K: Бизнес | Криптокражба за 600 млн. долара, цената на тока за бизнеса се понижи до 108 евро/мВтч

И още: Инфлацията в Германия с 30-годишен връх, САЩ призовават ОПЕК да се намеси заради скъпия петрол

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Хакери откраднаха криптоактиви за 600 млн. долара... и после започнаха да ги връщат

Пробивът е направен през уязвимост в платформата на Poly Network - компания, която опитва да свърже различни блокчейни в обща мрежа. Това е най-голямата единична кражба на дигитална валута като сума и вероятно ще окаже негативно влияние върху целия сектор на децентрализираните финанси (DeFi) - широк набор от разнообразни приложения, опитващи да премахнат различни посредници във финансовия сектор (като борси, брокери, портфолио мениджъри и др.). От Poly Network съобщиха за атаката през Twitter, като призоваха хакерите да върнат откраднатото, като може би най-странното е, че те откликнаха. Тълкуването на блокчейн експерти е, че въпреки успешния пробив прикриването на следите и осребряването на такава сума би било изключително трудно и вероятно те са преценили, че връщането им е по-безопасно.

Инфлацията в Германия достигна 30-годишен връх

Покачването на индекса на потребителските цени за юли е 3.8% на годишна база и 0.9% спрямо юни. Публикуваните днес от статистиката данни потвърждават предварителните оценки, обявени преди две седмици. До голяма степен показателят е изкривен от еднократен ефект - временното антикризисно понижение на ДДС преди година. Въпреки това високата стойност и публичното й възприятие в традиционно чувствителната на темата Германия се следи с внимание от пазарите, тъй като устойчиво високите нива може да окажат влияние върху паричната политика на ЕЦБ. Същевременно данните от САЩ показаха 5.4% годишна инфлация за юли, също колкото беше отчетена и през юни.

Белият дом призовава OPEC да увеличи добива на петрол

Според администрацията на президента Джо Байдън решението на разширения състав на организацията да премахне преди наложени ограничения, които де факто ще означават 400 хил. барела допълнително от септември 2021 г., не е достатъчно. Опасенията са, че високите цени на горивото подсилват и без това наличния инфлационен натиск и биха могли да задушат възстановяването на глобалната икономика. След новина цените на основните търгувани типове петрол се понижиха с по около 2%.

"Феърплей пропъртис" ще купува сграда от свързани лица

За целта капиталът на фонда беше увеличен с 12.5 млн. лв. чрез конвертиране на част от емисията варанти, пласирани още през 2016 г. Парите идват основно от свързани лица с фонда, който се контролира от Марио Захариев. Самият той записва 3.464 млн. акции и увеличава пряко притежавания си дял от 14.6 на над 18%. Още 5.87 млн. акции са записани от "Феърплей аграрен фонд" и 2.3 млн. акции от "Феърплей интернешънъл". Според официално съобщение от компанията средствата ще бъдат използвани за придобиване на бизнес сграда в столичния кв. Хладилника на ул. "Люба Величкова" 9. Тя е собственост именно на "Феърплей интернешънъл", като оценката й, представена пред акционерите, е над 24 млн. лв.

Икономическото министерство предлага "стартъп визи" за чужди предприемачи. Проектът на наредбата предвижда такива да се издават от експертен съвет към министъра.

ЦЕНА НА ТОКА

108.13 евро/мВтч

е цената на електрическата енергия в България в сегмента "Ден напред" с ден на доставка 12 август. Въпреки понижението от върховете тя остава на значително по-високи нива от стойностите, регистрирани в същия ден през 2019 и 2020 г., когато тарифата е била съответно 51.83 евро/мВтч и 39.13 евро/мВтч. Днес при най-високи цени от 134.5 евро/мВтч затвориха борсите в Румъния и Унгария, а най-евтина бе електроенергията в Полша - 88.79 евро/мВтч. Заради високите цени на тока от последните дни енергийният регулатор започна проверка, която цели да покаже дали неучастието на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" на борсата е породило дефицит, а оттам и повишение на цените. Във връзка с това подробна информация е изискана както от въглищната централа, така и от ЕСО и от енергийната борса.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

6%

е ръстът в обема на наетите офис площи в първото полугодие на 2021 г. спрямо предкризисната 2019 г. Те възлизат на 70.3 хил. кв. м, сочи анализ на Colliers, според който основен двигател на пазара са IT и аутсорсинг компаниите, които генерират 73% от търсенето.