Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
15 ное 2016, 19:30, 4730 прочитания

Икономиката продължава да расте със стабилни темпове

През третото тримесечие потреблението се забавя, а инвестициите продължават да потъват

 • Препоръчване (7)
  zxp53317185 принцът Вера Денизова qvy41354614 chevyvolt, Радев в Москва! И още 2 други
  xali, 1 анонимен
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Икономиката продължава да расте със стабилни темпове

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Постигнатият от страната растеж е сред най-силните в ЕС.

Още по темата

Германската икономика се забавя по-бързо от очакванията

Икономиката на еврозоната е нараснала според очакванията през третото тримесечие

15 ное 2016

ЕБВР подобри прогнозата си за българската икономика

От банката очакват растежът през тази и следващата година да достигне 2.8%

14 ное 2016

Безработицата е на най-ниското ниво от 7 години

Проблемите на пазара на труда обаче остават, а домакинствата не са големи оптимисти

14 ное 2016

МВФ пак повиши прогнозата за ръста на българската икономика

Растежът следващите години ще е слаб, а рисковете пред страната са дълговете на държавните компании и общините

13 ное 2016

ЕК подобри прогнозата си за икономиката на България

Очаква се ръстът на БВП за следващата година да достигне 2.9%

10 ное 2016

Износът расте с 11.6% през септември

След изчерпването на ценовия шок от петрола и суровините външната търговия отново се увеличава

9 ное 2016

Бюджет 2017: Рекордно високи разходи

Отново се предвижда голям дефицит, а обяснението е съфинансирането на европроекти

26 окт 2016

Преките чужди инвестиции остават без промяна през август

За осемте месеца намаляват с една трета и са 988.5 млн. евро

17 окт 2016

Икономиката през 2017: съвсем леко нагоре

Според Министерството на финансите през следващите три години тя ще расте с около 2-3% годишно

14 окт 2016

Износът се връща към растеж през август

Причината е във възстановяването на някои пазари извън ЕС

10 окт 2016

Най-големият проблем за икономиката

Индустрия и услуги отново растат. Липсата на хора е стената, в която ще се ударят.

7 окт 2016

Икономиката до 2019 г.: Повече потребление и държавни поръчки, по-малко износ

Прогнозата на правителството е за годишен ръст на БВП от 2.5-2.7%

6 окт 2016

Новите работни места поддържат растежа на икономиката на 3%

През второто тримесечие БВП расте заради потреблението, но инвестициите продължават да потъват

14 авг 2016
Растежът на българската икономика продължава със стабилни темпове. През третото тримесечие той е 3.5%, показват експресните данни на Националния статистически институт, публикувани във вторник. Потреблението и износът продължават да са основните двигатели на икономиката, но при инвестициите има свиване най-вече заради по-слабото усвояване на еврофондовете. Нивото на растежа обаче, макар и да е вторият най-силен в ЕС, все още е далеч от темповете, необходими за достигане на средните доходи в съюза. Рисковете пък са заради политическата криза и оставката на кабинета "Борисов" домакинствата да свият разходите си в края на тази и началото на следващата година, което да се отрази негативно на икономиката. Така надеждите отново може да се насочат към износа и по-голямо усвояване на еврофондове.

През третото тримесечие номиналният размер на БВП е бил 24.631 млрд. лв., а брутната добавена стойност – 21.168 млрд. лв. В сравнение с предходното тримесечие увеличението е с 0.8%, което е най-добър резултат измежду държавите в Европейския съюз (ЕС) за периода заедно с Португалия. Постигнатият от страната растеж на годишна база също е сред най-силните в ЕС – по показателя България отстъпва само на Румъния, където през третото тримесечие на 2016 г. БВП е нараснал с 4.5%.

Потреблението и износът се покачват съответно с 1.3% и 2.1% спрямо периода април-юни 2016 г. Инвестициите обаче остават на отрицателна територия, като свиването е с 3.1% на тримесечна и с 4% на годишна база. Към края на третото тримесечие крайното потребление има най-голям дял в БВП - близо 70%, а търговското салдо е положително – близо 3 млрд. лв.

Стабилен ръст

Вече шесто поредно тримесечие българската икономика запазва подобни темпове на растеж, като характерното е, че докато през миналата година в основата му стояха износът и държавните разходи, от началото на 2016 г. главният двигател на увеличението е растящото вътрешно потребление. Тази тенденция продължава да се наблюдава и през третото тримесечие, като потреблението запазва ролята си на компонент с най-значителен дял за БВП за периода – около 70%. За подобрението му допринасят както растящите доходи на населението, така и падащите лихви по кредити и депозити, а също и по-ниските цени на горивата, които се отразяват положително на потребителите.

