К: Бизнес | 🍾 Потреблението в еврозоната е на нивата отпреди ковид, 💶 OББ отпуска нови кредити за малки фирми

И още: "ТК Холд" е продал дела си от 9.9% в Интернешънъл асет банк, КФН предупреди за поредните фалшиви онлайн брокери

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Потребителската активност се върна на нивата отпреди COVID-19

Потребителската активност в еврозоната се e върнала на нивата отпреди пандемията - европейците пътуват все повече, излизат да пазаруват, да се забавляват и хранят навън точно толкова, колкото преди да се появи ковид, пише Financial Times. Това е добра новина за икономиката на еврозоната, която е и най-големият търговски партньор на България, тъй като потреблението формира основна част от БВП във валутния съюз. Например приходите на кината в големите икономики са на предкризисните нива.

Ден по-ранно данните от Германия и Франция потвърдиха това - потребителското доверие в двете водещи икономики в ЕС се подобрява. В основа на това седи отварянето на икономиките, напредъкът във ваксинационния процес, но и започването на учебната година и връщането на служители по офисите им, което активизира транспорта и обслужващите го бизнеси. Рисковете пред потребителите остават инфлацията и високите енергийни разходи. Например днес стана ясно, че цените на вноса в Германия са на 40-годишен връх. През август те са се повишили с 16.5% на годишна база, движени от поскъпването на енергийните и природните ресурси.

КОМПАНИИ

OББ отпуска преференциални кредити за 74 млн. евро за МСП

Банката е подписала ново споразумение с Европейския инвестиционен фонд по програма "Паневропейски гаранционен фонд" - EGF, което ще ѝ позволи да създаде портфейла. Кредитите от него ще бъдат с преференциални условия за малки и средни предприятия с цел преодоляване на последствията от ковид-19.

Максималният размер е 2.2 млн. лв., за инвестиционни нужди срокът е 120 месеца, за оборотно финансиране е до 36 месеца. EGF дава възможност за покритие на 70% от размера на всяко инвестиционно и оборотно финансиране, посочиха от банката. Програма EGF е част от пакета за възстановяване на Европейския съюз, чиято цел е да осигури подкрепа от общо 540 млрд. евро за най-сериозно засегнатите части на икономиката на ЕС. Това е осмото гаранционно споразумение между ЕИФ и ОББ, а общият обем на кредити по тази линия надхвърля 1 млрд. лева.

"ТК Холд" е продал дела си от 9.9% в Интернешънъл асет банк

В съобщението на бившия приватизационен фонд до борсата не се съобщава каква е стойността на сделката, както и кой е купувачът. Обект на сделката са 3 014 160 акции. Интернешънъл асет банк е една от банките (нелиствани на борсата) с най-голям брой акционери, сред които такива с по няколко акции. С най-голям дял от 33% е "Динатрейд интернешънъл" на олимпийския и седемкратен световен шампион по борба Валентин Йорданов, акционери са и няколко компании от структурата на "Стара планина холд" - "Елхим Искра" и ХЕС.

КФН предупреди за поредните фалшиви онлайн брокери

Става въпрос за четири сайта, които предлагат нерегламентирано инвестиционни услуги - worldstocks.co, rb-management.info, goldver.com, unmarkets.com. Подадените в КФН жалби от физически лица съдържат твърдения за загуба на значителни суми, инвестирани чрез посочените интернет платформи, посочват от финансовия регулатор. КФН редовно обявява фалшивите брокери и ги добавя в списъка й, който наброява над 200 измамни схеми.

ПАЗАРИ

Индексите в Европа направиха опит за възстановяване. След два дни на понижения борсовите индикатори днес се повишиха с близо 1%. Повод за оптимизъм дадоха и подобрените индикатори за икономически настроения сред бизнеса и потребителите в еврозоната.

Британският паунд достигна най-ниското си ниво от 8 месеца спрямо долара. Британската валута се търгува за почти 1.35 долара заради очакванията, че Фед ще спре с изкупуването на облигации през ноември, за да овладее инфлационните настроения. Това дава и сили на долара.