К: Бизнес | България взема още 120 млн. евро от Брюксел за МСП, износът расте с над 20% към юни

К: Бизнес | България взема още 120 млн. евро от Брюксел за МСП, износът расте с над 20% към юни

И още: ББР продава служебно BMW на Стоян Мавродиев за 95 хил. лв., британската икономика се покачва с 4.8%

4535 прочитания

© Георги Кожухаров


Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Още 120 млн. евро за български малки и средни фирми от REACT-EU

Те идват, след като Европейската комисия одобри промени по оперативни програми, засягащи пет държави, една от които е България. Страната ще получи допълнителни 120 млн. евро по "Конкурентоспособност и иновации", които е предвидено да се използват за подкрепа на оборотния капитал за малки и средни предприятия. "Очаква се около 2600 МСП да се възползват от подкрепата", се казва в официалното съобщение на комисията.

Износът за полугодието нараства с 20.8% до почти 32 млрд. лв.

За същия период вносът се увеличава с изпреварващ темп - 24.8% до 35.6 млрд. лв. Само за юни продадените в чужбина стоки възлизат на 5.64 млрд. лв., като ръстът на годишна база е 27.8%, докато внесените са за 6.45 млрд. лв. (+33.2%). Високите стойности в последните четири месеца обаче са от ниска база, тъй като миналата пролет в началото на пандемията икономиката беше блокирана от ограничения, а границите - затворени за продължителни периоди. Нивата обаче чувствително надвишават и отчетените в първото полугодие на предкризисната 2019 г. Тогава износът беше 28.27 млрд. лв., а вносът - 32.17 млрд. лв., но голяма част от разликата се дължи на ценови фактори.

ББР продава луксозния служебен автомобил на бившия директор Стоян Мавродиев

Самото BMW 750 Li xDrive с 449 конски сили двигател на 39 хил. километра е паркирано пред централата на банката с табелка за обявения търг, като подробна информация има на сайта на й. Желаещите да го купят ще могат да наддават от стартова цена 95 хил. лв., като нов бутиковият модел би струвал поне няколко пъти повече. Самият икономически министър Кирил Петков публикува снимка във Facebook профила си с коментар "По-добре с тези пари да финансираме още един малък бизнес!". В предишни свои изказвания той вече беше споменавал за скъпия автопарк и огромните заплати и бонуси на предишното ръководство, които по думите му са недопустими.

Британската икономика е пораснала с 4.8% през второто тримесечие. Възстановяването идва след регистрирания 1.6% спад за първите три месеца на 2021 г., като при липсата на ковид ограничения за растежа спомагат всички компоненти и най-вече потреблението. Все още нивото на БВП е 4.4% по-ниско от стойността му преди пандемията в края на 2019 г., като очакванията то да бъде достигнато до края на годината.

Хакерът, откраднал и върнал 600 млн. долара криптоактиви, твърди, че го е направил "за забавление". В съобщение, вградено в един от преводите от неговия адрес, той обяснява, че това е бил планът му от самото начало и като видял уязвимост в платформата на Poly Network, се чудил как да реагира, защото ако съобщи на някого от компанията, самият той може да се превърне в предател.

ЦЕНА НА ТОКА

112.81 евро/мВтч

е цената на електроенергията в България в сегмента "Ден напред" с ден на доставка 13 август. Това е леко повишение спрямо предишния ден, когато борсовият ток се продаваше за 108.13 евро/мВтч. Най-висока цена за деня е отбелязана в Италия - 124.55 евро/мВтч, а най-ниска - в Полша - 86.88 евро/мВтч.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

7.8%

е покачването на цените на производител в САЩ през юли на годишна база, като показателят продължава да расте след отчетените 7.3% през юни. На месечна база индексът се повишава с 1%, над пазарните очаквания за около 0.6%.

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Още 120 млн. евро за български малки и средни фирми от REACT-EU


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход