К:Бизнес | Рекордният износ на ток вдига цената му, депозитите са почти 100 млрд. лв.

И още: Инженерният офис на Uber в България е с нов мениджър, над 50% е общият спад на туристическите нощувки в ЕС през 2020 г.

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук>>

Кои са водещите световни новини в може да прочетете тук>>

Рекорден износ вдига цената на тока в България

Износът на електроенергия от България през последните седмици е на рекордно високи нива. За денонощие се изнасят между 25 и 30 000 мВтч, колкото е приблизително произведената енергия от един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи за БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, който днес беше изслушан заради високите цени на борсовата електроенергия. В тази връзка сред работодателите има опасения, че България продава навън по-евтино електроенергията (по дългосрочни договори, сключени преди месеци), която се произвежда тук, а внася по-скъпа.

Постигнатата днес цена на тока на борсовия сегмент "Ден напред" е малко по-висока от вчерашната - 214.53 лв./мВтч. Точно толкова е и в Гърция, с която пазарите ни са обединени. В Румъния, Унгария и Сърбия тарифите са малко по-високи. Предишните дни беше обратното.

Нулевите лихви не спират ръста на депозитите

За последната една година депозитите в банковия сектор са нараснали с 11.8% и към края на юли са 98.22 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. На домакинствата се пада най-голям дял - почти 64 млрд. лв., 30.6 млрд. са на нефинансовите предприятия, останалите са на финансови дружества. Въпреки нулевите лихви по депозитите за физически лица и отрицателни за бизнеса обемът им не спира да расте. При домакинствата тук надделява мотивът за сигурност пред доходността - депозитите са гарантирани до 100 хил. евро. Ако се приложи и инфлацията обаче, която вече е 3%, то реалната доходност от депозит е отрицателна. При кредитите с най-голям темп растат ипотеките - с 15.1% до 13.125 млрд. лв.

Инженерният офис на Uber в България е с нов мениджър

Иван Атанасов ще отговаря за разработването на критични услуги от FinTech областта на продукта в световен мащаб. Екипът тук разработва финтех услуги, подпомагащи разплащанията и гарантиращи финансовата законосъобразност. В момента в България работят 80 човека, планираното разрастване е нови 20 човека до края на годината и още поне 50 през 2022. "Амбицията ми е София да стане един от двата основни технологични центъра на Uber за Европа и да увеличим офиса си тук до 250 колеги в близките 3 години.", коментира Иван Атанасов в официалното прессъобщение.

Германската икономика е нараснала с 1.6% за тримесечие

Растежът е леко ревизиран нагоре, спрямо предварителните оценки. Частното потребление се е повишило с над 3%, при спад от над 5% през първото тримесечие. За цялата година се очаква растежът да е 3.7%, макар че може и да се забави заради делта варианта на коронавируса според Бундесбанк. Германия е най-големият външнотърговски партньор на България.

Число на деня

34.4%

е достигнала безработицата в Южна Африка през второто тримесечие, което е най-високото ниво сред 82 държави, които проследява Bloomberg. Ако се приложи и разширеното понятие за безработица, което включва хората без работа, които обаче не търсят такава, то нивото расте до плашещите за една икономика 44.4%. На второ и трето място са Намибия (33.4%) и Нигерия (33.3%). За сравнение, с най-висока безработица в ЕС са Испания и Гърция с по 15.1%.

Над 50% е общият спад на туристическите нощувки в ЕС през 2020 г.

52% е спадът в броя на туристическите нощувки в ЕС през 2020 г. в сравнение с 2019 г., показват данни на Евростат. През април и май 2020 г., когато бяха приети най-широкообхватните ограничителни мерки и забрани за пътувания, са отчетени под 3% от общите нощувки за годината (при 15% година по-рано). За сметка на това в пиковите за сектора юли и август са направени 42% от туристическите нощувки за годината спрямо 32% през 2019 г.