К: България | Депутатите искат да изберат управител на БНБ, Румен Радев ще връчи утре втория мандат на ГЕРБ

И още: Парламентът задвижи процедурата по актуализацията на бюджета; Кирил Петков иска оставките на почти цялото ръководство на ВМЗ - Сопот; Гешев изненадващо дойде на изслушване в правната комисия

Мандатът на досегашния гуверньор на БНБ Димитър Радев изтече в средата на юли.
Мандатът на досегашния гуверньор на БНБ Димитър Радев изтече в средата на юли.    ©  Цветелина Белутова
Мандатът на досегашния гуверньор на БНБ Димитър Радев изтече в средата на юли.
Мандатът на досегашния гуверньор на БНБ Димитър Радев изтече в средата на юли.    ©  Цветелина Белутова
Новините в четвъртък в България за пореден ден останаха основно в политическата сфера. Депутатите в бюджетната комисия задвижиха процедурата за избор на ново ръководство на БНБ, както формално и тази за актуализацията на бюджета, като изслушаха аргументите на финансовия, здравния и социалния министър за ревизията на плана за държавните финанси. Недолюбваният от ГЕРБ и ДПС министър Кирил Петков пък се захвана с чистка в ръководената от бивш кадър на "Мултигруп" ВМЗ - Сопот, а "Демократична България" поиска закриване на създадената от ГЕРБ Държавна петролна компания, която няма дейност, но има борд и служители на заплати.

Стана ясно още, че утре (петък) президентът ще връчи втория мандат на ГЕРБ, който се очаква да бъде върнат. Шансът за съставяне на правителство и с третия мандат остава минимален, а новите избори са почти сигурни.

Коронавирусът обаче не се вълнува от неуредиците в българската политика и настъпва напред. Вече поне три области са на прага на червената зона и още следващата седмица България ще започне постепенно да се връща към ограничителните мерки. Какво предвижда планът на здравното министерство при влизане на страната в червена зона може да прочетете тук.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Депутатите се захванаха скоростно с избор на управител на БНБ

Сформираната вчера бюджетна комисия днес обсъжда процедура по скоростно издигане и изслушване на кандидати за ключовия пост управител на БНБ. Предвиждат се едва три дни за парламентарните групи да излъчат номинации. Мандатът на досегашния гуверньор Димитър Радев изтече в средата на юли, като по закон избор трябваше да е направен два месеца преди това, но поради политическата нестабилност срокът не беше спазен.

Досега той не е дал изрично заявка за втори мандат, но се приема за възможна опция, а най-често спряганото име с амбиции да оглави БНБ е на току-що избрания председател на бюджетна комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". Предвид прехвърчащите искри между партиите около неуспешния първи мандат за правителство обаче събирането на нужната подкрепа ще е трудно.

Финансовият и още двама министри бяха изслушани за актуализацията на бюджета в комисия

Депутатите в бюджетната комисия днес формално задвижиха процедурата за изготвената от служебния кабинет актуализация на бюджета, като изслушаха по темата финансовия министър Асен Василев, а също и здравния Стойчо Кацаров и социалния Гълъб Донев, за чиито ведомства са предвидени най-едрите суми от актуализацията - съответно за борба с епидемията, за ковид мерки за бизнеса и за запазването на по-високите пенсии.

Депутатите се разбраха да съставят списък какви допълнителни данни да поискат от финансовото министерство - като по-подробни данни за изпълнение на приходи към юли, кои буфери в бюджета досега са изразходвани, как върви изпълнение на бюджетите на ведомствата и др., за да могат да вземат информирано решение преди разглеждането на първо четене на самата актуализацията в комисия следващата седмица.

Ето и някои интересни акценти от изслушването, извън вече известните параметри на актуализацията:

  • Асен Василев зави, че в момента се правят изчисления какви допълнителни разходи са нужни заради кризата в Афганистан по бюджетите на МВР и МО.
  • По думите му, ако не са в две в едно, а има отделни избори, ще са нужни още 50 млн. лв. над вече планираните в актуализацията.
  • На въпрос доколко повечето очаквани данъчни приходи от 1.6 млрд. лв. са заради инфлацията Василев отговори че половината се дължат на инфлацията и на самото развитие на икономиката, докато останалото е по-добра събираемост. Ако ковид вълната е сравнително по-слаба, приходите дори могат да са и повече.
  • В момента се изготвя проектобюджет за 2022 г, в който ще се заложи 10% намаление на разходите за заплати и издръжка. Възложено е на всички министерства да направят бърз анализ и да се видят къде имат резерви.
  • Към момента в пътната агенция са установени 1.5 млрд. лв. възложени дейности, като са фактурирани 500 млн. лв., за които няма предвиден бюджет. По думите на Василев ще се мисли как да се процедира с тези договори, както и как и кога да се разплатят.

Радев ще връчи утре втория мандат на ГЕРБ

Президентът ще връчи в петък втория мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ съобщиха от "Дондуков" 2. От партията на Борисов вече обявиха, че ще го върнат веднага, но преди това ще изчетат имената на проектокабинет начело с Даниел Митов, за да може "хората да сравняват". След връщането на втория мандат Радев има седемдневен срок да връчи третия на парламентарна партия по свой избор. Ако и той е неуспешно изпълнен, държавният глава е длъжен да разпусне НС и да насрочи избори. Предвид настроенията и напрежението между партиите в парламента сега новите избори са по-скоро сигурни.

Кирил Петков иска оставките на почти цялото ръководство на ВМЗ - Сопот

Министърът на икономиката Кирил Петков ще поиска оставките на 4 от 5 членове на борда на директорите на ВМЗ - Сопот, както и на изп. директор на Държавната консолидационна компания (ДКК), от която е част предприятието. Днес Петков бе на среща със синдикатите в оръжейния завод, които готвят протест следващата седмица. Работниците обвиняват председателя на съвета на директорите Иван Карабатаков, който в миналото е ръководил фирми на групировката "Мултигруп", че води завода към ликвидация. Те искат отстраняването му, изваждането на предприятието от шапката на ДКК и връщането му на пряко подчинение на Министерството на икономиката.

ВМЗ - Сопот, е поредното предприятие, в което в мандата на ГЕРБ са "трудоустроени" хора със спорна биография и компетенции. В случая новият борд на директорите на завода е назначен малко преди кабинетът на ГЕРБ да приключи работата си. По думите на Кирил Петков оттогава ВМЗ не изпълнява свои договори, не разплаща сключени контракти, а загубите за няколко месеца са около 6 млн. лв.

Още новини накратко:

Гешев изненадващо се яви в парламента, възмутен е от полицейското насилие

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо все пак се появи в четвъртък в парламента, където бе поканен на изслушване в правната комисия. "Длъжни сме всички да изразим възмущението си от това, което видяхме. Нямам нито задълженията, нито правомощията да контролирам досъдебни производства", заяви шефът на държавното обвинение с обяснението, че той не ръководи конкретните прокурори и не може да им казва какво да правят. Видео от изслушването може да видите по-долу.

"Демократична България" предлага да се закрие Държавната петролна компания

Партията ще внесе в парламента законови промени, с които това да се случи. Държавна петролна компания беше създадена през 2020 г със спорната идея държавата да влезе на пазара на горива. Обещанията на тогавашното правителство бяха първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции да отворят врати през март 2021 г. Това обаче така и не се случи, но пък беше назначен борд и над 30 човека персонал, които получават заплати. Според "Демократична България" закриването на бездействащата структура може да върне в държавния бюджет по-голямата част от 50 млн. лв. капитал на компанията, които да се преразпределят за належащи приоритетни проекти.

БФС отхвърли искането на Бербатов за извънреден конгрес

Българският футболен съюз не уважи искането на Димитър Бербатов и неговия екип за извънреден конгрес с обяснението, че не са събрани необходимите документи за това, стана ясно след заседание на изпълкома на БФС. Извънреден конгрес са поискали 191 клуба, но документите на 35 от тях са нередовни. Така остават 156 отбора, които не представляват 1/3 от всички клубове за свикване на извънреден конгрес. Бройката им трябва да е минимум 177 клуба, разясни изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Има дата за редовен конгрес и той ще се проведе на 18 март 2022 г.