K: Свят | Американският сенат одобри 3.5 трлн. долара бюджетни разходи, управляващата коалиция в Полша се разпада

И още: Нови разкрития за действията на частната армия "Вагнер" в Либия, след пожарите Турция бе ударена и от порои

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Американският сенат одобри 3.5 трлн. долара бюджетни разходи

Какво се случва? Сенатът на САЩ подкрепи огромен пакет от бюджетни разходи в размер на 3.5 трлн. долара, който е свързан с основните приоритети от предизборната програмата на американския президент Джо Байдън. Решението беше взето с минимално еднопартийно мнозинство (50 срещу 49 гласа), след като законодателите дълго и ожесточено спориха дали има нужда от мащабно финансиране за борбата с климатичните промени и с бедността. Само ден по-рано законодателите дадоха надпартийна подкрепа (69 срещу 30 гласа) за инфраструктурен законопроект, по линия на който САЩ ще изхарчат 1 трлн. долара за подобряване на националната мрежа от магистрали, мостове, летища и водни пътища.

Защо е важно? След сравнително консенсусната програма за подобряването на американската транспортна инфраструктура демократите в Сената се опитват да лансират още по-мащабен пакет от мерки, целящ да осигури общодостъпно предучилищно обучение, по-лесен достъп до жилища и използване на зелени технологии, които да щадят климата. Съпартийците на Байдън обаче бързат да прокарат законодателните си инициативи през следващите няколко месеца, тъй като се опасяват, че могат да загубят крехкото си мнозинство и в двете камари на американския Конгрес.

Управляващата коалиция в Полша се разпада

Какво се случи? Полша навлиза в правителствена криза, след като уволнението на вицепремиера Ярослав Говин доведе до разпадане на управляващия национално-консервативен съюз. Лидерите на консервативната група на Говин "Споразумение" решиха в сряда да напуснат съюза и съвместната фракция с управляващата партия "Право и справедливост", съобщава DPA. Премиерът Матеуш Моравецки уволни в сряда вицепремиера и министър на развитието Говин, а след това Говин прекрати сътрудничеството на групата си с "Право и справедливост".

Защо е важно? В основата на решението са вътрешните конфликти около плана за икономически стимули и нов закон за радиоразпръскването, според който ще бъде забранено на фирми извън ЕС да притежават контролен пакет в полски медийни компании. Освен това "Споразумение" критикува данъчните реформи, които са част от икономическата програма, популяризирана от полското правителство.

Нови разкрития за действията на частната армия "Вагнер" в Либия

Какво се случва? Разследване на британската обществена медиа BBC осветли днес мащабите, с които действа руската частна военна компания "Вагнер" на територията на Либия, и нейната ключова роля в гражданската война в на практика разпадналата се северноафриканска република. В голямата си част новата информация идва от таблет, който е бил притежание на боец от наемническата армия и най-вероятно е открит на бойното поле. BBC са се добрали и до списък за покупка на скъпо военно оборудване, който по експерти оценки е бил попълван директно от арсенала на руските въоръжени сили. Компанията "Вагнер" се свързва с руския олигарх Евгений Пригожин, известен с прякора "готвача на Путин" заради множеството многомилионни договори за кетъринг на руски държавни и военни ведомства. Официално Кремъл отрича да има каквато и да е връзка с дейността на наемническата фирма.

Защо е важно? На практика "Вагнер" е ключов инструмент за руски хибридни операции в конфликти, в които Москва не иска да се замесва официално. Името на военната компания за първи път се появи в публичното пространство през 2014 г. покрай активността на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Оттогава досега данни за дейността й периодично се появяват във връзка със сблъсъците в Сирия и Либия, както и в проблемни държави като Мозамбик, Судан и Централноафриканската република. В либийския конфликт руските наемници се включват през април 2019 г., заставайки на страната на бунтовническия генерал Халифа Хафтар, който се сражава с официално признатото правителство в Триполи. След включването на Турция на страната на централните власти враждуващите страни се договориха за спиране на огъня, което действа от октомври 2020 г. досега.

Още важни новини от света

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес, че не съжалява за решението си да изтегли американските войски от Афганистан. Той призова лидерите на централноазиатската република "да се обединят и да се борят за своята нация", въпреки че през последните няколко дни талибаните успяха да превземат осем от 34-те столици на провинции в страната и продължават да напредват. По-късно анонимни източници от специалните служби на САЩ са коригирали прогнозата си пред Reuters и са признали, че бунтовниците може да обсадят столицата Кабул през следващите 30 дни и да я превземат до три месеца.

След дни на унищожителни пожари в северозападната част на страната съседна Турция става жертва и на наводнения. Неочаквано поройни дъждове са се изсипали по северното крайбрежие на страната, като водната стихия е отнесла мостове на реки и е оставила цели населени места без електричество.

Британски гражданин е арестуван в Германия по обвинение в шпионаж в полза на Русия. 57-годишният Дейвид С. е бил служител в британското посолство в Берлин и е задържан при съвместна контраразузнавателна операция по подозрение, че поне веднъж е предал секретни документи на руските тайни служби срещу неизвестна сума пари.