С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 11 дек 2014, 17:51, 37976 прочитания

Like a boss!

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
отляво надясно: 

Елена Димова,
"Аурубис"

Корнелия Венева, SAP

Ивелина Янакиева, "Загорка"

Миглена Узунова, "Мтел"

Антоанета Георгиева, "Софарма Трейдинг"

Зорница Янкова, HP

Биляна Георгиева, "Нестле"

Диана Стоева, Microsoft


Фотография от Диляна Флорентин | Реализация от Слав Анастасов и Хубен Хубенов

Коса от Стойко Търнаров за салон "Георги Петков" | Грим от Слав и Алина Манова

Асистент-фотограф Вергиния Янчева

Във фотосесията са използвани дрехи от колекцията на SETA by Brilliant и бижута на български дизайнери от селекцията на Sabai
Те са HR мениджърите на осем от най-големите компании  - работодатели в България. Ведри, модерни, способни да разбият с един удар стереотипната представа за сух администратор "Труд и работна заплата". 

Видяхме ги в бяло, като ангелите на ЧаРли, притежаващи суперсили – знание, опит, интуиция, идеи, световен поглед върху тенденциите, професионална дързост и красота. Идеалните стратези и партньори в бизнеса. Корнелия Венева, мениджър и бизнес партньор "Човешки ресурси" в "SAP Labs България"

 
Денят ми започва рано – около 6:00. Преглеждам пощата си или новините, понякога работя по проекти, които изискват тишина и концентрация.
Към 7:30 приготвям закуска за децата и стискам палци да са здрави - в противен случай става сложно пренареждане на моята и на съпруга ми програма. Оставям сина си в детската градина (дъщеря ми е тийнейджър и се справя сама) и се отправям към офиса. Когато пристигна там към 9, вече съм в много активния си режим. Опитвам се да оставя първия час свободен, за да се видя с екипа или да довърша задачи, преди да скоча в цял ден, уплътнен със срещи.
 
Харесвам динамиката и разнообразието от теми и ситуации, които очакват идеите и решенията ми. Харесвам възможността да допринасям за успеха на бизнеса чрез най-важните му измерители – хората.
Не харесвам стереотипите за професията и съм приела за лична мисия ежедневното им опровергаване. Не харесвам предразсъдъци за ограничените възможности за кариерно развитие на хората в моята професия.
 
Не бива да се страхуваме да бъдем жени в бизнеса, но и не мисля, че съществуват "женски" предимства, на които да разчитаме. Моята лична максима е: резултатите и постиженията определят темпото на развитие в организацията.
 
За нашата професия е много важно да чуваме неказаното и да прогнозираме въз основа и на необективни показатели – мотивация, страхове, конфликти, човешки емоции.
 
В работата си разчитам на финансовата си грамотност, на умението и интереса да анализирам бизнес матрицата на компанията, прагматичната си нагласа към решаване на проблеми. Решителността и проактивността са част от природата ми и са мои ценни съюзници във вечната битка със срокове и дейности.
 
Все още е бавен процесът на трансформация нa ролята "Човешки ресурси" като бизнес партньор и стратег в организацията. Модерният HR специалист е част от управленския екип на организацията по заслуги, не по административна квота.
Той е много шапки на една глава – и бизнес партньор, и консултант, и гарант за партньорство и солидарно взимане на решения. Модерният HR специалист е моторът на всички дейности, свързани с развитието на таланта в една организация.
 
Освен всичко друго ще познаете добрия HR специалист по броя на служителите, които идват да се посъветват с него.
 
В личен план работя упорито да контролирам желанието си винаги да бъда навсякъде и да участвам във всеки проект, който ме "грабне", и да решавам всеки проблем, който касае колега.
Много е трудно балансирането между отдадеността на работата, която е моята самореализация, и времето за семейството ми, което е моят център.
 
Като малка исках да стана принцеса, балерина, детектив – това е приблизителната еволюция през годините.
 
