Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Валентина Фиданова

Управител на "Стерна консулт", с над 17-годишен опит в сектора "Опазване на природата", финансиране по европейски и международни програми, управление на проекти

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екологичната мрежа "Натура 2000" заема централно място в политиките на Европейския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие. Тя представлява мрежа от защитени природни територии в Европа, определени съобразно научни критерии и изисквания на двете директиви на общността - Директива 2009/147/ЕО за опазване на птиците и Директива 92/43/ЕИО за природните местообитания и видовете. Целта на мрежата е да гарантира запазването на най-ценните и застрашени от изчезване видове и места на континента, като осигури баланс между опазването и различните човешки дейности.

Натура 2000 мрежата не променя собствеността на териториите и ползванията на земята, освен ако тези дейности не увреждат значително и в дългосрочен план природните местообитания и видовете, които са предмет на опазване в защитените зони. "Натура 2000" не е "забранени зони", макар че в мрежата има резервати със строг режим, в които човешката дейност е ограничена, в голяма част от защитените зони се развива земеделие, практикува се лов, риболов и туризъм.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал