K: Свят | Балкански държави предлагат временно убежище на афганистанци, инфлацията в еврозоната расте

И още: Рекордно производство на електроенергия от солари в ЕС

Темата накратко
  • По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени.
  • Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.
  • Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Балкански държави предлагат временно убежище на бежанци от Афганистан

Какво се случи? Албания, Северна Македония и Косово предлагат временно убежище за бежанци от Афганистан, които са работили с американските военни, съобщава Politico. Много от тях са цивилни граждани и изчакват издаването на американски визи. Премиерът на Албания Еди Рама коментира, че преди дни правителството на САЩ са поискали страната да бъде транзитна държава за определен брой афганистанци, които са политически бежанци с крайна дестинация САЩ. На този етап Тирана смята да предложи студентски общежития за приютяване на афганистанските бежанци, а Скопие ще настани мигрантите в хотели и курорти. Косово засега има капацитет за настаняване на 10 хил. души.

Защо това е важно? Трите държави имат желание да се присъединят в ЕС, но едновременно с това са едни от най-бедните на континента и са много зависими от връзките си със САЩ.

Инфлацията в еврозоната нараства през юли

Какво се случи? Годишната инфлация в еврозоната е нараснала до 2.2% през юли от 1.9% месец по-рано, показват данните на Евростат. Това е най-високо ниво на инфлацията от октомври 2018 г. В ЕС стойността на показателя достига 2.5%. Ръстът на потребителските цени се дължи основно енергията, храните и алкохола.

Защо това е важно? ЕЦБ прогнозира годишната инфлация да продължи да нараства до края на 2021 г., но смята, че увеличението се дължи основно на временни фактори, които не изискват промени в политиката на централната банка на еврозоната.

Рекордно производство на електроенергия от солари в ЕС

Какво се случи? Доставките на електроенергия от слънчеви централи в ЕС през периода юни-юли са нараснали до рекордна стойност през 2021 г. и се равняват на 10% от електричеството, произведено в региона. Това показва проучване на независимия изследователски център Ember. Страните от съюза са произвели близо 39 тераватчаса електроенергия от слънчеви панели през двата месеца, като 8 от тях са достигнали нови рекорди.

Защо това е важно? Според анализатора от центъра Чарлз Мур има впечатляващи "зелени наченки" на основни пазари, където слънчевата енергетика се развива бързо, но като цяло растежът й не е достатъчен. Общото производство от слънчеви панели изостава от производството на електроенергия от въглища.

Още важни новини от света

Германското правителство договори днес държавен фонд за подпомагане на пострадалите от опустошителните наводнения, които заляха страната през юли. Общо около 30 млрд. евро ще бъдат отделени за възстановяване на домове, бизнеси, пътища, мостове и жп инфраструктура. Тази година се предвижда да бъдат изплатени 16 млрд. евро.

Европейският съюз е готов да предостави допълнителни гранични служители за охрана и пари за справяне с мигрантския наплив по границата между Литва и Беларус според проект за заключения от кризисната среща на министрите на вътрешните работи на ЕС, насрочена за сряда следобед.

Twitter добавя опция, с която разрешава на потребителите да съобщават на компанията за дезинформация, но пояснява, че разширената възможност за сигнализиране на туитове не води непременно до по-голяма проверка на фактите или етикети върху проблемни публикации.

От 1 септември местни и чуждестранни граждани ще могат да влизат на територията на Северна Македония срещу представен сертификат, че са получили поне две дози ваксина срещу СOVID-19, удостоверение, че са преболедували вируса през последните 45 дни или с отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди влизането на територията на страната.

Число на деня

385 млрд. долара

се очаква да бъдат приходите от туризъм по света през тази година. Въпреки усилията и ранната подготовка на целия сектор за това лято изглежда, че приходите ѝ няма да достигнат и половината от тези през предпандемичната 2019 г., показват прогнозните данни на Statista.