K: Свят | САЩ ще изискват пълна ваксинация от чужденците, Ирак спря полетите до Беларус с мигранти за Литва

И още: СЗО призова за мораториум за трети дози на ковид ваксините

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

САЩ ще изискват пълна ваксинация от пристигащите чужденци

Какво се случи? Американската администрация разработва план, който ще изисква почти всички чужди граждани, които посещават страната, да бъдат напълно ваксинирани, съобщава Reuters. Агенцията се позовава на представител на Белия дом, според когото така ще бъдат премахнати част от ограниченията за пътуване. По думите му администрацията не е готова веднага да се откаже от рестрикциите заради увеличаващите се случаи на COVID-19.

Защо това е важно? В момента американските власти забраняват в страната да влизат повечето чужденци, които през последните две седмици са били на територията на 26-те държави от Шенген, Великобритания, Ирландия, Китай, Индия, Иран и Бразилия.

Ирак спря полетите до Беларус с хиляди мигранти за Литва

Какво се случи? Иракските власти спират всички полети до Минск за поне 10 дни, съобщи посланикът на ЕС в Багдад. Това става по-малко от седмица след като правителството обяви, че нищо не може да направи, за да спре хора, които заминават като туристи в Беларус, за да емигрират незаконно в ЕС след това.

Защо това е важно? От началото на лятото обявеният от избирателната комисия за президент на Беларус Александър Лукашенко, чието избиране ЕС не признава, изтегли страната си от споразумение за реадмисия на мигранти. След това притокът към съседна Литва, която не е дестинация за търсещи убежище, нарасна десетки пъти със сирийски и африкански, но най-вече иракски мигранти.

СЗО призова за мораториум за трети дози на ковид ваксините

Какво се случи? Световната здравна организация (СЗО) призова за мораториум над т.нар. бустери или трети дози от ваксините за COVID-19. Поне до края на септември да се забрани поставянето на трета доза, поиска директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус, за да може да се постигне имунизация на поне 10% от населението на всички държави.

Защо това е важно? СЗО изразява нарастваща загриженост от разширяващото се неравенство между бедни и богати държави при достъпа до ваксини и темпа на имунизация. САЩ обаче отхвърлиха призива на СЗО за мораториум. В същото време израелският премиер Нафтали Бенет призова за повече ваксинации и нови ограничения, включително локдаун, тъй като новите случаи в страната скочиха до две хиляди дневно.

Още важни новини от света

Израел пое отговорност за първите си въздушни удари в Ливан от години, заявявайки, че те са били насочени към ракетни пускови установки, след обстрел от Южен Ливан към Северен Израел.

Европейската комисия одобри сключването на договор с Novavax за доставка на 200 млн. дози от базираната на протеин ваксина срещу коронавирус, произведена от компанията. "Проучвателните разговори" с Novavax приключиха през декември 2020 г., но сделката се бавеше заради въпросителни около доставките.