Еврократите разстройват пазарната конкуренция

Иван Георгиев

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В своята основна теза другият участник в дебата констатира, че Европа изостава от САЩ и бива настигана от Китай и други "нововъзникващи икономики". За да подкрепи предполагаемата истинност на това свое твърдение, той посочва, че финландската телекомуникационна компания Nokia залязва в сянката на Apple и Samsung. Тази част от неговата теза има за цел да ни убеди, че щом Siemens е решила да открие завод в САЩ, а не в Европа - a) икономиката на стария континент е губеща и б) ЕК трябва да провежда политика на реиндустриализация, за да спре Европа да бъде губеща.

Нека да се доверим на г-н Стефанов и да предположим, че неговите примери от телекомуникационния пазар са точни. Погрешната представа за конкуренция и сътрудничество в разделението на труда го подвежда да използва принципа "губещ-печелив", характерен за спортните съревнования, където печалбата за един означава загуба за друг. Както споменах в своята основна теза – конкуренцията води до просперитет на всички участващи страни като относителното ниво на развитие на всяка една от тях фундаментално се определя от сравнителните й предимства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал