К: България | Трифонов оттегли кабинета на ИТН, ковид-ограничения в София няма да има засега

И още: Бизнесът поиска оставките на държавната енергетика, появи се Морски план на България.

Слави Трифонов
Слави Трифонов    ©  Стоп кадър тв 7/8
Слави Трифонов
Слави Трифонов    ©  Стоп кадър тв 7/8
Да се чудиш кое е по-горещо тия дни в страната: политиката или времето. Градусите в новия парламент стигнаха точката на кипене днес, на същото ниво е ситуацията в енергетиката. Единственото, което изглежда по-спокойно засега, е ситуацията около COVID. Това скоро също ще се промени.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Слави Трифонов оттегли кабинета си и България върви към трети поредни избори

Ден преди новият парламент да гласува кабинета, предложен от ИТН, лидерът на партията го оттегли. Слави Трифонов отново даде телевизионно изявление в собствената си тв ⅞ и съобщи, че правителството начело с Пламен Николов няма да бъде внесено, заради "предателството" на останалите партии на протеста. Трифонов също така хвърли топката към идващите след два месеца президентски избори, като обяви, че партията му ще подкрепи на тях Румен Радев.

Какво каза Слави Трифонов:

  • Протестът срещу ГЕРБ е останал в миналото, а в настоящия парламент има политически амбиции, предателства и игри, неприемливи за мен и ИТН.
  • Ясно бяхме заявили, че без подкрепата на тези партии (на протеста - б.р.), няма да предлагаме кабинет.
  • Отиваме на нови избори, защото ясно сме заявили, че няма да подкрепим нито партиите на статуквото, нито ДБ, нито "Изправи се!" за нов кабинет.
  • Той (Радев - бел. ред.) най-много изпълва нашата идея за президент.

Защо се стигна дотук?

  • Демократична България стана поредната политическа сила, която обяви, че няма да подкрепи кабинета на ИТН. "Този състав на Министерски съвет е най-слабият състав, който някога е излъчван в България. Най-доброто, което може да кажем за тези хора е, че ние не ги познаваме", посочи лидерът на коалицията Христо Иванов на пресконференция. Според него много от техните условия не са изпълнени в предложеното от ИТН споразумение. Той каза, че не е съобщил преди това решението на ДБ на ИТН.
  • По-рано БСП и "Изправи се! Ние идваме!" също обявиха, че няма да дадат подкрепа за кабинета, което обрече предварително проекта на ИТН.

Какво следва?

  • Вторият мандат ще отиде в ГЕРБ и вероятно ще се провали. Въпросът е на кого Румен Радев ще връчи третия. По традиция би трябвало да е БСП, която е трета сила. Но има шанс, ако той бъде даден на ДБ или "Изправи се!", те да предложат програмен кабинет с част от служебното правителство и той да получи подкрепа за следващите няколко месеца. Това обаче е слабо вероятно, тъй като кабинет без ГЕРБ или ИТН не може математически да се случи.
  • Най-вероятният изход от всичко остават нови, трети поред избори. Неизвестната е само дали ще са заедно с президентските - в края на октомври или началото на ноември.

Бизнесът поиска оставките на цялата държавна енергетика

На среща със служебния министър на енергетиката Андрей Живков представителят на четирите работодателски организации в България Васил Велев е заявил, че организациите настояват за оставките на всички в държавната енергетика. Това включва борда на Българския енергиен холдинг и мениджърите на ТЕЦ "Марица-изток 2", както и на НЕК и ЕСО, като тези мениджъри бяха назначени в края на мандата на "Борисов 3".

Поводът е драматично високата цена на тока в последната седмица, която бележи рекорд след рекорд и в момента е между 60 и 70% над средната цена в Европа (виж Бизнес новините). Енергетиката се управлява некомпетентно и в интерес на дадени лица, е заявил Велев.

Ковид мерки в София? Още не

За няколко часа днес София първо щеше да бъде ограничавана заради ковид, а после се оказа, че няма.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев обяви тази сутрин, че предстои да бъде издадена заповед за затягане на мерките за бизнеси в столицата от утре заради висока заболеваемост от COVID-19. Сред тях са например използване на до 30% вместо 50% от местата на закрито в кина, театри, заведения и т.н., както и вечерен час за работата им. Според Пенчев "от няколко дни столицата е в жълтата зона на 14-дневна заболеваемост, а в седемдневния анализ на ръста на заболеваемост вече сме в червената зона".

Няколко часа след това обаче се наложи Министерството на здравеопазването да опровергава тази информация. "14-дневната заболеваемост към днес за София е 89 на 100 000 - все още зелена зона, и според плана това не изисква налагането на допълнителни ограничения", казват от министерството.

Това е лош знак за бизнеса, защото напомня тенденциите от управлението на ГЕРБ - хаотично и непредвидимо. Обещание на служебния кабинет бе това да се промени, като бе разработен план за действие при нова вълна. Прибързаният ход на Пенчев сега отново изнерви ресторанти и барове, които и без това продължават трайно да остават без работещи.

Още новини накратко:

Две кандидатури за нови членове на Съдийската квота на ВСС

Само двама кандидати са издигнати в края на срока за номинации за попълване на освободените две места в Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет.

Съдии от Върховния административен съд издигнаха кандидатурата на колежката си Марина Михайлова, доктор по право. Съдия Михайлова е известна с независимостта и принципните си позиции, а медиите веднага отбелязаха,че тя е съдийката с особеното мнение по делото срещу Ахмед Доган за конфликт на интереси в случая "Цанков камък". Другата кандидатура е на съдията Деян Денев от Окръжен съд - Варна. Гласуването за новите членове на ВСС е на 9 и 11 октомври, мандатът на съвета изтича през октомври догодина.

Публикуван беше Морският пространствен план

Документът може да бъде намерен на страницата на МРРБ, а публична консултация по него ще се проведе на 31 август от 10 ч, като за участие в нея може да се пише на [email protected] и [email protected]

Планът обхваща периода 2021 - 2035 г. и говори за състоянието на морската среда, биологичното разнообразие и как да опазим морските екосистеми. Не е ясно как България ще гради Синя икономика, след като планът не предвижда промяна в начина на ползване на крайбрежните територии.