В основата на успешната кариера е правилната себеоценка и смелостта да избереш призванието си и да го последваш. Изисква се упоритост и постоянство в ежедневието, за да постигнеш стандарт в професията си и да не спираш дотам. Важно е и да планираш бъдещето си и да подреждаш правилно приоритетите си.
 
В професията си съм се убедила, че за успеха са важни измеримите резултати и умението да се намира решение, а не оправдание.
 
И нещо, което лично за мен винаги е работило, макар и често да води до безсънни нощи – честната и открита комуникация. Успешният мениджър трябва да има куража да общува открито и да не премълчава дори и трудни за произнасяне истини.
 
Известната в HR средите максима "Хората биват назначавани заради професионалните си качества и уволнявани заради личностните си такива" е абсолютно валидна.
 
Най-важната отговорност на мениджърите е да откриват и поощряват таланта, създавайки му условия да се изявява и развива.
 
Много силно вярвам в женската солидарност. Напълно споделям думите на Мадлин Олбрайт "В ада е отредено специално място за жени, които не помагат на други жени".
 
Разнообразието ни прави по-добри личности, родители, професионалисти. Затова си мисля, че
бих се занимавала с възпитание или обучение на деца. Бих направила бар на плажа или управлявала семеен хотел. Но всяко нещо с времето си.

Миглена Узунова-Цекова, директор "Човешки ресурси", Mtel

 
Сама си избрах професията, харесвам всичко в нея. Всеки ден е различен и винаги с нещо ме изненадва. Най-много обаче ми харесва, че имам възможността да създавам положителни нагласи у хората чрез "продуктите", които реализираме с екипа ми.  
Не ми харесва, когато трябва да се боря с негативизъм и недоволство, които не почиват на реални и обективни аргументи.
 
Не мисля, че полът има определящо значение в моята професионална област. Не бих искала да поставям рамки и разграничения, нито да влизам в клишета. Клише е да се смята, че за да си добър HR, трябва да показваш емпатия, присъща повече на жените. Това със сигурност помага, когато трябва да изслушаш, разбереш, помогнеш със съвет, но в никакъв случай не измества прагматизма и бизнес мисленето, задължителни за мениджър на висока позиция в една организация, какъвто е директорът "Човешки ресурси". 
 
Взимам решенията си информирано и аргументирано. Интуицията ми помага, но не ме води. 
Вярвам, че за моята работа комуникационните умения са особено важни, защото с тях "продавам" идеите си и успешно убеждавам при преговори. Особено важно за работата ми е умението да вземам решения и да бъда "гъвкава" в реализирането им, за да постигам желания резултат, при който и двете страни са печеливши. 
 
Стереотипният образ на HR специалиста е: социално ориентиран, с мисъл за хората, без особено разбиране на бизнеса. В реалността това е професионалист, който познава бизнеса и разбира нуждите му. Това е ключово, за да бъде допуснат "на масата" редом с другите бизнес лидери, както и за да предлага адекватни решения за хората.
 
За HR мениджъра е необходимо да познава законодателството, но опитът в практическото приложение е по-ценен. Важно е да се познават утвърдените в световен мащаб политики и практики за управление на хора, но трябва да се адаптират адекватно за местната среда, особеностите на бизнеса и целите на организацията.
По отношение на качествата – коректност и лоялност към работодателя на първо място; толерантност към различията от всякакъв характер; обективност на преценката и умение за вземане на решения.
 
Не бих казала, че е точно отговорност, която ми тежи, но съм много внимателна, когато давам препоръка за повишение или отрицателно мнение за колега, защото това определя бъдещето му в организацията. 
Най-трудно е да балансираш "човешките" и бизнес интересите, като запазиш човешкото у себе си и не изневериш на бизнес мотивацията си.
 
Отказах кариерна възможност заради личните си планове да стана майка. Решението не беше лесно, но се справих, защото бях убедена, че е правилното. Получих пълна подкрепа от съпруга си. Принципно вярвам, че между личния живот и кариерата няма идеален баланс, всичко е въпрос на приоритети.
 
