К: Бизнес | Работещата в България Teklas открива втори завод в Сърбия, БВП нагоре с 9.6% през второто тримесечие

И още: Джеф Безос съди НАСА, Американските власти започват разследване на Autopilot на Tesla

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

БВП нагоре с 9.6% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 9.6% през периода април - юни спрямо същия период на предишната година и с 0.4% спрямо първото тримесечие на 2021 г. според сезонно изгладените данни, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Работещата в България Teklas открива втори завод в Сърбия

Турският производител на автомобилни компоненти Teklas планира да отвори втори завод в Сърбия, съобщи директорът човешки ресурси в групата Уйсал Каба пред SeeNews. Предприятието ще се намира във Враня и в него първоначално ще работят 250 души, като целта е броят им да достигне 1500. Другата фабрика е във Владичин хан, където компанията има 1000 служители. От заводите се изнася продукция за гиганти като Volkswagen, Audi, PSA и Porsche. В България Teklas има четири завода, като последният - във Враца, беше открит по време на пандемията и вече има 200 служители. В другите три - в Кърджали, Крумовград и Момчилград, работят още близо 3000 души. Фабриките произвеждат основно компоненти от каучук, пластмаса и метал за автомобилната индустрия.

Джеф Безос съди НАСА

Космическата компания на основателя на Amazon Джеф Безос Blue Origin заведе иск срещу НАСА заради решението на агенцията да възложи договора за 2.9 млрд. долара за полети до Луната на Илън Мъск. Организацията даде контракта на един изпълнител вместо на два, каквито бяха предварителните очаквания. Според Blue Origin подобно решение ще има "фундаментални последствия". Компанията обвинява НАСА и в "неправомерна и незаконна" оценка на офертата й. Договорът предвижда първите астронавти да летят до Луната най-рано през 2024 г.

Американските власти започват разследване на Autopilot на Tesla

Американският регулатор за автомобилна безопасност обяви, че е започнал широко разследване на системата Autopilot, използвана в стотици хиляди електрически коли на Tesla. Проверката е предизвикана от най-малко 11 инцидента, при които системата за асистирано шофиране на Tesla се врязала в паркирани пожарни и полицейски коли и други превозни средства. Катастрофите са причинили смъртта на една жена и ранили други 17 души.

ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНИ

198.27 лв./мВтч е борсова цена на електроенергията в България с дата на доставка 18 август. Тя е малко по-ниска спрямо стойността от вчера - 201.43 лв./мВтч. Изтъргуваните количества остават високи, като основната причина за това е износът на електроенергия - който е на нива от около 1000 мВтч/час. Реално няма недостиг на ток в страната, а има по-голям износ, поради което българския бизнес трябва да плаща повече.

47.7 евро/мВтч е цената на природния газ на борсата TTF за днес. Това е рекордно високо ниво, след като през изминалата седмица бяха постигнати стойности от около 45 евро. Поскъпването ще продължи заради високо търсене - както за моментно потребление, така и за запълване на газовите хранилища в цяла Европа преди зимата. Ефектът от това ще е продължаващи високи цени и на електроенергията.