Валентина Фиданова

Управител на "Стерна консулт", с над 17-годишен опит в сектора "Опазване на природата", финансиране по европейски и международни програми, управление на проекти

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Екологичната мрежа "Натура 2000" заема централно място в политиките на Европейския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие. Тя представлява мрежа от защитени природни територии в Европа, определени съобразно научни критерии и изисквания на двете директиви на общността - Директива 2009/147/ЕО за опазване на птиците и Директива 92/43/ЕИО за природните местообитания и видовете. Целта на мрежата е да гарантира запазването на най-ценните и застрашени от изчезване видове и места на континента, като осигури баланс между опазването и различните човешки дейности.

Натура 2000 мрежата не променя собствеността на териториите и ползванията на земята, освен ако тези дейности не увреждат значително и в дългосрочен план природните местообитания и видовете, които са предмет на опазване в защитените зони. "Натура 2000" не е "забранени зони", макар че в мрежата има резервати със строг режим, в които човешката дейност е ограничена, в голяма част от защитените зони се развива земеделие, практикува се лов, риболов и туризъм.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал