K:Свят | И Полша строи ограда по границата с Беларус, Байдън решава дали да забави изтеглянето от Афганистан

И още: Гръцкият премиер Мицотакис призовава да бъде предотвратена афганистанска миграционна вълна към Европа

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

И Полша строи ограда по границата с Беларус

Какво се случи? Полша заяви, че ще построи ограда по границата с Беларус в опит да спре притока от мигранти, за който обвинява беларуското правителство. Министерството на отбраната на страната уточни, че става въпрос за "висока 2.5 м солидна ограда". В Полша, както в Литва и Латвия, се наблюдава скок на миграцията от Близкия изток и Азия. Според властите в трите държави голяма част от новодошлите са организирани от беларуския президент Александър Лукашенко в отговор на наложените санкции. Литва, която също строи ограда по границата с Беларус, обяви, че ще завърши 508-километровото съоръжение до септември 2022 г.

Защо това е важно? ЕС обвинява Беларус, че използва мигрантите като оръжие срещу съюза. В понеделник премиерите на Полша, Литва, Латвия и Естония призоваха ООН да се намеси в създалата се ситуация.

Байдън решава до 24 часа дали да забави изтеглянето от Афганистан

Какво се случи? Великобритания, Франция и Германия настояват президентът на САЩ Джо Байдън да удължи крайния срок от 31 август за изтеглянето на американските сили от Афганистан. Reuters цитира свой източник, според когото Белият дом ще обяви решението си до 24 часа, за да даде време на Пентагона да се подготви. Някои съветници на Байдън обаче смятат, че не трябва да има отлагане поради причини, свързани със сигурността, а талибаните вече заявиха, че са твърдо против забавяне на процеса. Американският президент ще даде по-ясна представа за позицията си след срещата на Г-7 по-късно днес.

Защо това е важно? Евакуацията на чужденци и на афганистанци от летището в Кабул продължава на фона на хаос и отчаяние. А съюзниците на САЩ предупреждават, че до 31 август няма да успеят да транспортират извън Афганистан всички жители, бягащи от талибаните. До този момент са били евакуирани около 58 700 души, предимно афганистанци, сътрудничещи на чуждите сили.

Още важни новини от света

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова за предотвратяване на афганистанска мигрантска вълна към Европа. "Важно е ЕС да подкрепи страните, които са най-близо до Афганистан, за да няма допълнителни потоци към Европа. Досега успявахме да ги избегнем и ще продължим със същата политика в бъдеще", посочва той.

Американският президент Джо Байдън настоява работодателите да изискат от служителите си да се имунизират срещу коронавирус, след като вчера Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде пълно одобрение за ваксината на Pfizer-BioNTech. Същевременно стана ясно, че Пентагонът също ще задължи военнослужещите да се ваксинират.

Проливните дъждове, причинили тежки наводнения в Европа през юли, са станали по-вероятни заради климатичните промени, твърди доклад на учени от инициативата World Weather Attribution. Изследването визира наводненията в Германия, Белгия и на други места, довели до поне 220 жертви.