K: Свят | Талибаните обявиха амнистия, Китай затяга още правилата за технологичния сектор

И още: Полша разпуска дисциплинарната камара за съдиите; Нова Зеландия влиза в национална карантина

По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Евакуационните полети от Афганистан бяха възстановени

Какво се случи? Военните полети, евакуиращи дипломати и цивилни от Афганистан, бяха възобновени във вторник, след като пистата на летището в Кабул беше изчистена от хиляди хора, отчаяни да избягат, след като талибаните завзеха столицата. Американският президент Джо Байдън определи като "свиващи стомаха" хаотичните събития в Афганистан и светкавичното превземане на страната от талибаните.

Той отново потвърди, че стои зад решението си за изтегляне на американските военни, защото те са дали "всички шансове" на афганистанската армия да се справи успешно с бунтовниците. От своя страна талибаните обявиха амнистия в цял Афганистан за всички работили за правителството, а жените са приканени да бъдат част от бъдещото правителство. От чиновниците се очаква да се върнат на работа.

Защо това е важно? В първия си коментар по темата в понеделник вечерта Байдън каза, че интересът на САЩ в Афганистан винаги е бил да предотврати терористични атаки на своя територия. Байдън съобщи още, че в близките дни ще бъдат евакуирани "хиляди" американци и афганистанци, които са работили с тях. На летището в Кабул кацна първият от общо три самолета, изпратени от Германия за евакуация на дипломатическия персонал и техните сътрудници.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща, че Франция няма да изостави афганистанците, които са работили за френското посолство. В същото време Facebook потвърди, че счита талибаните за терористична организация и затова забранява групата и цялото съдържание, което я подкрепя, от нейните платформи.

Китай затяга още правилата за технологичния сектор

Какво се случи? Китай ще забрани нелоялната конкуренция в интернет сектора. Регулаторът публикува днес проект на новите правила, според които операторите не трябва да използват данни, алгоритми или други технически средства за отклоняване на трафик или повлияване на избора на потребителите. Ще бъде забранено използването на технологични средства за злонамерено налагане на несъвместими бариери за достъп до други законни интернет продукти и услуги.

От 1 септември Пекин ще въведе разпоредби и за защита на критична информационна инфраструктура. Всякакви покупки от операторите на интернет продукти и услуги, които биха могли да засегнат националната сигурност, ще преминават строга проверка за сигурност, обявиха властите. Правителството също така ще придобие дялове в местните подразделения на гигантите в социалните мрежи ByteDance и Weibo, съобщи Reuters, като се позовава на корпоративни документи.

Защо това е важно? С последните мерки Пекин засилва още повече контрола върху технологичния сектор. Акциите на компаниите, листвани на борсата в Хонконг, поевтиняха значително след публикуването на проекторегулацията. Книжата на видеоплатформата Bilibili поевтиняха със 7.4%, на Tencent, Alibaba и платформата за доставка на храни Meituan - със съответно 4.1, 4.2 и 2.6%.

Полша разпуска дисциплинарната камара за съдиите по желание на ЕК

Какво се случи? Полша ще разпусне дисциплинарна камара за съдиите, съобщи правителството във вторник, след като в полунощ изтече даденият от ЕК ултиматум на Варшава за това. Като част от по-широките съдебни реформи през следващите месеци камарата ще бъде разпусната, съобщи правителството. На 14 юли висшият съд на ЕС постанови незабавно разпускане на камарата, а на следващия ден и решение, че законодателството е в противоречие с европейското право. Варшава обаче отказа да изпълни решението, като местният Конституционен съд излезе с решение, че заложеното в Лисабонския договор върховенство на европейското право над националното има ограничено действие върху полската съдебна система.

Защо това е важно? В края на юли ЕК обяви, че ще поиска Съдът на ЕС да наложи глоба на Полша, ако продължи да не изпълнява нареждането на съда в Люксембург незабавно да разпусне камарата. Институцията към Върховния съд се занимава с кариерното развитие на магистратите, но според Съда на ЕС, както и според Европейската комисия настоящата система не гарантира независимост на вземаните от камарата решения от изпълнителната власт.

Нова Зеландия влиза в национална карантина заради ковид

Какво се случи? Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн наложи тридневна национална карантина след откриването на първия случай на ковид-19 от февруари насам. Bloomberg съобщава, че локдаунът влиза в сила в полунощ, докато властите се опитват да открият откъде се е заразил инфектираният в Окланд. Докато секвенирането на генома все още не е завършено, случаят се приема за силно силно заразния делта вариант.

Защо това е важно? Това е първата национална карантина в Нова Зеландия от първоначалния отговор на пандемията преди повече от година. При така нареченото ниво на предупреждение 4 всички училища, обществени заведения и повечето фирми трябва да се затворят и хората се призовават да носят маски, ако трябва да излязат. Само магазини, предлагащи основни услуги като хранителни стоки, бензин и здравни продукти, могат да останат отворени.

Още важни новини от света

Испания е получила днес първия транш от 9 млрд. евро от възстановителния фонд на ЕС, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Мадрид ще получи общо 69.6 млрд. евро от фонда през идните години. Първи транш получи днес и Литва - 289 млн. евро.

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да започне прилагането на бустерни (усилващи) дози ваксини срещу коронавируса още в средата или края на септември в очакване на разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата, каза източник, запознат с дискусиите, пред Reuters.

Прототип на най-новия модел руски военнотранспортен самолет Ил-112 В с трима души на борда се разби днес по време на изпитателен полет близо до Москва, в района на Кубинка, съобщиха от производителя Обединената авиостроителна корпорация. По първоначални оценки причината за трагедията е пожар в десния двигател на самолета.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Световната №2 в тениса Наоми Осака напусна разплакана пресконференцията си преди началото на турнира в Синсинати, повдигайки отново въпроса за психичното здраве. Японката излезе от залата, като се разстрои от серия въпроси за връзката ѝ с медиите. Случката накара агентът на Осака да нарече журналиста, който задаваше въпроси, "насилник". Осака напусна залата, след като репортер от вестник в Синсинати я попита с агресивен тон защо не обича да общува с медиите, въпреки че всички нейни занимания извън корта се отразяват.