Моята формула за успешна кариера е ангажираност, труд и постоянство в работата; лоялност към работодателя и отдаденост на екипа.
 
Жените мениджъри трябва да вярват в своите качества и да не се спират пред препятствията, защото именно преодоляването им ще ги направи по-силни и уверени. 
 
Дали е нужно да има задължителна квота от жени в мениджмънта на компаниите? Не! Това звучи даже обидно – ако аз не мога да бъда мениджър заради своите качества, квотата ли ще ме направи такава? Мисля, че това, от което всеки човек се нуждае, е равен шанс. Справедливо е да няма дискриминация, не е справедливо да има преференция според пола. 
 
Случайно или не в момента съвсем по темата чета "Реши се" на Шерил Сандбърг, но не само. Обикновено чета две-три книги едновременно, според настроението си. Другите ми "отворени" книги са: And Thereby Hangs a Tale, разкази на Джефри Арчър и "Френски уроци" на Питър Мейл.
 
Извън бизнеса вероятно бих се занимавала с приложно изкуство, мода. В ученическите си години рисувах добре, пеех в хор, свирих на цигулка. Сега обаче се чувствам добре в бизнеса.

Ивелина Янакиева, мениджър "Човешки ресурси", "Загорка" АД

 
В момента цялото ми свободно време е посветено на деветмесечната ми дъщеря, до момента, в който не излезе последната книга от поредицата "Песен за огън и лед", или както е по-известна "Игра на тронове" :) А когато излезе, ще правим планове как да ги съчетаваме. 
 
Общоприетият стереотип за HR специалиста е  жена на средна възраст, влязла в ролята на "майка" за колегите си. Да си жена помага, когато правиш първите си стъпки в сферата на човешките ресурси.  Може да попречи, когато започнеш да растеш нагоре.
 
Зад всяка търговска марка, продукт или процес стои човек.  Клишето, че най-важното за един бизнес са правилните хора, на правилното място, в точното време е самата истина. Ето защо за мен няма по-значима професия.  Харесвам всичко, свързано с човешките ресурси. Работата с хора е огромно предизвикателство, което приемам с удоволствие.
 
Един добър професионалист в областта на човешките ресурси трябва да познава бизнеса и средата, в които оперира, и да има ясната визия за това как неговата работа влияе на резултатите на компанията.  Необходимо е да има нюх и за хората и различните ситуации, които могат да настъпят. Освен това трябва да има дългосрочно мислене и уменията да води компанията в посоката, която е набелязал.  
 
Формулите за успешна кариера са много. За мен е нужно да си готов да излезеш от зоната си на комфорт, да направиш премерени жертви и бързо да се адаптираш.  Много важно е освен пакета и името на позицията да отчетеш и организационната култура, колегите, естеството на работата.  Ако избереш средата, в която твоите качества и стил имат най-много добавена стойност за бизнеса, това ще те направи успешен.
 
Жените мениджъри в България, освен че са красиви, са и изключително интелигентни!  Бих искала да сме по-уверени в себе си, в способностите си, в това, което казваме. Смятам, че това се отнася и за мен самата.
 
Със или без квота, жените ще извоюват позициите, които заслужават.  Въпреки че квотата поставя фокус върху тази тема, не вярвам, че това е решението.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели Годишният план е само стъпка към дългосрочните цели

Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие":

20 дек 2014, 2513 прочитания

Очакваме ръст на продажбите и в България, и извън страната Очакваме ръст на продажбите и в България, и извън страната

Хуан Карлос Пералехо, главен изпълнителен директор на "Нестле България":

20 дек 2014, 2122 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Жените в бизнеса" Затваряне
На един черпак разстояние

Маркетинг по никое време, или една приятна вечеря в компанията на истински професионалисти

Още от Капитал
Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.,

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Зараза за 300 млрд. долара

Китай и страните от региона ще пострадат най-много от вируса, но ако разпространението продължи по-дълго, западните икономики също ще понесат сериозни щети

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10