K: Свят | Байдън обмисля да забави изтеглянето от Афганистан, Меркел успокоява Киев заради "Северен поток 2"

И още: Израел се надява, че бустерната ваксина ще премахне нуждата от нов локдаун

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук>>

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук>>

Байдън обмисля удължаване на крайния срок за изтеглянето от Афганистан, талибаните са против

Какво се случи? Администрацията на президента Джо Байдън обмисля удължаване на крайния срок за изтеглянето на американските военни от Афганистан след 31 август. Това се случва на фона на опитите на западните сили да евакуират хората, искащи да напуснат страната, докато хаосът на летището в Кабул продължава седмица след завръщането на талибаните. Байдън коментира: "Сред нас и военните протичат дискусии за удължаване. Нашите надежди са, че това няма да се наложи, но ще има обсъждане докъде сме стигнали в процеса". В отговор талибаните заявиха, че няма да се съгласят на територията на Афганистан да останат чужди военни сили след края на август дори за целите на мисията по евакуация на чуждите граждани.

Защо това е важно? Хиляди афганистанци, които отчаяно искат да напуснат страната, продължават да се тълпят около летището в Кабул, но не успяват да влязат в района, контролиран от американските сили. Талибаните пък са установили пропускателни пунктове, водещи до самото летище. Източник на Financial Times твърди, че е почти невъзможно за хората да стигнат до самолетите, освен ако нямат дипломатически ескорт от Катар, който поддържа отношения със САЩ и талибаните.

Меркел: Русия не трябва да използва "Северен поток 2" като "оръжие" срещу Украйна

Какво се случи? На среща в Киев канцлерът Ангела Меркел увери украинския президент Володимир Зеленски, че Германия няма да позволи на Москва да използва тръбопровода "Северен поток 2" като "оръжие" срещу Украйна. "Ние подкрепяме нови санкции, ако Русия използва този газов коридор като оръжие", заяви тя. Зеленски окачестви "Северен поток 2" като "опасност" за Украйна. И допълни: "Искам да видя какво ще получим и кой ще даде конкретни гаранции. Аз съм президент на страна във война. Смятаме този проект за опасно геополитическо оръжие от страна на Кремъл". Той е изразил притеснения и какво ще стане след три години, когато изтече договорът за доставката на руски газ през Украйна.

Защо това е важно? Изграждането на "Северен поток 2", който ще транспортира руски газ до Германия и Западна Европа през Балтийско море, силно тревожи Киев заради очаквани загуби от 2 млрд. долара от транзитни приходи, ако Москва спре доставките през Украйна. Противници на проекта също така посочват, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския енергиен износ.

Още важни новини от света

Израел се надява, че бустерната (допълнителната) ваксина срещу Ковид-19 ще премахне нуждата от нов локдаун. В момента в страната нивата на инфектиране достигат до равнищата от февруари и властите обсъждат евентуални нови карантинни мерки. В Израел с две дози са имунизирани 80% от пълнолетните граждани, но изследванията показват, че ефективността на ваксините намалява с времето по-бързо от очакванията. Затова първоначално започна прилагане на бустери за хората над 60 г., после на тези над 50 г., а от петък на онези над 40 г.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ даде пълното си одобрение за ваксината от две дози на Pfizer-BioNTech за лица над 16 г., което я прави първата ваксина срещу коронавирус, преминала през тази финална регулаторна пречка.

Какво следим

Лидерите на Г-7 ще обсъждат Афганистан

Лидерите на страните от Г-7 ще проведат онлайн заседание във вторник, на което ще бъде обсъдена ситуацията в Афганистан. Източник на Reuters твърди, че Великобритания ще предложи налагането на санкции срещу талибаните. "От съществено значение е международната общност да работи заедно, за да гарантира сигурната евакуация, да предотврати хуманитарната криза и да помогне на афганистанския народ да защити напредъка, постигнат през последните 20 години", заяви британският премиер Борис Джонсън, чиято страна е ротационен председател на групата на седемте големи световни икономики. Миналия четвъртък срещата на външните министри на Г-7 относно Афганистан приключи с призив към талибаните да гарантират сигурността на чужденците и на афганистанците, които искат да напуснат страната.