К: Бизнес | Предстои ново поскъпване на природния газ, цената на Bitcoin мина 50 хил. долара

И още: Бизнес активността в еврозоната остава на рекордни нива, Активите на взаимните фондове в България минаха 7 млрд. лв.

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук>>

Кои са водещите световни новини в може да прочетете тук>>

Газът може да поскъпне с още 17% от септември

Природният газ, който доставя държавната "Булгаргаз" на клиентите си, ще поскъпне за седми пореден месец. Компанията е подала заявление за определяне на тарифата от 1 септември в Комисията за енергийно и водно регулиране и към момента то предвижда ръст от 17%.

Така от настоящата цена от 57.60 лв./мВтч през следващия месец газът ще се продава за 67.33 лв./мВтч, ако искането бъде одобрено. Финалната цена ще бъде определена на самия 1 септември, като се вземат предвид данните за целия август от европейските борси и валутните курсове, които са част от формулата по договора с "Газпром".

През тази година природният газ на европейските борси поскъпна около 10 пъти спрямо нивата от 2020 г. и в момента се търгува за около 41 евро/мВтч (TTF хъб). Цената на "Булгаргаз" се увеличи три пъти от най-ниското си ниво преди година. Причината за по-плавните промени е във формулата на ценообразуването, която включва и петролните индекси.

Като цяло газът поскъпва в целия свят заради повишеното търсене и сравнително празните газови хранилища в Европа преди началото на зимния сезон.

Биткойн отново се търгува за над 50 хил. долара

Цената на биткойн се завърна над 50 хил. долара за първи път от средата на май в момент, в който намеренията за регулация в сектора не стихват. "Вярваме, че регулацията ще разрешава, а няма да ограничава пазара", коментира темата пред WSJ с регулацията финансовият директор на Coinbase Алесия Хаас. Поскъпването на водещата криптовалута съвпадна и със съобщението на PayPal, че от тази седмица разрешава търговия с криптовалути във Великобритания. Междувременно NFT сектора отново удари рекорд. OpenSea, крипто NFT платформа, обяви, че за месец август е обработила транзакции с обем над 1 млрд. долара, в същото време Visa обяви, че е закупила NFT за над 150 хил. долара.

Бизнес активността в еврозоната остава на рекордни нива

Бизнес растежът в еврозоната остава силен, въпреки че нивото на PMI индекса леко се е понижил през август спрямо юли. С нивото си от 59.5 обаче той маркира един от най-силните месеци от две десетилетия, показват данните на IHS Markit. Активността в сектора на услугите надминава за първи път тази при производството от началото на пандемията. Известно забавяне има в двете водещи икономики - Германия и Франция, но въпреки това те остават стабилни.

Число на деня

7.1 млрд. лв.

са активите на взаимните фондове в България към края на юни, което е рекорд в историята на сектора. Данните са на БНБ и показват повишение от над 50% за една година. Това е логично на фона на нулевите лихви по банковите депозити, което принуди много спестители да търсят алтернативи. Основен принос за повишението имат чуждите фондове, които се предлагат тук през банки и управляващи дружества, чиито активи са почти 4.9 млрд. лв.

ЕНЕРГИЕН ПАЗАР

Цената на тока отново тръгна нагоре

След като през миналата седмица бяха активирани допълнителни мощности на ТЕЦ "Марица-изток 2" и съответно беше увеличено предлагането на енергийната борса, цената на тока беше под 200 лв./мВтч, а в четвъртък (19 август) бе постигната и стойност от 182 лв./мВтч. Новата седмица обаче започва с повишения. За днес цената на борсовия ток е почти 199.6 лв./мВтч, а постигнатата стойност с утрешна дата на доставка (сегмента "Ден напред") е почти 214 лева.