К: Бизнес | Бум на потребителските заеми в еврозоната, Axel Springer ще придобие изцяло Politico

И още: Облигациите на "Еврохолд България" за 30 млн. евро ще се търгуват на борсата, 2.42 трилиона долара са общите корпоративни печалби в САЩ за второто тримесечие

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Бум на потребителските заеми в еврозоната, кредитирането на бизнеса се забавя

Потребителските заеми в еврозоната са нараснали с най-големия си темп от 2008 г. (малко преди да започне финансовата криза). През юли те са се повишили с 4.2% спрямо 4% месеца по-рано. Това е предизвикано от рекордно ниските лихви, които стимулират потребителските разходи и имотния сектор. Кредитирането на бизнеса обаче продължава да се забавя - едва 1.7% растеж до 8 млрд. евро отпуснати заеми, показват данните на ЕЦБ, цитирани от Reuters.

Axel Springer ще придобие изцяло Politico

Двете страни са подписали споразумение, според което германската издателска група ще придобие останалите 50%. В момента тя притежава половината от капитала. Politico е създадена преди 15 години и се превърна в една от най-влиятелните медии в света, за която работят над 500 журналисти. Axel Springer и POLITICO имат партньорство от 2014 г., когато създават заедно европейското поделение на американското издание. Двете страни не съобщават цената на сделката, която трябва да бъде одобрена и от регулаторите.

Облигациите на "Еврохолд България" за 30 млн. евро ще се търгуват на борсата

Облигациите на "Еврохолд България" за 30 млн. евро, които компанията пласира частно в края на миналата година, ще бъдат качени за търговия на фондовата борса. Вече е подадено заявление до БФБ, а качването им на регулиран пазар означава, че холдингът ще трябва да отговаря и на определени финансови показатели.

Емисията е седемгодишна, като годишният лихвен процент е 3.25. Главницата от 30 млн. евро се предвижда да бъде изплатена наведнъж на падежа - 26 ноември 2027 г. По-голяма част от средствата бяха предвидени за вноска в капитала на дъщерния застрахователен подхолдинг "Евроинс иншурънс груп", като и за начални разходи по сделката с CEZ.

Борсовият ток остава над 200 лв./мВтч

С 8.5% на дневна база се понижава цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса, но все още остава критично висока. Постигната днес стойност е 210 лв./мВтч и е най-ниската в Югоизточна Европа, но средно от началото на месеца българската цена е третата най-висока в цяла Европа - 220.7 лв./мВтч. По-скъпа е била електроенергията само в Гърция и Румъния.

Число на деня

2.42 трилиона долара

са общите корпоративни печалби в САЩ за второто тримесечие на годината. Това е рекорден обем, а растежът му спрямо предходния период е 9.7%. Общият нетен паричен поток е нараснал със 7.2% до 3.06 трилиона долара, а изплатените дивиденти са 1.41 трилиона.