Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Капитал

Like a boss!

39254 прочитания

Капитал

© Капитал


отляво надясно:

Елена Димова,

"Аурубис"

Корнелия Венева, SAP

Ивелина Янакиева, "Загорка"

Миглена Узунова, "Мтел"

Антоанета Георгиева, "Софарма Трейдинг"

Зорница Янкова, HP

Биляна Георгиева, "Нестле"

Диана Стоева, MicrosoftФотография от Диляна Флорентин | Реализация от Слав Анастасов и Хубен Хубенов

Коса от Стойко Търнаров за салон "Георги Петков" | Грим от Слав и Алина Манова

Асистент-фотограф Вергиния Янчева

Във фотосесията са използвани дрехи от колекцията на SETA by Brilliant и бижута на български дизайнери от селекцията на Sabai

Те са HR мениджърите на осем от най-големите компании - работодатели в България. Ведри, модерни, способни да разбият с един удар стереотипната представа за сух администратор "Труд и работна заплата".

Видяхме ги в бяло, като ангелите на ЧаРли, притежаващи суперсили – знание, опит, интуиция, идеи, световен поглед върху тенденциите, професионална дързост и красота. Идеалните стратези и партньори в бизнеса.

Корнелия Венева, мениджър и бизнес партньор "Човешки ресурси" в "SAP Labs България"

Денят ми започва рано – около 6:00. Преглеждам пощата си или новините, понякога работя по проекти, които изискват тишина и концентрация.

Към 7:30 приготвям закуска за децата и стискам палци да са здрави - в противен случай става сложно пренареждане на моята и на съпруга ми програма. Оставям сина си в детската градина (дъщеря ми е тийнейджър и се справя сама) и се отправям към офиса. Когато пристигна там към 9, вече съм в много активния си режим. Опитвам се да оставя първия час свободен, за да се видя с екипа или да довърша задачи, преди да скоча в цял ден, уплътнен със срещи.

Харесвам динамиката и разнообразието от теми и ситуации, които очакват идеите и решенията ми. Харесвам възможността да допринасям за успеха на бизнеса чрез най-важните му измерители – хората.

Не харесвам стереотипите за професията и съм приела за лична мисия ежедневното им опровергаване. Не харесвам предразсъдъци за ограничените възможности за кариерно развитие на хората в моята професия.

Не бива да се страхуваме да бъдем жени в бизнеса, но и не мисля, че съществуват "женски" предимства, на които да разчитаме. Моята лична максима е: резултатите и постиженията определят темпото на развитие в организацията.

За нашата професия е много важно да чуваме неказаното и да прогнозираме въз основа и на необективни показатели – мотивация, страхове, конфликти, човешки емоции.

В работата си разчитам на финансовата си грамотност, на умението и интереса да анализирам бизнес матрицата на компанията, прагматичната си нагласа към решаване на проблеми. Решителността и проактивността са част от природата ми и са мои ценни съюзници във вечната битка със срокове и дейности.

Все още е бавен процесът на трансформация нa ролята "Човешки ресурси" като бизнес партньор и стратег в организацията. Модерният HR специалист е част от управленския екип на организацията по заслуги, не по административна квота.

Той е много шапки на една глава – и бизнес партньор, и консултант, и гарант за партньорство и солидарно взимане на решения. Модерният HR специалист е моторът на всички дейности, свързани с развитието на таланта в една организация.

Освен всичко друго ще познаете добрия HR специалист по броя на служителите, които идват да се посъветват с него.

В личен план работя упорито да контролирам желанието си винаги да бъда навсякъде и да участвам във всеки проект, който ме "грабне", и да решавам всеки проблем, който касае колега.

Много е трудно балансирането между отдадеността на работата, която е моята самореализация, и времето за семейството ми, което е моят център.

Като малка исках да стана принцеса, балерина, детектив – това е приблизителната еволюция през годините.

В основата на успешната кариера е правилната себеоценка и смелостта да избереш призванието си и да го последваш. Изисква се упоритост и постоянство в ежедневието, за да постигнеш стандарт в професията си и да не спираш дотам. Важно е и да планираш бъдещето си и да подреждаш правилно приоритетите си.

В професията си съм се убедила, че за успеха са важни измеримите резултати и умението да се намира решение, а не оправдание.

И нещо, което лично за мен винаги е работило, макар и често да води до безсънни нощи – честната и открита комуникация. Успешният мениджър трябва да има куража да общува открито и да не премълчава дори и трудни за произнасяне истини.

Известната в HR средите максима "Хората биват назначавани заради професионалните си качества и уволнявани заради личностните си такива" е абсолютно валидна.

Най-важната отговорност на мениджърите е да откриват и поощряват таланта, създавайки му условия да се изявява и развива.

Много силно вярвам в женската солидарност. Напълно споделям думите на Мадлин Олбрайт "В ада е отредено специално място за жени, които не помагат на други жени".

Разнообразието ни прави по-добри личности, родители, професионалисти. Затова си мисля, че

бих се занимавала с възпитание или обучение на деца. Бих направила бар на плажа или управлявала семеен хотел. Но всяко нещо с времето си.

Миглена Узунова-Цекова, директор "Човешки ресурси", Mtel

Сама си избрах професията, харесвам всичко в нея. Всеки ден е различен и винаги с нещо ме изненадва. Най-много обаче ми харесва, че имам възможността да създавам положителни нагласи у хората чрез "продуктите", които реализираме с екипа ми.

Не ми харесва, когато трябва да се боря с негативизъм и недоволство, които не почиват на реални и обективни аргументи.

Не мисля, че полът има определящо значение в моята професионална област. Не бих искала да поставям рамки и разграничения, нито да влизам в клишета. Клише е да се смята, че за да си добър HR, трябва да показваш емпатия, присъща повече на жените. Това със сигурност помага, когато трябва да изслушаш, разбереш, помогнеш със съвет, но в никакъв случай не измества прагматизма и бизнес мисленето, задължителни за мениджър на висока позиция в една организация, какъвто е директорът "Човешки ресурси".

Взимам решенията си информирано и аргументирано. Интуицията ми помага, но не ме води.

Вярвам, че за моята работа комуникационните умения са особено важни, защото с тях "продавам" идеите си и успешно убеждавам при преговори. Особено важно за работата ми е умението да вземам решения и да бъда "гъвкава" в реализирането им, за да постигам желания резултат, при който и двете страни са печеливши.

Стереотипният образ на HR специалиста е: социално ориентиран, с мисъл за хората, без особено разбиране на бизнеса. В реалността това е професионалист, който познава бизнеса и разбира нуждите му. Това е ключово, за да бъде допуснат "на масата" редом с другите бизнес лидери, както и за да предлага адекватни решения за хората.

За HR мениджъра е необходимо да познава законодателството, но опитът в практическото приложение е по-ценен. Важно е да се познават утвърдените в световен мащаб политики и практики за управление на хора, но трябва да се адаптират адекватно за местната среда, особеностите на бизнеса и целите на организацията.

По отношение на качествата – коректност и лоялност към работодателя на първо място; толерантност към различията от всякакъв характер; обективност на преценката и умение за вземане на решения.

Не бих казала, че е точно отговорност, която ми тежи, но съм много внимателна, когато давам препоръка за повишение или отрицателно мнение за колега, защото това определя бъдещето му в организацията.

Най-трудно е да балансираш "човешките" и бизнес интересите, като запазиш човешкото у себе си и не изневериш на бизнес мотивацията си.

Отказах кариерна възможност заради личните си планове да стана майка. Решението не беше лесно, но се справих, защото бях убедена, че е правилното. Получих пълна подкрепа от съпруга си. Принципно вярвам, че между личния живот и кариерата няма идеален баланс, всичко е въпрос на приоритети.

Моята формула за успешна кариера е ангажираност, труд и постоянство в работата; лоялност към работодателя и отдаденост на екипа.

Жените мениджъри трябва да вярват в своите качества и да не се спират пред препятствията, защото именно преодоляването им ще ги направи по-силни и уверени.

Дали е нужно да има задължителна квота от жени в мениджмънта на компаниите? Не! Това звучи даже обидно – ако аз не мога да бъда мениджър заради своите качества, квотата ли ще ме направи такава? Мисля, че това, от което всеки човек се нуждае, е равен шанс. Справедливо е да няма дискриминация, не е справедливо да има преференция според пола.

Случайно или не в момента съвсем по темата чета "Реши се" на Шерил Сандбърг, но не само. Обикновено чета две-три книги едновременно, според настроението си. Другите ми "отворени" книги са: And Thereby Hangs a Tale, разкази на Джефри Арчър и "Френски уроци" на Питър Мейл.

Извън бизнеса вероятно бих се занимавала с приложно изкуство, мода. В ученическите си години рисувах добре, пеех в хор, свирих на цигулка. Сега обаче се чувствам добре в бизнеса.

Ивелина Янакиева, мениджър "Човешки ресурси", "Загорка" АД

В момента цялото ми свободно време е посветено на деветмесечната ми дъщеря, до момента, в който не излезе последната книга от поредицата "Песен за огън и лед", или както е по-известна "Игра на тронове" :) А когато излезе, ще правим планове как да ги съчетаваме.

Общоприетият стереотип за HR специалиста е жена на средна възраст, влязла в ролята на "майка" за колегите си. Да си жена помага, когато правиш първите си стъпки в сферата на човешките ресурси. Може да попречи, когато започнеш да растеш нагоре.

Зад всяка търговска марка, продукт или процес стои човек. Клишето, че най-важното за един бизнес са правилните хора, на правилното място, в точното време е самата истина. Ето защо за мен няма по-значима професия. Харесвам всичко, свързано с човешките ресурси. Работата с хора е огромно предизвикателство, което приемам с удоволствие.

Един добър професионалист в областта на човешките ресурси трябва да познава бизнеса и средата, в които оперира, и да има ясната визия за това как неговата работа влияе на резултатите на компанията. Необходимо е да има нюх и за хората и различните ситуации, които могат да настъпят. Освен това трябва да има дългосрочно мислене и уменията да води компанията в посоката, която е набелязал.

Формулите за успешна кариера са много. За мен е нужно да си готов да излезеш от зоната си на комфорт, да направиш премерени жертви и бързо да се адаптираш. Много важно е освен пакета и името на позицията да отчетеш и организационната култура, колегите, естеството на работата. Ако избереш средата, в която твоите качества и стил имат най-много добавена стойност за бизнеса, това ще те направи успешен.

Жените мениджъри в България, освен че са красиви, са и изключително интелигентни! Бих искала да сме по-уверени в себе си, в способностите си, в това, което казваме. Смятам, че това се отнася и за мен самата.

Със или без квота, жените ще извоюват позициите, които заслужават. Въпреки че квотата поставя фокус върху тази тема, не вярвам, че това е решението.

Зорница Янкова, директор "Човешки ресурси", "Хюлет Пакард България"

Като дете исках да стана първо космонавт, после учителка, полицай, състезателка по художествена гимнастика :-)

След това адвокат, журналист, психолог.

Работата ми сега като че ли е комбинация от всичко това.

В офиса съм преди 8 сутринта. Наваксвам със спешни задачи, преди да започне работният ден. Обичам работата с хора, от които научавам неща, чувството, че съм полезна, че работя в екип, развивам се, ставам по-добра. Споделените ценности.

Не ми харесват лесните обещания, плъзгането по повърхността, стереотипите, предварително зададените решения, неразбирането на комплексността на хората като личности и техните взаимоотношения. Не харесвам това, че често в нашата професия липсва истинско разбиране на бизнеса, приоритетите, целите му и желание да подпомогнеш тези процеси.

Никога не съм имала усещането, че това, че съм жена, е пречка или основание за това да бъда правилно оценена като професионалист. Има някои стереотипи, но те са двупосочни както от мъжете към жените, така и обратното.

Много разчитам на усещанията си. На това, че ако нещо не изглежда наред, вероятно наистина не е. С годините развиваш инстинкти, по-лесно улавяш сигнали, жестове, негласни послания.

Помага ми това, че съм аналитична. Бързо взимам решения. Не се страхувам от промени. Не се страхувам като цяло :-) . Не се предавам лесно. Подбирам си битките. Имам усещане за стойност. Обичам си работата.

Стереотипът за HR специалиста е "Труд и работна заплата". Отрудени хора, заобиколени от папки, които пресмятат заплати, въвеждат отпуски и правят справки :-)

В България и по света профилът на модерния HR се различава. Тук е по-лесно да се наложиш като специалист. Същевременно в много организации ролята на HR-а е силно ограничена като отговорности, разнообразие и динамика.

Трудно е да заемеш мястото си на масата, на която се обсъждат и вземат решения. Трудно е да се наложиш като човек, в чието мнение има тежест и търсене.

