К: България | Рекорден брой жертви на COVID-19 за денонощието, край на епопеята с кораба "Вера Су"

И още: Европейската прокуратура одобри още четирима прокурори от квотата на България, ЦИК отказа на президента да се срещне заради изборите и пандемията

И във вторник водещата новина е свързана с COVID-19: с 243 жертви от коронавируса през последните 24 часа България отчете абсолютен рекорд по този черен показател. Круширалият кораб край Камен бряг "Вера Су" най-накрая беше изтеглен до пристанище Варна след 35 дни.

Конституционният съд реши, че полът може да бъде само биологичен.

А ЦИК отказа на президента да отиде при него, за да обсъдят ситуацията с ковида и изборите, тъй като това можело да се разглежда от другите кандидати като неприемливо заради предизборната обстановка.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Черен рекорд по жертви на COVID-19 и най-много заразени от началото на епидемията отчете България във вторник

С 243 жертви на коронавируса за последните 24 часа България отчете абсолютен рекорд по този черен показател от началото на епидемията досега. Рекордно висок е и броят на заразените изобщо - 5863 случая. Делът на положителните тестове също е на пиково ниво от началото на настоящата вълна - над 25%. Числата във вторник обичайно са по-високи, тъй като в тях попадат и забавени данни от уикенда. Но ръстът и в двата показателя спрямо миналия вторник е съществен - около 30% на жертвите и 40% на заразените. За седмица броят на областите в тъмночервената зона се е удвоил и те вече са 18.

Броят на случаите и делът на положителните тестове все пак в момента трябва да се приемат с едно наум. Заради наложените зелени сертификати тестването е засилено, а така се засичат и много случаи, които иначе биха били безсимптомни. Редица опити за злоупотреби и заобикаляне на правилата също могат да изкривят статистиката.

Данните за жертвите и хоспитализациите обаче сочат, че България наистина се намира в тежка и интензивно растяща епидемична вълна. По думите на зам.-министъра на здравеопазването Александър Златанов пред "Нова" при достигане на 9000 настанени в болници следващата мярка ще бъде частичен локдаун - за неваксинирани възрастни хора и хора в риск, за които ще има ограничения на излизане от вкъщи. Другата алтернатива е пълен локдаун за всички. Въпреки случващото се натискът срещу мерките продължава, като за четвъртък е насрочен национален протест.

Още от деня

Корабът "Вера Су" беше изтеглен във Варненското пристанище

След 35 дневни опити турският кораб "Вера Су", който крушира в местността Камен бряг, вече е изтеглен във Варненското пристанище. Това се случи, след като товарът му от амониев нитрат беше изпомпен от трюмовете му, което позволи корабът да се издигне от дъното и да стане възможно той да бъде изтеглен с помощта на три влекача. С това изглежда предотвратено по-нататъшно замърсяване на морската вода в района, въпреки че тепърва ще се взимат проби и ще се прави анализ на ситуацията.

КС: По Конституция полът е само биологичен, но държавата може да създава условия за полово самоопределение

Според Конституция понятието "пол" трябва да се разбира само в биологичния му смисъл. Това обяви днес Конституционният съд, но същевременно изрично отбеляза в мотивите към решението си, че това не представлява забрана за отделните власти да уреждат правното положение на транссексуалните лица и смяната на пола. Работа на законодателната власт е да прецени дали да създаде законова уредба, която признава правото на полово самоопределяне, а на съда - да прецени как да се произнася в тези случаи.

Освен това в решението изрично се подчертава практиката на Съда по правата на човека в Страсбург и на Съда на ЕС в Люксембург, които са произнесли немалко осъдителни решения за липса на национално законодателство за право на самоопределение. Решението е по доклад на съдия Красимир Влахов, подписано е с едно особено мнение - на Филип Димитров.

Още четирима български прокурори бяха одобрени да се присъединят към Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура съобщи, че е одобрила още четирима български кандидати за европейски делегирани прокурори - това са прокурорите Анна Алексова, Виктор Тарчев и Станислав Стойков, както и спецсъдията Елена Попова. За другите двама кандидати - Ивайло Илиев и Анита Джамалова, предстои допълнителна проверка, която трябва да установи дали имат необходимия специфичен опит. Така българските делегирани прокурори в прокуратурата на ЕС стават осем при определена квота от десет души. При първата процедура от десетимата кандидати екипът на Кьовеши одобри само четирима и отхвърли останалите шест.

ЦИК отказа среща с президента за изборите

Централната избирателна комисия отклони поканата на администрацията на президента за преценка на влиянието на ковид кризата върху предстоящите избори. Пред "Дневник" говорителят на ЦИК Цветозар Томов защити решението с аргумента, че комисията поддържа контакт с всички институции и няма нужда да участва в подобна среща. "Беше отчетено и това, че действащият президент е и кандидат в настоящата кампания. Ако бяхме приели срещата, това можеше да се изтълкува погрешно от останалите претенденти", обясни Томов.