Държавните институции се разминават в критериите си

Юлия Григорова

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Не е лесно да си земеделски стопанин, управляващ земи в обхвата на екологичната мрежа "Натура 2000" в България. Част от средствата по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, насочени към земеделските стопани, са под формата на компенсаторни плащания. Ако сте собственик или ползвател на земеделски земи, попадащи в териториалния обхват на "Натура 2000", чрез Мярка 12 "Плащания по "Натура 2000" и Рамковата директива за водата" програмата осигурява директни компенсаторни плащания на хектар. Тези компенсации целят да подкрепят земеделските стопани за въведени забрани и ограничения в защитените зони. Програмата компенсира пропуснати ползи за стопаните от забрана за премахване на единични или групи дървета при ползването на земеделските земи, забрана за косене на ливади до 1 юли, забрана за използване на пестициди и минерални торове в пасища и ливади и др. Компесаторните плащания в момента работят за териториите, попадащи в обхвата на Директивата за птиците, тъй като европейският регламент позволява изплащането на компенсации за рестрикции или режими, въведени със законови забрани. Ясно е обаче, че все още няма заповеди за териториите, попадащи в обхвата на Директивата за хабитатите, а земеделските стопани не могат да кандидатстват за компенсации. В същото време те трябва да спазват изискванията на екологичното законодателство и да търпят рестрикциите като загуби от добиви и доходи.

Друг основен проблем за земеделските стопани е фактът, че държавните институции в лицето на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) нямат единни критерии за определяне на постоянни пасища. Така една и съща площ според МОСВ е обработваема земя, а според МЗХ е постоянно пасище, а за стопанина остава въпросът кои мерки и забрани да прилага и спазва на земята си.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал