К: България | Според КС назначението на Кирил Петков за министър е невалидно, БНР има нов директор

И още: Община Варна се отказа от абсурдната сделка с Гергов за панаира, МВР иска да отнеме лиценза на охранителна фирма "Делта гард"

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов
Втори пореден ден Конституционният съд е главен герой във вътрешните новини. След като вчера той се произнесе, че полът може да е само биологичен, днес той излезе с решение, че икономическият министър в предходния служебен кабинет Кирил Петков нелегитимно е заела този пост, тъй като е имал двойно гражданство, което е нарушение на Конституцията. Това отваря възможности за атакуване на издадени от него актове пред Върховния административен съд, каквато готовност проявиха веднага от ВМРО.

Ковид ситуацията става все по-напрегната, а съсловни организации на ресторантьорите обявиха, че оборотите им са спаднали с 80% заради новите мерки и заплашиха отново с протести.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

КС: Назначението на Кирил Петков за министър е невалидно

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно назначаването на Кирил Петков за служебен министър с указ на президента Румен Радев от 10 май т.г., защото към този момент Петков все още е имал двойно гражданство - българско и канадско. Решението на КС в случая има обратно действие - от момента на подписването на указа, което по същество означава, че Кирил Петков в действителност не е бил валидно назначен за министър. Казусът е без прецедент и юристите тепърва ще започнат сериозен дебат какъв ще е пълният ефект от решението на КС. Но вероятно отваря път за атакуване на всеки от актовете му с искане за обявяването им за нищожни.

Самият Кирил Петков заяви, че на 21 април е подписал пред нотариус своето волеизявление до канадските власти за отказ от гражданство, предал е канадския си паспорт, платил е таксата и е бил сигурен, че е изпълнил своето задължение към Конституцията на България.

Още по темата вижте тук.

Избран е нов генерален директор на БНР

Юристът Милен Митев е новият генерален директор на Българското национално радио. Той беше временно изпълняващ длъжността, след като Андон Балтаков подаде оставка в началото на август. Митев се състезаваше за длъжност с Митко Димитров и Иво Тодоров. И тримата кандидати са свързани с радиото, като са работили в различни периоди в обществената медиа. Милен Митев е завършил "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа в БНР през 2009 г. като юрисконсулт. В радиото се е занимавал с уреждането на авторски и сродни права, обществените поръчки, медийното, трудовото и административното право.

Още от деня

Здравните власти обявиха списък с лица, които не трябва да се имунизират с Pfizer по различни причини. Сред тях са например хора с тежка алергия към компонент на ваксината, болни от ковид или карантинирани заради ковид в момента, скоро ваксинирани с друга ваксина, бременни и кърмещи жени, хора на терапия с антикоагуланти и др. Пълния списък може да видите тук.

Нов рекорд на случаи на ковид отчете България за последното денонощие: 6816 заразени. Това е най-високият брой от началото на четвъртата вълна и от началото на епидемията в България изобщо. Броят на починалите остава висок - 124. Ако има добра новина е, че и ваксинациите достигат рекордни ниви, като за последното денонощие те са над 30 хил.

Община Варна се отказа да прехвърля дяловете си от "Пловдивския панаир" във фирма на Гергов. Община Варна се отказа да прехвърли дяловете от 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, които местната администрация притежава, в компанията "Пълдин туринвест", стана ясно днес. Първоначално тази точка беше в дневния ред на сесията на Общинския съвет, но тя беше оттеглена, след като Министерството на икономиката вчера изпрати остро писмо, в което предупреди, че прехвърлянето на акции ще е нарушение на Закона за приватизация. Ако сделката бе станала, Георги Гергов щеше да има пълен контрол и над панаира, и над "Пълдин туринвест".

МВР е започнало процедура за отнемане на лиценза на охранителната "Делта гард". Това се разбира от съобщение на сайта на Главна дирекция "Национална полиция", цитирано от Dnevnik.bg. Според изданието процедурата е стартирала на 19 октомври. "Делта гард" е охранителна компания, която се свързва с Димитър Спасов, известен и с прякора Митко Каратиста, и се смята за близка да прокуратурата. Името на фирмата беше посочено в разследването на Антикорупционния фонд за "Осемте джуджета". Според АКФ те са сигнализирали МВР и за други нарушения на "Делта гард".