Един добър професионалист в областта на човешките ресурси трябва да разбира в дълбочина бизнеса, да разбира спецификата на клиента и неговите потребности, да разбира, че HR-ът е добавена функция, съществуваща заради и в услуга на бизнеса, да търси смислени, валидни решения, да е бърз, решителен, смислен, стойностен, валиден, адекватен, аналитичен, да иска и да умее да работи с хора, да разбира, че хората са различни, да умее да създава и поддържа партньорства, да бъде човек, да остава човек, в трудни ситуации, да не се страхува да казва не... или да, да знае кога е разумно да се правят компромиси.

Всеки ден взимам решения, които имат влияние върху живота на десетки, понякога стотици хора, това е огромна отговорност, която понякога тежи. Правиш най-доброто, като взимаш предвид всички факти, които имаш в момента. За съжаление това невинаги е достатъчно.

Трудно ми е да се разделям с хора. Трудно ми е да предават доверието ми.

Моята рецепта за успешна кариера е страст и блясък в очите. Да обичаш това, което правиш, да отиваш на работа с удоволствие, с нетърпение. Да се връщаш вкъщи с усещането, че си направил смислени неща.

Зареждат ме идеи, пътувания, изживявания, енергията на другите хора, спомени, семейството и дъщеря ми, приятелите и добре прекараното време… книги, филми, рисуване.

Чета много, обикновено поне по книга на седмица. Чета според настроението си и понякога повече от една книга.

В момента препрочитам The First 90 days: Critical Success Strategies for New Leaders at all levels.

Бих се занимавала с различни проекти, консултиране, менторинг, предаване на знания в някаква форма. Обичам бутиков подход при решаването на проблеми и мисля, че ми се удава.

Представям си, че с удоволствие бих имала малък ресторант или книжарница.

Антоанета Георгиева, директор "Човешки ресурси и администрация", член на мениджмънт борда на "Софарма трейдинг" АД

В българското общество се е наложило стандартното разбиране за преобладаване на жените в областта на човешките ресурси. Не бих определила като пречка или позитив това, че съм жена. По-важното за мен е дали мога да говоря на езика на този, с когото общувам по дадена тема – със служител, с мениджър, с финансист, с търговец и пр., така че да бъда разбрана. С някои от тях това е по-трудно за мен, но това е и интересното, и предизвикателното.

Уважавам интуицията си, но в бизнеса освен нея трябва да слушам и да говоря на езика на обективните аргументи, защото те имат нужната тежест в общуването с колегите.

Позитивна натура съм и това винаги ми помага да погледна всяка ситуация през нейната полза. Обичам да знам къде отивам, за да мога да си изградя адекватен и смислен план за действие. Това винаги ми помага да не оставам на едно място в борбата за спечелването на дребни битки, а да преследвам голямата цел. Но съм доста борбена натура☺

Стереотипът за HR специалиста е, че ще ти разкрие тайните мисли☺

Това е млада професия, която предполага много гъвкавост, постоянно надграждане на компетенциите. Разбира се, HR специалистът трябва да има бизнес разбирането за процесите в организацията и целите, които тя следва, за да бъде адекватен и по отношение на бизнес изискванията. В този смисъл ролята му на балансьор между интересите на служителите и тези на компанията никога не трябва да бъде подценявана.

Най-трудното е да помогнеш на другите да погледнат през призмата на различна перспектива от тази, от която обичайно гледат.

Като тийнейджърка знаех, че един ден работата ми ще бъде свързана с общуване с хора и ще организирам различни неща, които да им носят положителни емоции☺

Моето разбиране е, че професионалистът може да се нарече професионалист именно тогава, когато намира решение във всяка ситуация, и аз вярвам, че това е напълно постижимо. Важното е не само да намериш решение, но и това как ще го реализираш, така че накрая загубите за всички страни да са минимални или изобщо да не съществуват.

Изпитвай удоволствие от това, което правиш, и винаги отстоявай убежденията си – това е моята формула за успешна кариера.

Професионалният ми съвет към жените мениджъри в България е да знаят къде искат да отидат, да вярват, че могат да го направят, и да могат да увличат другите, защото максималните резултати могат да се постигнат с усилията на всички.

Не съм за квотния, а за професионалния принцип. Не поддържам дискриминационния подход, който може да бъде прилаган както към жени, така и към мъже.

Вдъхновение намирам в обновлението на природата; в моментите, в които разбирам, че с нещо съм била полезна на някого.

