К: Бизнес | Борсите в Европа и САЩ със силен спад, фонд купува български дентален дистрибутор

Reuters

К: Бизнес | Борсите в Европа и САЩ със силен спад, фонд купува български дентален дистрибутор

И още: Токът в Европа остава скъп, три нови компании влизат в SOFIX

6190 прочитания

Reuters

© Reuters


Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Силен спад на борсите в Европа и САЩ

Акциите на европейските фондови пазари се понижиха в понеделник на фона на опасенията за стабилността на китайския имотен гигант Evergrande Group и преди решаващото заседание на Федералния резерв. Индексът DAX в Германия губи близо 2.6%, CAC 40 във Франция спада с 2%, а британският FTSE - с 1.3%. Тази седмица няколко централни банки провеждат срещи за определяне на политики, включително английската, японската и швейцарската, но акцентът ще бъде върху Федералния резерв. Инвеститорите ще следят дали Фед преценява американската икономика като достатъчно силна, за да започне да намалява огромния размер на предоставената парична подкрепа по време на пандемията, въпреки че очакванията са решение за това да се вземе през ноември или декември. В Европа спадащите цени на суровините удариха силно енергийните и минните компании. Уолстрийт също отвори със силно понижение, като Dow Jones спада в началото на търговията с близо 1.5%.

Румънската Dentotal Group купува голям български дентален дистрибутор

За сделката се разбира от поисканото разрешение за концентрацията от Комисията за защита на конкуренцията. От октомври дистрибуторът Dentotal Group е собственост на фонда за дялови инвестиции Abris Capital. Инвестиционната компания е базирана в Полша, като управлява фондове за над 1 млрд. евро и е активна в Централна и Източна Европа. Българското дружество "Дентатехника" е собственост на Васил Попов и за последните две години оборотът варира между 7 и 11 млн. лв., а служителите са 30. Dentotal е основана през 1994 г. Фамилна компания, която в момента доставя консумативи и инструменти за 12 хил. клиента - зъболекарски клиники и лаборатории.

Токът в България и Полша пак е най-евтин в ЕС

В понеделник борсовите цени на електричеството останаха високи, в повечето държави на нива от около 150 евро за мегаватчас. Най-ниски бяха в Полша (107.6), следвана от България (117.91), а най-високи в Италия (176).

От днес в SOFIX влизат три нови компании - "Софарма трейдинг", "Монбат" и "Индустриален холдинг България"

По правилата на индекса в него попадат 15-те най-ликвидни позиции, изчислени по методология на Българската фондова борса (БФБ), така че от него съответно ще отпаднат "Градус", "Албена" и "Сирма груп холдинг". Това е част от редовното ребалансиране на борсовите индекси, което се прави два пъти годишно, като промени има и в другите измерители на БФБ. Влизането в SOFIX освен имиджов ефект има и директно изражение в повишено търсене на акциите на компаниите, тъй като индексните фондове, следващи измерителя, също трябва да ребалансират портфейлите си и да закупят от новите му компоненти.

Покупката на домашни електроуреди: от верига и най-важна е цената

Най-важните изисквания на потребителите при избора на електроуред са цената и дългият гаранционен срок (74%), след това е разходът на електроенергия (64%), а само 10% от хората са посочили смарт функциите на уредите като определящи при покупка, сочи проучване на "Тренд" по поръчка на дружество на "Бош" в България. Специализираните вериги за техника са най-предпочитаното място за покупка на домакински електроуреди като печка, хладилник или пералня (59%), 12% от анкетираните избират най-близкия магазин за такава техника, а само 6% си купуват големи домакински уреди онлайн.

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход