K: Бизнес | Цената на тока се укротява, но остава висока, производствената инфлация в Китай скача до 9%

И още: Спас Русев официално е купувач на "Булсатком", рекордна активност на ипотечния пазар

Спас Русев
Спас Русев    ©  Цветелина Белутова
Спас Русев
Спас Русев    ©  Цветелина Белутова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Официално: Спас Русев придобива "Булсатком"

Новината на "Капитал" от миналия петък беше потвърдена с официално съобщение от купувача Viva Corporate Bulgaria, без да разкрива детайли и цена. "Ще продължим да концентрираме усилията на "Булсатком" в разработване на ключови продукти и услуги - платена телевизия, разнообразно съдържание и фиксиран интернет с отлично качество на достъпни цени", е коментарът на Русев, като са цитирани и приветствени думи от настоящия изпълнителен директор на компанията Станислав Георгиев.

Производствената инфлация в Китай се ускори до 9% през юли

Данните идват след отчетените 8.8% през юни и надхвърлят значително пазарните очаквания. С тях средното покачване на производствените цени за първите седем месеца на 2021 г. достига 5.7% Индикаторът се следи с внимание заради притесненията от ускоряване на глобалната инфлация, тъй като китайската икономика е в основата на много вериги доставки и скокът там вероятно ще се пренесе в много стоки и услуги по света.

Акциите на британската компанията за доставка на храни Deliveroo скочиха с около 10% сутринта в понеделник, като по-късно през деня повишението се сви до около 6.5%. Резките движения идват, след като в петък след края на търговията беше съобщено, че германския й конкурент Delivery Hero е придобил дял от малко над 5% в нея.

Енергийни цени

135.49 евро/мВтч

е цената на борсовия ток за 10 август в сегмента "Ден напред". С това България продължава да бъде на едно от водещите места в Европа по най-скъпа електроенергия. За сравнение - цената в България за същата дата, но преди година, е била почти 41 евро/мВтч. Ден по-рано от Министерството на енергетиката принудиха държавния ТЕЦ "Марица-изток 2" да увеличи производството си, с което да компенсира дефицита на ток, а оттам и да балансира цените. Към 15 ч. днес обаче централата работеше с натоварване от под 50%, а бизнесът настоя за производство на пълни обороти и обяви готовност за протести, ако проблемът не се реши бързо. В края на работния ден беше съобщено, че "Марица-изток 2" ще пусне в работа от утре и пети блок, като останалите й три енергоблока са в планов ремонт. Публикувани са и три търга за продажба на по 150 MW електроенергия, които ще бъдат проведени утре. Два са за седмиците 16 - 22 и 23 - 29 август и един - за септември.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

3734

е бройката, с която се увеличават жилищните заеми през второто тримесечие на 2021 г., като достигат общо 177.3 хил. Това е най-големият номинален ръст на ипотечния пазар от 2009 г. според данните на БНБ. Като сума също се отчита рекорден ръст от 577.6 млн. лв.