Ако трябва да се занимавам с друго, бих избрала

нещо различно от работа в бизнес организации - в нестопанския сектор, отново свързано с хора или по-близо до природата.

Чета "Къщата на халифа. Една година в Казабланка" на Тахир Шах, "Изкуството да бъдеш родител" на д-р Фицхю Додсън.

Биляна Георгиева, мениджър "Човешки ресурси" в "Нестле България"

Работата с хора ми носи различни предизвикателства и многобройни поводи да науча нещо ново всеки ден. Усещането, че се развивам като личност и допринасям за развитието на хората в екипа на "Нестле", ми носи най-силно удовлетворение. Не харесвам рутинни процеси и винаги когато се почуствам в зоната си на комфорт, бързам да изляза от нея.

Жените като цяло имат по-различен подход към постигането на резултати и лидерски качества, които стават все по-важни с преминаването на организациите и компаниите към по-малко йерархична структура.

Качествата, които ми помагат, са балансът между интуиция и рационално мислене, умения за слушане, емпатия, изграждането на взаимоотношения и multitasking, или правенето на няколко неща едновременно.

Модерният HR специалист е динамичен човек, който се интересува от развитието на бизнеса и активно допринася за постигането на бизнес резултатите чрез хората и екипите.

Разбира се, той трябва да познава конкретната сфера, в която работи, но също така да има широки интереси и да е отворен към външната среда; да бъде близо до хората и със своите коучинг умения да бъде техен партньор за високи постижения.

За мен най-трудното е в края на деня да оставя мислите за работата в офиса.

Като малка исках да стана съдия.

Тайната на успешната кариера е да правиш това, което харесваш.

За мен най-важни при при кандидатите са желанието за работа и вътрешната мотивация да бъдат част от екипа. Всичко друго се учи.

Професионалният ми съвет към жените мениджъри в България е да се стремят да бъдат истински, да правят това, което обичат, и да не се съобразяват с клишето за ‚идеалната жена", която перфектно балансира всички роли в живота си.

Не смятам, че е нужно да има задължителна квота от жени в мениджмънта на компаниите, но вярвам че когато ръководителите избират кого да назначат или промотират, трябва да се отърсят от предразсъдъци на база пол и да не правят предположения от рода на "тя тъкмо се омъжи, със сигурност ще иска да има деца скоро".

Според мен потенциалът на човешкия мозък не зависи от пола. Изключение, разбира се, правят професиите, при които има физически ограничения за извършването на определен вид дейност.

Ако трябва да се занимавам с нещо друго, бих избрала вътрешен дизайн.

Вдъхновение намирам в природата, изкуството, в книга, пиеса, разговор, в очите на децата ми.

Елена Димова, директор "Човешки ресурси" в "Аурубис България"

Харесвам в професията си това, че се базира изцяло на здрав разум и точна преценка. Много е трудно обаче да изчакаш година или повече, преди да видиш резултат от работата си.

Три са нещата, които ми помагат: умението ми да изслушвам внимателно хората, да се поставям на тяхно място и да търся решения, които са добри за всички в дадена ситуация. При взимането на решения разчитам и на интуицията си.

Нямам никакво обяснение защо повечето професионалисти в HR сферата в България са жени. Предполагам, отново поради недостатъчното разбиране на работата ни.

В много случаи HR специалистът е смятан за бюрократ, който по-скоро пречи на естествения ход на нещата и в редки случаи помага. Като собствена мисия възприемам популяризирането на приноса, който има нашата професия, също толкова, колкото и постоянните ни усилия да убедим хората, че тежката индустрия е стабилен, интересен и перспективен работодател.

Добрият професионалист в областта на човешките ресурси трябва да е човек с широк мироглед, готов всеки ден да разрешава най-разнообразни казуси и да излиза извън зоната си на комфорт. Много доброто познаване на бизнеса, за който работи, е абсолютно задължително, също толкова, колкото и умението да комуникира ефективно и да предразполага към откритост и коректност във взаимоотношенията на всяко ниво.

Като бях малка, исках най-вече да стана голяма, да порасна, да определям сама ежедневието си, да не завися от одобрение... как да знам, че това са неща, които не са преходни. Най-осъзнатото ми желание беше да бъда финансов дилър или брокер. Такова е и образованието ми.

Може би най-трудната ситуация в моята кариера беше, когато трябваше да реша дали да прекратя по-рано майчинството си и да се върна на работа, поемайки постепенно по-висока позиция и тази, на която съм в момента. Имах много големи колебания. От една страна, семейните ни планове бяха други, от друга, знаех, че навлизането в новата работа на тази позиция ще бъде изключително предизвикателно. Съпътстващите фактори също не са за пренебрегване – ежедневно пътуване до Пирдоп и малка дъщеря, с която искам да прекарвам максимално време. Реших с подкрепата на мъжа до мен. Той ми даде кураж и продължава да го прави всеки ден.

Нямам формула за успех. Просто си върша работата.

Професионалният ми съвет към мениджърите: да не забравят, че една от основните им роли е да дават пример.

Ентусиазъм за работа получавам от хората, които са професионалисти във всеки смисъл на думата, независимо какво е амплоато им. А сили за всичко ми дават близките ми хора, особено най-близките у дома.

Разбира се, бих пробвала нещо различно. Мислила съм в две насоки: каузи с нестопанска цел; другата алтернатива е сферата на образованието.

Диана Стоева – директор "Човешки ресурси", "Майкрософт" - България, Македония, Кипър и Малта; мениджър "Оперативни човешки ресурси", "Майкрософт" - Централна и Източна Европа, региони Адриатик, Балкани, балтийски държави и нови пазари

Гледам на темата за жените в управляващи роли съвсем прагматично. За всеки бизнес е ключово как е подбран екипът. Както е важно да има хора с различен опит и качества, така е важно балансът между мъжете и жените да е добър.

Повечето жени имат дарбата да вършат няколко неща едновременно. Това, което ни отличава и много ни помага, са вродената интуиция, тактът и изключителното постоянство. Жените са сякаш по-чувствителни към емоционалните състояния на колегите си, полагат повече усилия да разберат другите, проявяват толерантност. Това е сила, но може да бъде и слабост, особено в съчетание с управленска роля, когато някои от решенията изискват по-голяма твърдост и неемоционалност.

През последните години фокусът върху развитието на човешките ресурси е в израстване на функцията до истински партньор на бизнеса, но аз смятам за изключително важно за един специалист "Човешки ресурси" да не поема задължения, вменени в ролята на мениджърите. Това е една от най-често повтарящите се ситуации в работното ежедневие, когато HR е "натоварен" да изпълни задача, която ръководител на екип трябва да поеме като отговорност.

Хубаво е, че вече и много български компании с професионален мениджмънт разбират ползите от това партньорство, а не гледат на функцията HR като на администратор на процеси. Но както във всяка професия и тук ролята се изгражда и оформя от човека.

За мен полът или възрастта нямат значение, важно е съчетанието на качества и опит – житейски и професионален, които специалистът в областта има. Предизвикателство за мен беше да управлявам очакванията ми към самата мен.

Няма хубава и лоша, лесна или трудна част от работата, стига да си удовлетворен от избора, който си направил и да правиш нещата отдадено, по възможно най-добрия начин.

Първото ми осъзнато желание като малка беше да бъда учител по руски език. След като прочетох книга за Ана Павлова, поисках да стана балерина, а после професионален състезател по баскетбол, офицер в армията, искуствовед-уредник в музей.

Най-трудното решение в кариерата ми може би беше смяната на сектора – от бързооборотни храни и напитки като специалист в няколко звена на HR към високотехнологична софтуерна компания като директор "Човешки ресурси" с пълно портфолио от дейности, с отговорности за пет по онова време държави.

Нямам мото или формула за успех. Аз съм доста самокритичен човек, познавам се добре, опитвам се да използвам силните си страни по полезен и ефективен начин. Отдавна разбрах, че доколко ще си успешен зависи от това какво ще вложиш. Постоянството и отвореността за нови неща ми помагат да имам трезва преценка за работата си. Всичко е въпрос на самосъзнание и отговорност към себе си, към екипа и колегите, с които работиш.

С удоволствие бих се занимавала и с различни проекти в социалната сфера, например в областта на грижите и подкрепата на възрастни и самотни хора.

Интересна за мен би била работа по различни програми на ЕС, свързани с човешките ресурси, или такива, свързани с военните, МВР...

В момента чета две книги: едната е биографична книга за Дейв Геън, фронтмена на Depeche Mode, чиято музика харесвам, а другата книга е на Луд Беерингс, холандски практик-консултант в развитието на организационните способности и личностното израстване за въздействие (impact) от това, което правим, с акцент върху личния избор, готовност и баланс на всички "системи" в теб, за да решиш къде искаш да си и как да функционираш в избраната от теб ситуация.

отляво надясно:

Елена Димова,

"Аурубис"

Корнелия Венева, SAP

Ивелина Янакиева, "Загорка"

Миглена Узунова, "Мтел"

Антоанета Георгиева, "Софарма Трейдинг"

Зорница Янкова, HP

Биляна Георгиева, "Нестле"

Диана Стоева, Microsoft
Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 2
  abdul15 avatar :-|
  Прокопи педераст

  HR-ите са напаст за бизнеса.

 • 3
  vasileva_24 avatar :-|
  someone

  Никога няма да си променя негативното отношение към работещите в сферата на "човешките ресурси". И ако си мислят, че работата им е много отговорна и само те са заети, се лъжат. И даже за една семейна жена, е сравнително лека.

 • 4
  adamweishaupt avatar :-|
  adamweishaupt

  седи си един ейчар с дигнати крака на бюрото и гледа намръщено купчината сивита пред него. изведнъж скача напред, грабва половината папки, мята ги в кошчето и заявява: на нас балъци не ни трябват!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  bignatov avatar :-|
  Борислав Игнатов

  Невероятно красив и стилен ЧР мениджмънт елит, поотделно и заедно. Изключително добра инициатива на Капитал. Поздравления! Несъмнено всяка една от тези ведри и модерни жени е и отличен пример за Успешна лидерска кариера. Така че струва и да прочетем, какво казват за себе си тези Ръководители. Лично на мен, голямо впечатление ми направи присъствието на думата Интуиция в различни форми (нюх, усещане или интуиция), във всички интервюта. По въпроса за интуицията препоръчвам на всеки, който се интересува да прочете Thinking, Fast and Slow на Нобеловият лауреат Даниел Канеман – една от най-добрите книги за 2012. Като оставим настрана интуицията обаче, нека обърнем внимание на следните лидерски способности (по-долу съм избрал по една способност от всяко едно интервю на принципът: Твърдението да е формулирано най-лично):
  „Да контролирам желанието си винаги да бъда навсякъде и да участвам във всеки проект, който ме "грабне" - Корнелия Венева
  „Съм много внимателна, когато давам препоръка за повишение или отрицателно мнение за колега“ - Миглена Узунова-Цекова
  „За мен е нужно да си готов да излезеш от зоната си на комфорт, да направиш премерени жертви и бързо да се адаптираш“ - Ивелина Янакиева
  „Не се страхувам от промени. Не се страхувам като цяло :-)“ - Зорница Янкова
  „Като тийнейджърка знаех, че един ден работата ми ще бъде свързана с общуване с хора и ще организирам различни неща, които да им носят положителни емоции☺“ - Антоанета Георгиева
  „За мен най-важни при при кандидатите са желанието за работа и вътрешната мотивация да бъдат част от екипа. Всичко друго се учи.“ - Биляна Георгиева
  „Като бях малка, исках най-вече да стана голяма, да порасна, да определям сама ежедневието си, да не завися от одобрение... как да знам, че това са неща, които не са преходни.“ - Елена Димова
  „Аз съм доста самокритичен човек, познавам се добре, опитвам се да използвам силните си страни по полезен и ефективен начин.“ - Диана Стоева
  Благодарим за споделеното и желаем удовлетворение!

 • 6
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Въпрос - само на мен ли ми се стори или тези дами в цялото интервю се опитват да вкарат една теза от сорта на "човешеките ресурси са много важна част от бизнеса"?
  Ако съм прав, няма нужда да коментирам колко е важна една област, която трябва да казва "важна съм", за да я забелажат :)

 • 7
  backo123 avatar :-|
  Backo

  Зорница Янкова - корифеят, който си шерна диска с всички данни на Public, докато беше ЧР в Мелексис.

 • 8
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  Крадци на заплати.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  capitalist_007 avatar :-|
  capitalist_007

  До коментар [#7] от "Backo":

  Поздравления за добрата памет. Трябва да са на яве всички части от пъзела. И така като се замисля, Зорница Янкова най-вероятно затова сега не е служител в Мелексис.

 • 10
  dimitar_df avatar :-|
  Dimitar Filipov

  Борислав Игнатов е лесбиец


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK