К: Бизнес | Azerion купи българската PubGalaxy, КЕВР не вижда свръхдългове в "Булгартрансгаз"

И още: Цената на тока леко падна, борсовите индекси в Европа и САЩ се покачиха

Капитал
Капитал    ©  Юлия Лазарова
Капитал
Капитал    ©  Юлия Лазарова
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Azerion купи българската платформа PubGalaxy

Базираната в Нидерландия технологична компания Azerion е придобила българската платформа PubGalaxy, която позволява на независими уебсайтове да управляват и оптимизират рекламните си приходи. Това съобщиха от PubGalaxy, но без да уточняват цената. Справка в Търговския регистър показва, че сделката е сключена за варненското дружество "Тайтън гейт", което е собственик на платформата. Досега собственици на компанията бяха Пресиян Каракостов (75%) и Ивайло Иванов (25%). Компанията има близо 80 служители, а приходите за миналата година са 25.8 млн. лв. Купувачът по последна налична информация е имал приходи 163 млн. евро и 547 служители.

Според регулатора "Булгартрансгаз" не е свръзхадлъжняла

"Булгартрансгаз" не е свръхзадлъжняла заради продължението на "Турски поток" в България и може да изпълнява дейността си, да обслужва заемите си и да изпълнява инвестиционната си програма. Това е установила назначената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проверка, резултатите от която са били приети на закрито заседание в края на септември. Докладът е предаден на енергийния министър Андрей Жеков, който твърдеше, че "Булгартрансгаз" е свръхзадлъжняла заради газовия проект на стойност близо 3 млрд. лв. По-рано през годината обаче КЕВР установи, че всички договори по проекта са били сключени в нарушение.

Число на деня

205.6 евро/мВтч

е борсовата цена на електричеството днес. Това е 6.3% под нивото от вчера, но отново е в зоната на средно високите цени днес в Европа. Абсолютно същата е стойността в Гърция, докато в Румъния, Сърбия и Средиземноморието сделките се сключваха на нива 220-230 евро/мВтч. Запазва се тенденцията в Северна Европа, най-вече Полша и Германия, токът да е значително по-евтин, основно заради енергията от вятъра.

"Алтерко" регистрира дружество в Германия

Технологичната компания "Алтерко" ще регистрира дъщерно дружество в Германия - Allterco Europe. Капиталът ще е в размер на 500 хил. евро и ще е 100% собственост на българската "Алтерко". Регистрацията на дъщерно дружество в Германия, където е един от основните европейски пазари на IoT устройствата с марка Shelly, има за цел оптимизация на дистрибуцията, логистиката и обслужването на потребителите, както и развитието на търговската мрежа в страната, уточниха от "Алтерко". За управители на германското дружество са избрани Волфганг Кирш, който има управленски опит в сферата на търговията с потребителска електроника в Европа, и дългогодишният търговски директор в холдинга Мирче Атанасовски.

"Монбат" заменя един от членовете на борда си

На извънредно общо събрание в понеделник акционерите на "Монбат" са взели решение да бъде заменен един от директорите в борда. Като член на съвета е освободен Йордан Карабинов, а на негово място е избран Кайл Андерсън. Както е по закон, от гласуването са били изключени мажоритарните собственици на дружеството.

Графика на деня:

България е пета в Европа по поскъпване на автомобилните горива

България е на пето място в Европа по ръст на цените на горивата за личен транспорт, показват данните на Евростат. През септември 2021 г. горивата в Европа са с 22.9% по-скъпи, отколкото преди година, докато в България хората сега плащат с 28.2% повече. Най-рязко е покачването в Люксембург, а на другия край е Малта, където не е отчетена промяна.

ПАЗАРИ

Нова зелена вълна по борсите в Европа и САЩ

Индексите на Стария континент се повишиха във вторник с между 0.5 и 1%, подкрепени от добрите финансови отчети на компаниите. Паневропейският индекс STOXX 600 се вдигна с 0.7%, доближавайки се до историческия си рекорд. Днешните нива на индексите са най-високите от 7 седмици. На Уолстрийт настроенията също са оптимистични заради отчетите, макар не и при всички компании.

Акциите на американския производител на оръжия Lockheed Martin поевтиняха с над 7.7%

Причината - дружеството обяви по-ниски приходи от очакванията на Уолстрийт. Компанията, специализирана в самолетостроенето, корабостроенето и авиокосмическата техника, обяви приходи от 16 млрд. (с 1 млрд. по-малко от прогнозите) за последните три месеца. Lockheed понижи очакванията си за постъпленията през 2021 г. с 2.5% до 67 млрд., като заяви, че приходите за 2022 г. може да се понижат до 66 млрд., тъй като пандемията от ковид-19 затруднява веригата за доставки на компанията.

Стоманата поевтиня до 3-месечно дъно по китайските борси

Фючърсите на метала се търгуваха за 4900 юана (768 долара) за тон, което е най-ниското ниво от 12 юли насам и 18% под рекорда от 5975 през май. Причината за спада са проблемите в китайския имотен сектор и най-вече във водещите компании в сектора там - Modern Land и Evergrande. Това ограничава строителството, което е един от най-големите потребители на стомана, което се отразява на търсенето и цената й.