълна стипендия за Executive MBA обучение в University of Sheffield - за което все още не успява да намери време, вероятно защото, както казва: "Kогато работиш за себе си, нямаш работно време или почивни дни - на работа си денонощно, мислиш постоянно как да движиш проекта напред."
Година след успеха на Innovation Challеnge Рени спечелва възможността да представи България на Creative Business Cup в Копенхаген - световен конкурс за предприемачи в областта на креативната индустрия, в който биват наградени само трима от близо седемдесет участници. Подготовката й за презентацията включва 100-дневен курс по актьорско майсторство, сценично присъствие, упражнения по артикулация. Учебник са й речите на американския президент Барак Обама, които тя анализира жест по жест. Конкуренцията в деня на конкурса е огромна, но подготовката и мотивацията дават резултат. Рени печели извънредна награда - една година в бизнес акселератор на IBM, базиран в Сан Хосе, Калифорния, въпреки серията от спънки преди презентацията, включително загубен багаж: "Ръкувах се с датския принц в костюм, който не бях сваляла два дни. Добре, че не тръгнах още по-неглиже, но имах предчувствие, че ще ни загубят багажа."
Днес Embriоo има близо 9000 регистрирани потребители от цял свят.  Едно от сигурните неща, които Рени е научила през годините, е, че не материалното те прави истински щастлив, а споделянето, удовлетворението да помогнеш на много хора. Често получава писма от членове на Embrioo, които са благодарни, че са получили възможност да реализират идеята си. "Винаги съм знаела, че ще стигна дотук, просто не знаех как. Само веднъж наистина си помислих, че се отказвам - и точно в този момент получих първото обаждане от компания, която иска да работи с Embrioo - първият случай, в който клиент търси нас, а не обратното. Явно съдбата ми помагаше. Постоянно бяхме на ръба, но мен пак ме крепеше стопроцентовата вяра, че ще успеем", допълва Рени и аз съм напълно убедена в това, защото още я виждам в очите й.
Вероятно точно тази страст е накарала и организаторите на TEDxWomen да поканят Рени да сподели мислите си за предприемачеството като лектор на TEDxMladostWomen преди две години. "Това бе моето трето излизане на сцена изобщо. Ужасно се притеснявах и само си повтарях - или те е страх и не излизаш, или въпреки че те е страх, излизаш на сцената - това е, средно положение няма. Това бе преломният момент, който обърна нещата - от страха ми да излизам на сцена до това да не искам да слизам от нея и да говоря на много хора. " Отскоро на местно ниво Рени Попчева е заета и с развитието на Дигиталната национална коалиция, част от Европейската коалиция за дигитални професии. Има и други странични проекти и всички се допълват, защото мотото й остава Never stop inventing - "Дори когато не знаеш какво става после, стреляй в тъмното, докато разбереш каква е следващата стъпка. Понякога провалът е задължителен, за да научиш нещо - преди да се втурна да преследвам мечтата си, смятах, че провалът е катастрофа. Но се научих да бъда благодарна за трудните моменти - понякога трябва да разрушиш и да започнеш отначало, за да успееш."
 
 


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели

Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие":

20 дек 2014, 2513 прочитания

Очакваме ръст на продажбите и в България, и извън страната Очакваме ръст на продажбите и в България, и извън страната

Хуан Карлос Пералехо, главен изпълнителен директор на "Нестле България":

20 дек 2014, 2122 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Жените в бизнеса" Затваряне
Мъжът и жените градивно

Жените никога не казват "майната му", когато нещо не става по един начин, а опитват по друг, казва продуцентът на "Часът на мама", "Такъв е животът" и "Нашите момичета" Явор Попов

Още от Капитал
Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

За дизайнерите с любов

Българският стартъп Artery Team представя местни и международни дизайнерски марки в Etsy

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10