К: Бизнес | ✊ Безработицата в еврозоната е на 15-месечно дъно, 📈 Производствената инфлация в България е почти 18%

И още: ABB пуска супербърза зарядна станция за електромобили, борсовата цена на тока скочи с 26%

   ©  Цветелина Белутова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Безработицата в еврозоната е на 15-месечно дъно, в България леко расте

Безработица в еврозоната е паднала до 7.5% през август, което е най-ниското ѝ ниво от май 2020 г., показват данните на Евростат. В България тя е значително по-ниска 5.6%, но спрямо година по-рано се е повишила с 0.5 процентни пункта. Леко се вдига младежката безработица в страната и достига 16.7%, докато в еврозоната тя леко се понижава до 16.4%. Общото понижение на безработните в еврозоната е добра новина и отразява започналото възстановяване на икономиките и включването на все повече сектори като ресторантьорство, туризъм и транспорт.

Число

168 евро/Мвтч

беше борсовата цена на електричеството в България днес. Това е скок с 26% спрямо вчера. Остава тенденцията най-скъп да е токът в Южна Европа - в Испания и Португалия е 216 евро/мВтч, а в Италия 206. Рязкото вдигане в България вероятно е заради спирането на 6-и блок на "АЕЦ Козлодуй". В Северна Европа цените са по-ниски благодарение на вятърните централи.

Производствената инфлация в България стигна близо 18%

Общият индекс на цените на производител през август се увеличава с 3% на месечна и със 17.9% на годишна база. И на месечна, и на годишна база има повишение на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, както и в преработващата промишленост. В добивната промишленост спрямо предходния месец се отчита спад, докато на годишна също има ръст.

Потребителските цени в Германия са се повишили с най-висок темп от 27 години

Инфлацията в страната през септември е 4.1% (малко под очакванията за 4.2%), но за първи път преминава нивото от 4%. Само преди година германската икономика се бореше с дефлацията, а сега ръстът на цените е с най-високия темп от 1993 г.

Карта на деня

Застаряваща Европа


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал