К: България | Окончателно увеличението на пенсиите ще е от Коледа; по-слаб натиск от мигранти по границата

И още: Трети ден сайтът за онлайн преброяването блокира; столична община продължава мерките за ковид-помощ за бизнеса

   ©  Цветелина Белутова
След три дни театрални дебати в четвъртък най-накрая депутатите приеха промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване, които засягат основно увеличението на пенсиите. Започва второто четене на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с която се предвиждат около 130 млн. лева повече разходи, голяма част от които за новата програма за лечение на болните от коронавирус.

Окончателно бе решено пенсионерите да получат като антикризисна марка по 120 лв. добавка месечно за трите месеца да края на годината - октомври, ноември и декември, а от 25 декември всички пенсии за стаж и възраст ще започнат да се преизчисляват с коефициент 1.35, което на практика означава 12.5% увеличение. От началото на следващата година минималната пенсия става 370 лв., а максималната пенсия, която сега е 1440 лв., става 1500 лв. (Всичко за дебата за пенсиите вижте тук). От утре бюджетна комисия започва да гледа и промените в държавния бюджет.

Извън този дневен ред в началото на парламентарния ден и въпреки дефицита на време, депутатите посветиха час и половина, за да разпределят участието си в различни международни форуми - в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на НАТО, Парламентарната асамблея в Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, Парламентарната асамблея по франкофония и още пет такива места, за където бе гласуван по един представител на парламентарна група.

Конституционният съд допусна до разглеждане по същество три важни дела - за назначението на Кирил Петков като служебен министър, за правото на министъра на правосъдието да иска освобождаване на главния прокурор и за продължаващия мораториум за придобиване по давност на държавни и общински имоти.

А утре след ресторантьорите София ще блокират пътностроителните фирми. Те искат плащане по възложените от ГЕРБ ремонти извън бюджета на АПИ и нови поръчки.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал