К: Свят | ЕЦБ може да повиши очакванията за икономиката на еврозоната, експлозия избухна пред летището в Кабул

И още: Американската авиокомпания Delta ще таксува допълнително 200 долара месечно за здравното осигуряване на служители, които не са ваксинирани

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Експлозия избухна пред летището в Кабул

Какво се случи? Взрив е избухнал пред летището в Кабул, потвърди Пентагонът. Подробностите все още не са ясни, но има информация, че става въпрос за самоубийствен атентат, както и свидетелства за стрелба в района. Експлозията е станала до пропускателен пункт, охраняван от британски войски. По-рано САЩ посъветваха американските граждани да не пътуват към летището от съображения за сигурност. Не бе уточнено от коя групировка идва опасността, но преди няколко дни президентът Джо Байдън обяви, че рискът е от атака на "Ислямска държава - провинция Хорасан" и това изисква ускоряване на евакуацията. Същото предупреждение дойде от Великобритания и Австралия. Лондон призова хората да не ходят на летището и "ако можете да напуснете Афганистан по друг начин, направете го незабавно", макар талибаните да контролират всички граници.

Защо това е важно? Експлозията идват в момент, когато повечето страни се готвят да приключат с евакуацията на свои граждани и на помагали на коалицията в Афганистан и на предишното правителство. Западът се изтегля от страната до 31 август и САЩ и Франция се готвят да приключат с извежданията на цивилни, а днес ще го направят Белгия и Унгария. Преди малко френското посолство предупреди, че се очаква нова експлозия и призова "афганистанските приятели" да се отдалечат от летището.

ЕЦБ може да повиши очакванията за икономиката на еврозоната

Какво се случи? Европейската централна банка може да ревизира нагоре макроикономическите си прогнози за еврозоната, заяви вицепрезидентът Луис де Гиндос, като уточни, че това може да стане в следващите няколко дни. Според него "положителните показатели" за третото тримесечие на годината са позволили ЕЦБ да промени своите прогнози. В същото време Южна Корея стана първата водеща азиатска икономика, която увеличи лихвените проценти. Очакванията са увеличенията да продължат, след като институцията смята, че финансовите рискове са по-голяма заплаха за икономиката от новия пик на коронавируса. Управителят Лий Жу Йеол заяви, че увеличението (първото от почти три години) от четвърт пункт до 0.75% все още оставя лихвата в позиция за подкрепа на икономиката.

Защо това е важно? Икономическата експанзия в еврозоната продължава да показва голяма устойчивост. Последните резултати от бизнес проучванията на агенция Markit сочат, че голяма част от летния оптимизъм се запазва с наближаването на края на третото тримесечие. Тепърва обаче се очаква да се усети разпространението на делта варианта на вируса в страните от ЕС.

Още важни новини от света

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин са провели разговор за засилване на сътрудничеството си относно Афганистан след изтеглянето на американските сили. В изявление на Кремъл се казва, че двамата лидери са изразили готовност да работят съвместно по проблеми като тероризма и наркотрафика, свързани с Афганистан. Си Цзинпин от своя страна заявява, че ще наблюдава дали талибаните са "отворени, умерени и могат да поддържат приятелски отношения със съседите си".

Авиокомпанията Delta, която е трета по големина в САЩ, ще таксува допълнителна сума от 200 долара месечно за здравното си осигуряване на служители, които не са се ваксинирали. Таксата ще влезе в сила от 1 ноември за персонала, записан в здравноосигурителния план на компанията, което означава, че ще бъде засегната по-голямата част от близо 75 000 служители. От Delta твърдят, че средно болничният престой заради коронавируса им струва 50 000 долара на човек.

Миналата година е била най-топлата в Европа, откакто се води статистика - температурата е била с над 1.9 градуса по Целзий по-висока от усредненото за периода 1981 - 2010 г. Това твърди докладът State of the Climate 2020, изготвен от American Meteorological Society.