Притеснителният сигнал, очертан от данните на НСИ обаче, е, че през последните тримесечия темповете на нарастване на потреблението все по-осезаемо се забавят. А именно на него икономисти и анализатори залагат да е основният двигател на икономиката и през следващата година. В началото на ноември проведена от НСИ анкета сред потребителите показа, че те не са особено оптимистично настроени, като основните им тревоги са свързани с евентуалното влошаване на икономическата ситуация. След президентските избори и оставката на правителството политическата криза в страната и евентуалната заплаха за бюджетната стабилност допълнително може да влошат нагласите на хората към потребление.

На този фон добрата новина от статистиката идва по линия на данните за износа. Въпреки че от началото на година той отстъпи ролята си на основен двигател на растежа, през последните два месеца постепенно се измъква от зоната на понижението и бележи ръст на годишна база. Това намира отражение и в експресните данни за БВП, според които към третото тримесечие експортът е нараснал с 8.5% спрямо периода юли-септември 2015 г. Под въпрос е обаче доколко той ще успее да запази този възходящ тренд в светлината на изненадващото забавяне на германската икономика (виж стр 5), която е основен търговски партньор на България.

Изчезналите инвестиции

Предизвикателство остава и трайното свиване на инвестициите, които са най-важното условие за това икономиката да расте по-бързо. От началото на годината те неизменно намаляват на тримесечна база, а вече второ поредно тримесечие бележат и спад спрямо година по-рано, който при това се задълбочава. В основната си част свиването се дължи на по-ниското усвояване на средства от европейските структурни фондове през тази година след ударното приключване на предишния програмен период през следващата. Влошаването на политическата ситуация обаче вероятно ще се отрази негативно и на частните вложения в страната.

"Виждам силна връзка между европейските фондове и инвестициите. Доколкото тази година усвояването беше слабо, изненади няма. През 2013-2014 г. имаше забавяне на европейските проекти, тогава също инвестициите се забавиха", коментира пред "Капитал" главният икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова. Според нея наблюдаваният спад на инвестициите вероятно ще продължи и през 2017 г. с оглед на политическата ситуация.

"Най-вероятно ще спадне и потреблението, което досега беше движещ фактор за икономиката", прогнозира тя, като очертава като проблем факта, че въпреки сравнително бързия си растеж икономиката не създава работни места. "Данните за пазара на труда показват спад на заетите през третото тримесечие спрямо същия период на 2015 г. с 50 хил. души. Най-вероятно това е последното силно тримесечие, преди да започне низходящ тренд", посочва Николова.

Икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов обаче е малко по-оптимистично настроен. "Нормално е, когато държавата е изтеглила няколко милиарда от икономиката под формата на излишък, потреблението да се потиска", отбелязва той. "До момента не се усвояваха и еврофондовете. Така без еврофондове, с бюджетен излишък и без кредитиране икономиката успява да расте с 3.5%. Ако всички тези фактори се активират, ще има много нови двигатели, които да движат растежа", смята Ангелов.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Препоръчване (7)
  zxp53317185 принцът Вера Денизова qvy41354614 chevyvolt, Радев в Москва! И още 2 други
  xali, 1 анонимен
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Бюджет 2017 мина на първо четене през няколко комисии Бюджет 2017 мина на първо четене през няколко комисии

БСП и ДПС продължават да гласуват против, депутатите на ПФ отсъстваха

15 ное 2016, 4026 прочитания

Столичния бул. "Тодор Каблешков" ще бъде удължен и ремонтиран с 10 млн. лв. 3 Столичния бул. "Тодор Каблешков" ще бъде удължен и ремонтиран с 10 млн. лв.

Новият участък ще стига до района на столичния мол Paradise

15 ное 2016, 4937 прочитания

Няма коментари.
24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Още от "България" Затваряне
Ден последен на втория кабинет "Борисов"

Днес има заседание на МС, след това разглеждане на оставката в парламента, където популизмът вече избуя - БСП поиска отмяна на плоския данък

Подбор в името на Пеевски

Въпреки уверенията на синдиците на КТБ, действията им показват селективност и тенденциозност

Две поръчки, моля

"Хидрострой" и свързана с нея фирма печелят поръчките за пречиствателни станции в Златни пясъци и Добрич в странно състезание

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Напред, науката е блокбастър

Рон Хауърд ексклузивно пред "Капитал" за поредицата "Марс"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 12.11.2016 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2016

Капитал Daily

Брой 215 // 16.11.2016 Прочетете
Капитал Light, брой 45

Капитал Light

Брой 45 // 12.11.2016 Прочетете