К: България | Войната между ИТН, ДБ и "Изправи се!" продължава, ДНСК поиска строителна забрана в Синеморец

И още: Ръководството на НДК подаде оставка, финансовият министър иска актуализация на бюджета

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Утре парламентът ще гласува все пак за многострадалния кабинет на "Има такъв народ". Триковата ситуация, в която Слави Трифонов постави депутатите, като изтегли номинациите си предварително, ще бъде решена, като се гласува изявление на Пламен Николов, че се отказва да е премиер.

Междувременно пропастта между ИТН и "Демократична България" и "Изправи се!" се задълбочава. След размяна на туитове, текстове на чалга песни и накрая - декларации в парламента за "изхвърляне на боклука", стана доста ясно, че коалиция между трите в следващ парламент ще е почти невъзможна. Това оставя раздробения електорат в пат, а Бойко Борисов - още доста време в комфортната позиция като последния редовен премиер.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Финансовият министър настоява за актуализация на бюджета

В интервю за "24 часа" Асен Василев настоява, че актуализацията трябва да бъде осъществена, било то и с ревизии, ако партиите "наистина искат да покажат, че се грижат и за пенсионерите, и за здравните работници, и за бизнеса". Аргументите на финансовия министър са следните:

  • Допълнителните приходи от здравни вноски може да се използват само за болнична и доболнична помощ без актуализацията, а не за поставяне на допълнителна ваксина, за помощ за медици, за лекарства.
  • Средства за помощи за бизнеса, в случай че се наложи отново да бъдат затваряни сектори от икономиката, има налични докъм края на август.
  • Актуализацията на пенсиите е свързана с ревизията на бюджета. Тя може да стане и без нея, но ще се проточи. Свързани са и социални програми за помощите за отопление, надбавката за лични помощници, за родители с деца до 14 г. Всички те имат нужда от още средства.

Засега не е ясно дали този парламент ще има време и желание да се занимае с актуализацията. По-вероятно е да се разпусне без обсъждане на Бюджет 2021.

Парламентът създаде комисия за Буджака

След дълги, разгорещени дебати и спорове между ИТН, ДБ и ДПС парламентът в крайна сметка създаде комисия, която да разследва застрояването на полуострова до Созопол. Формулираната цел - "кое правителство е разрешило строежи" и дали строежите са законни, е леко озадачаваща, тъй като документално решението е взето от кабинета на Иван Костов, а законността на всеки строеж се преценява от местна администрация.

Заради комисията, която бе предложена с подписите на ДПС и ИТН, ДБ обвиниха партията на Слави Трифонов в сътрудничество с партията на Доган за размиване на казуса "Росенец". ДПС и ИТН пък обвиниха ДБ в обслужване на интересите на Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал" и "Дневник"), който има имот на Буджака.

ДНСК поиска кметът на Царево да спре да издава строителни разрешителни в Синеморец

Извънредната мярка, която е предвидена в чл. 198 от ЗУТ, може да бъде наложена от кмета при нужда за извършване на проучвания и изграждане на техническа инфраструктура. Според ДНСК и нейния ръководител Влади Калинов такава мярка е нужна, за да може Синеморец да реши какво да прави с тръбата, която излива отпадни води между Бутамята и устието на Велека и която е обявена за незаконна още през 2008 г. Забрана може да се издава за до две години.

Не е ясно дали кметът на Царево ще се съобрази с указанията на ДНСК.

Още новини накратко:

Пожарът в Рила вероятно ще бъде овладян

Пламъците в планината бушуват под хижа "Ястребец" от вчера, но според директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов е локализиран от три страни. Ще помогне и очакваният лек дъжд. Екипи на пожарната ще продължат да наблюдават района. По предварителна информация са засегнати около 15 декара клек и гора.

Ръководството на НДК подаде оставка

След среща с културния министър Велислав Минеков цялото ръководство на дружеството, чийто принципал е министърът, депозира оставките си. Зад тази формулировка се крие желанието на Минеков за промени в управлението на държавното дружество заради лошите финансови резултати, както и решения, свързани с имотите на НДК. Според последния наличен отчет НДК е на загуба от над 5 млн. лв. за първото шестмесечие на миналата година.

Снимка на деня

Златният олимпийски ансамбъл по художествена гимнастика на България ще се оттегли от активен спорт след световното първенство в Япония през октомври тази година. Това потвърди треньорът им Весела Димитрова при пристигането на олимпийските шампионки от Япония днес. Те бяха посрещнати от хиляди фенове на летище София.