K: Свят | Талибаните обявиха края на войната в Афганистан, Германия намалява дела си в Lufthansa

И още: Полски тв канал взе лиценз в Нидерландия, за да не бъде закрит; Предсрочни избори в Канада по желание на премиера Трюдо

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Талибаните обявиха край на войната в Афганистан

Какво се случи? Войната в Афганистан приключи и е време всички в страната да се успокоят, а тестът за управлението започва сега. Тези послания отправиха талибаните в понеделник, след като овладяха столицата Кабул и цялата страна. Победата в Афганистан беше бърза и без конкуренция, но изпитанията започват, докато хората ще очакват решение на проблемите си, каза в кратко обръщение съоснователят на талибаните. Молла Абдул Гани Барадар е сочен в някои публикации като бъдещ президент, след като подписа миналата година споразумението, с което САЩ решиха да се изтеглят от страната.

Защо е важно? Все още не е известна нито ролята на молла Абдул Гани Барадар, нито тази на други ръководители. В редиците на талибаните вчера се появиха твърдения, че предстои официалното провъзгласяване на Афганистан за "ислямско емирство". В момента това не изглежда гарантирано; за различни агенции и издания талибаните коментират, че формата и структурата на управлението са в процес на изготвяне, а бойци от цялата страна се прегрупират в очакване всички чужди сили да си тръгнат.

Германия намалява участието си в Lufthansa

Какво се случи? Германското правителство възнамерява да продаде част от своя дял в Lufthansa през следващите няколко седмици. "На фона на... положителното корпоративно развитие" Фондът за икономическа стабилизация (WSF) ще намали дела си от 20% до максимум 15%, съобщава DPA. Продажбите трябва да започнат в понеделник. Федералното правителство купи дела като част от подкрепата на авиокомпанията, която беше ударена от пандемията от коронавирус. Пакетът акции струва на борсата над 1 млрд. евро, като инвестицията на правителството беше 300 млн.

Защо е важно? Мнозина в индустрията не очакваха, че ще има някакво движение по темата преди парламентарните избори през септември. Освен това рамковото споразумение на WSF с Lufthansa предвижда, че WSF не трябва да продава своите акции, докато не бъде изплатена цялата държавна помощ. Досега това не е станало.

Полски тв канал взе лиценз в Нидерландия, за да не бъде закрит

Какво се случи? Полският новинарски канал TVN24 получи нидерландски лиценз за излъчване. Така ще може да остане в ефир в Полша съгласно правилата на Европейския съюз, ако местното му разрешително не бъде подновено. Това съобщи американската медийна група Discovery, която е негов собственик.

Защо е важно? Лицензът на най-популярния полски новинарски канал изтича на 26 септември, но не е ясно дали той ще бъде удължен, след като долната камара на полския парламент миналата седмица прие закон, който забранява фирми извън Европейското икономическо пространство (ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) да притежават контролен пакет в местните електронни оператори. Предстои законът да бъде гласуван в горната камара и подписан от президента, преди да влезе в сила.

Канадският премиер предизвика предсрочни избори

Какво се случи? Премиерът на Канада Джъстин Трюдо предизвика предсрочни парламентарни избори през септември, като иска да извлече полза от факта, че страната е на едно от първите места в света по дял на ваксинираните срещу коронавирус. Трюдо не е толкова популярен, колкото преди. Начинът, по който неговото правителство се справя с епидемията, обаче е смятан за успех. След бавното начало на кампанията сега Канада разполага с достатъчно ваксини за всички свои граждани. Над 71% от канадците вече са напълно ваксинирани, а над 82% са получили поне една доза.

Защо е важно? Целта на Трюдо е неговата Либерална партия да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, отбелязва AP. Тя замалко не успя да постигне това на изборите преди две години и трябва да разчита на опозиционни формации за приемането на закони.

Още важни новини от света

Локдаунът в австралийския град Мелбърн беше продължен днес с две седмици и ще бъде допълнен с полицейски час, съобщават властите, които се борят със скока на заразените заради разпространение на варианта делта.

След засилени критики заради планираната нова система за откриване на изображения със сексуално насилие над деца Apple обяви, че ще търси само снимки, които са били маркирани от центрове за информация в много страни.

Броят на загиналите при силното земетресение в Хаити доближава 1300. Карибската страна бе разтърсена в събота от трус с магнитуд 7.2.