К: Бизнес | Българската и румънската енергийна борса са готови за обединение, жилище в София струва средно между 150 и 200 хил. евро

И още: ЕБВР взима дял в "Евроинс", компаниите са с умерени прогнози за ръст на заетите, HBO Max ще замени HBO GO в България от началото на 2022 г.

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Приключиха тестовете за обединение на българската и румънската енергийна борса

Днес завърши първата фаза на тестовете с търговските участници за пазарното обединение на сегмента "Ден напред" на Българската енергийна борса с Румъния. Окончателното обединение на двата пазара трябва да се случи на 27 октомври, с което значително ще се повиши конкуренцията и ще се намали концентрацията на енергия при определени играчи. Реално след обединението обемът на търговията с ток между България и Румъния няма да се увеличи значително, тъй като не се пуска нов далекопровод, а само се автоматизират процесите. Например, ако сега използваният капацитет е около 80%, би стигнал 95-100%. Обединението обаче ще направи офертите на продавачите и купувачите видими едновременно и в София, и в Букурещ, и в Атина, с която бе осъществено обединение през пролетта. А това означава балансиране на цените в региона.

Число на деня

169.3 евро/мВтч

беше цената на тока в днешната борсова търговия, като тя отново тръгна нагоре. За Румъния цената е почти 136 евро, а за Гърция - 178 евро/мВтч.

"Автомагистрали - Черно море" ще получат 9 млн. лв. до края на седмицата

Средствата ще бъдат преведени към строителната компания от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура". Това беше договорено по време на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и зам.-министър Валентин Граматиков с представители на протестиращите служители на компанията и на "Иса 2000" заради забавените разплащания за изпълнени дейности по ремонта на автомагистрала "Тракия" в участъка Чирпан - Стара Загора.

"Имотека": Средният жилищен сегмент в София вече е между 150 и 200 хил. евро

Средният ценови сегмент при жилищата в София, който преди беше между 130 и 140 хил. евро, вече е в границите 150 - 200 хил. евро. За деветте месеца на 2021 г. ръстът в нивата в София е около 9% спрямо същия период на 2020 г. През последните два месеца обаче се наблюдава задържане на покачването. Това съобщи Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека". Пазарът е изключително динамичен. Търсенето продължава да изпреварва предлагането. Сделките се сключват бързо и почти без коментар в цените. Делът на хората, които купуват с ипотечен кредит, вече е 60% при 50% година по-рано. Половината от новото строителство, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв.м, успява да се реализират още преди първа копка. Интересът към къщи извън големите градове се запазва, но вече еволюира в такъв към парцели. Сделките с инвестиционна цел леко се увеличават и са около 19% от всички за деветмесечието. През последните три месеца в "Имотека" наблюдават повече хора, които продават заради необходимост от пари. Традиционно тази група представлява около 12-13% от клиентите им продавачи, но през третото тримесечие на 2021 г. тя вече има дял 19%.

Компаниите са с умерени прогнози за ръст на заетите

Близо една четвърт от компаниите планират да увеличат работниците си през следващите шест месеца. В същото време 6% прогнозират съкращения, 45% ще запазят броя на служителите си непроменен, а останалите не са сигурни. Това показва първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), която обединява фирми в областта на HR услугите. Без изненади, най-оптимистични планове за наемане на нови служители споделят работодателите в сферата на IT, производство и аутсорсинг, докато свиване на екипите предвиждат в хотелиерството и ресторантьорството, сектор "Селско, горско и рибно стопанство", както и в добивната промишленост. В четири от петте изследвани региона работодателите планират да наемат нови служители - най-много в София, следвана от Пловдив, Варна и Бургас, докато в Русе очакванията са за свиване на заетостта.

КОМПАНИИ

ЕБВР и "Еврохолд" са подписали споразумението за продажбата на дела в ЕИГ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и "Еврохолд България" обявиха, че са подписали споразумението за придобиване на миноритарен дял в дъщерната на холдинга компания "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ). Това съобщават от "Еврохолд" и от ЕБВР. Банката инвестира 30 млн. евро в ЕИГ чрез увеличение на капитала, а мажоритарният ѝ собственик "Еврохолд" ще осигури допълнителен капитал в размер до 12 млн. евро. Средствата ще бъдат използвани за развитието и растежа на най-голямото дъщерно дружество на групата - Euroins Romania Asigurare Reasigurare, както и за дейността и растежа на ЕИГ в Грузия, Гърция, Северна Македония, Полша и Украйна.

Американската видеострийминг платформа HBO Max ще замени HBO GO в България в началото на следващата година,

след като на 26 октомври 2020 г. услугата официално стъпи в Европа, съобщиха от компанията. Това означава, че най-новите продукции на Warner Bros. ще бъдат достъпни в HBO Max само 45 дни след премиерата им на голям екран без допълнително заплащане.

ПАЗАРИ

Qualcomm купува шведска компания за 4.5 млрд. долара

Qualcomm заедно с инвестиционната фирма SSW се договориха да закупят Veoneer, производител на автомобилни технологии, за 4.5 млрд. долара. Veoneer преди това преговаряше с Magna, но сделката се провали, след като Qualcomm вдигна офертата си с 800 млн. долара. Veoneer ще плати на Magna "такса за отмяна" на сделката от 110 млн. долара.

Цената на петрола продължава да се покачва

Движението нагоре е, защото през уикенда ОПЕК обяви, че ще се придържа към плана от лятото си и ще продължи да увеличава месечното производство постепенно - с около 400 хил. барела на ден. "Ние ще следим ситуацията, тъй като, както знаем, търсенето обикновено спада през четвъртото тримесечие", сподели пред Reuters след разговорите вицепремиерът на Русия Александър Новак и добави, че вярва, че пазарът сега е балансиран. Цената на сорт брент се движи около 82 долара за барел.