К: България | Актуализацията на бюджета напредна, подготвя се закон за санкциите по "Магнитски"

И още: Пет области влязоха в червената COVID зона, е-обучение ще има при 10% отсъстващи деца, БСП кани партии на преговори за бюджета

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Водещите новини днес идват от Народното събрание, където няма пленарно заседание, а парламентарни комисии. Актуализацията на бюджета беше гласувана на първо четене от бюджетната комисия, но това е по-лесната част - предстои партиите да намерят консенсус за предложените от служебното правителство промени. Иначе политическият бульон продължава да е във все така разбъркано състояние. С наближаването на деня, в който президентът трябва да връчи последния мандат за съставяне на правителство, партиите (извън ГЕРБ и ДПС) се опитват да увеличат натиска над "Има такъв народ" да подкрепят нов формат на мнозинство. Засега обаче това не изглежда възможно да се случи и въпросът е не толкова дали ще има нови парламентарни избори, а по-скоро кога.

Кои са водещите световни новини във вторник може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Актуализацията на бюджета мина на първо четене в ресорната комисия

Какво се случи? Депутатите от водещата бюджетна комисия приеха на първо четене предлаганите от служебния кабинет промени в бюджетите на държавата, на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. Те обаче дадоха да се разбере, че имат свои идеи за промени при гласуването на проектите по същество.

Защо това е важно? С актуализацията ще се осигури преразпределение на разходи за допълнителни 1.8 млрд. лв. при очаквания за повече приходи в размер на 2 млрд. лв.

  • Основните промени са свързани с увеличаване на разходите за COVID мерки предвид настъпващата четвърта вълна от пандемията, както и вкарването на добавката от 50 лв. към основния размер на пенсиите.
  • Най-сериозният дебат между първо и второ четене се очертава да е именно за пенсиите - дали увеличението им да е по начина, по който се предлага от служебния кабинет, или да се приложи подходът на БСП - за преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2018 г..
  • От ГЕРБ пък обявиха, че ще предложат добавката от 50 лв. да се увеличи на 100 лв. за времето на извънредното положение.
  • Заявката на "Изправи се..." е за по-голямо увеличение на минималната пенсия.

Нужно ли е да има актуализация? Формално погледнато, да, но въпросът е повече политически, отколкото икономически. Обсъждането преди евентуални избори носи и рискове актуализацията на бюджета да пострада от политически популизъм. Разделението в парламента обаче и вероятно краткият му живот може да направи приемането на второ четене невъзможно.

Правителството подготвя проектозакон за санкциите по "Магнитски"

Какво се случи: Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов съобщи днес във временната парламентарна комисия за санкциите по американския закон "Магнитски", че е създадена работна група, която да изготви специално законодателство как да се действа в случаите, когато на български граждани бъдат наложени подобни санкции от чужда държава.

Защо това е важно? Ограниченията, които САЩ налагат в момента, създават проблеми в няколко различни посоки:

  • Управителят на БНБ днес заяви по време на заседанието на парламентарната комисия, че ако не бъдат предприети допълнителни мерки например от централната банка, това води до рискове.
  • Ако например санкционирано лице има сметка в българска банка, тя също може да попадне под санкции по "Магнитски".
  • Димитър Радев посочи за пример латвийска банка, която е била в тази ситуация и санкционирането е довело до фалита ѝ.
  • В България на етапа няма опасност това да се случи, защото са взети мерки от БНБ.
  • За да бъдат въведени напълно ефективно тези и други мерки към санкционираните по "Магнитски", трябва да се приеме специален закон.
  • Това обаче едва ли ще се случи в този парламент, тъй като вероятно той няма да успее да състави правителство и ще има нови избори.

Още новини накратко:

Пет области на страната вече са в червената COVID зона

Към вторник пет области - Бургас, Пловдив, Търговище, Велико Търново и Русе, вече са в т.нар. червена зона по заболеваемост с нива над 250 болни на 100 хил. души население за двуседмичен период. Други поне осем региона в страната пък са с нива над 200 заразени на 100 хил. и до ден или два също ще са в червената зона. Според официалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести обаче в червената зона са само две области - Бургас и Велико Търново, тъй като картата на центъра се обновява на седмична база и последните данни са от 22 август (неделя). Заболеваемостта в страната видимо расте интензивно, увеличава се видимо и натискът над болниците, но въпреки това засега мерки ще се взимат на регионално ниво, съобщи сутринта зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Все още не е напълно ясно къде, кога и какви точно ограничения ще последват.

Дистанционно обучение ще има при 10% отсъстващи деца

При 10% отсъстващи деца училищата ще преминават към дистанционно обучение. Това е една от редакциите при насоките за обучение при коронавирус вълна, която днес съобщи министърът на образованието Николай Денков. Досега бе разписана граница от 15%. Има и някои допълнителни препоръки за носене на маски, тъй като делта вариантът е по-заразен - те ще бъдат задължителни и за учениците от 1 до 4 клас в жълта, червена и тъмночервена зона, както и за учителите. С решение на педагогическите съвети училищата пък ще могат да формират сборни присъствени паралелки за деца от един и същи випуск, които са в риск от отпадане или чиито родители работят на първа линия.

Те ще могат да се организират при червения сценарий (от 250 до 500 болни на 100 хил. души), но в тъмночервения сценарий (над 500 болни на 100 хил.) всички ученици ще учат електронно. Преди да бъдат одобрени окончателно, тези указания ще бъдат обсъдени със социалните партньори.

БСП кани партиите на разговори за актуализацията на бюджета

Лидерът на БСП Корнелия Нинова покани официално на разговори за актуализацията на бюджета "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Идеята ѝ е всяка една от четирите парламентарни групи да излъчи по двама представители, които до края на седмицата да обсъдят предложенията между първо и второ четене на законопроекта. Поканата на Нинова четирите формации да се обединят около общи предложения за промени в държавния бюджет идва в отговор на заявката на Мая Манолова от миналата седмица, която имаше намерение да инициира разговори между четирите формации за сформиране на правителство с третия мандат. В понеделник Нинова обаче заяви, че въпросът коя от тях ще получи третия мандат е в правомощията на президента, а малко след изказването ѝ Манолова се отказа от идеята си и призова Румен Радев да реши въпроса след консултации с четирите формации.