Юлия Григорова

Експерт по земеделие и развитие на селските райони

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Не е лесно за земеделските стопани да спазват изискванията за управление на земите в зоните от екологичната мрежа "Натура 2000".

Редица разминавания и несъответствия в изискванията за управление на постоянно затревените площи в България водят до санкции и финансови загуби за фермерите, чиито земи попадат в "Натура 2000". Например изискванията за управление на земеделските земи, дефинирани в заповедите за обявяване на орнитологично важните места, налагат да не се премахват характеристиките на ландшафта като синори, единични и групи дървета и др. Това е съвсем разбираемо от гледна точка на опазването, но в повечето случаи не дават свобода на фермерите да кандидатстват за директните плащания, тъй като много често земите с тези характеристики не попадат в допустимия за подпомагане слой, а когато попадат, нерядко фермерите търпят санкции заради малка група дървета или храсти, която трябва да бъде приведена в "добро земеделско състояние" и заради която, за да бъдат избегнати всякакви тълкувания и спорове за "допустимост" от страна на проверяващите лица, ги лишават от финансово подпомагане, понякога и за години напред.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал