К: Бизнес | Чуждите инвестиции за полугодието леко намаляват, водещата румънска рафинерия подновява работа след експлозията

И още: Тайванската TSMC вече е най-голямата компания в Азия

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Чуждите инвестиции за полугодието достигнаха 658 млн. евро

Преките чуждестранни инвестиции в страната през първата половина на годината са намалели леко до 657.8 млн. евро, показват данните на Българската народна банка (БНБ). За същия период на 2020 г. сумата е била 673.9 млн. евро. Основната част от прилива на капитали идва от реинвестиране на печалби.

Водещата румънска петролна рафинерия подновява работа

Най-голямата петролна рафинерия в Румъния - Petromidia ще започне работа наново след голямата експлозия на 2 юли, съобщи SeeNews. Компанията Rompetrol Rafinare обяви в изявление до Букурещката фондова борса, че нефтохимическият комбинат в град Наводари ще възобнови дейността си към края на септември. Всички съоръжения постепенно ще бъдат пускани в експлоатация след тестване на оборудването.

Рафинерията беше спряна след експлозия, при която загинаха трима работници. Rompetrol Rafinare е част от базираната в Нидерландия KMG International, преди известна като Rompetrol Group, която пък е собственост на казахстанската държавна енергийна група KazMunaiGaz Group. През двете си рафинерии Rompetrol Rafinare осигурява около 40% от рафиниращия капацитет в страната.

Тайванската TSMC вече е най-голямата компания в Азия

Най-големият производител на чипове в света - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) надмина китайския гигант Tencent, за да стане най-голямата компания в Азия по пазарна капитализация. През последните месеци китайските регулатори удариха технологичния сектор в страната, което се отрази и на оценките на местните играчи в сектора като Tencent и Alibaba.

Според данни на консултантската компания Refinitiv Eikon пазарната капитализация на TSMC днес е надхвърлила 538 млрд. долара. Tencent е на второ място с 536 млрд. долара, докато тази на Alibaba was е 472 млрд. долара. Бизнесът на тайванската група се развива бурно през последната година в период на недостиг на чипове в цял свят и ускорено търсене от индустрии като автомобилната и центрове за данни.

IKEA ще продава възобновяема енергия на домакинства

Най-голямата верига за мебели в света IKEA навлиза в продажбата на възобновяема енергия на домакинства, съобщи Reuters. Първият пазар, на който ще бъдат предлагани тези услуги, е домашният за компанията Швеция от септември. Ingka Group, която държи повечето от магазините IKEA по света, обяви, че домакинствата ще могат да купуват достъпна възобновяема енергия от соларни и вятърни паркове, и да следят потреблението си през приложение.

Партньорът на Ingka - Svea Solar, който произвежда соларни панели за IKEA, ще купува електричеството на скандинавската енергийна борса Nord Pool и ще го препродава без надценка. Семействата ще плащат фиксирана месечна такса плюс плаващ курс. IKEA планира след време да предлага тази услуга и на други пазари.

ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНИ

182.82 лв./мВтч е борсова цена на електроенергията в България с дата на доставка 19 август. Това е най-ниската стойност за работен ден от началото на август и е сигнал за известно нормализиране на сектора, след като имаше дни с цени от над 330 лв./мВтч.