К: Бизнес | НАП проверява за ДДС вносители, България и Румъния вече са с обединени енергийни борси

И още: БФБ се отказва да купува "Капман", Една трета от фирмите са с по-слаби продажби през септември, борсите в света отбелязват лек спад

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

НАП започва масови проверки за измами с ДДС при внос

Кампания по проследяване и проверка на стоки, облагани с ДДС при внос, започва Националната агенция за приходите. Оттам твърдят, че ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от ДДС при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна (не член на евросъюза), но са предназначени за друга държава, членка на ЕС. Ще се контролира и "чистият" внос, в при който стоките основно от Китай и Турция се внасят и ще се потребяват в България. От момента, в който даден внос бъде оформен пред митническата администрация, приходната агенция ще наблюдава движението на стоката, документите за последващите и препродажби, като ще бъдат извършени проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори, твърдят от НАП.

България и Румъния обединиха енергийните си борси

От днес борсовата търговия с електроенергия в сегмента "Ден напред" в България и Румъния се извършва в условията на пазарно обединение. Чрез включването на българско-румънската граница целият регион на Югоизточна Европа вече е напълно интегриран към пазар "Ден напред" в рамките на Европейския съюз.

Това на практика означава, че всички търговски участници в общността ще могат да правят сделки помежду си в реално време. Важно е да се знае, че обединението не е свързано с нов капацитет за пренос на електроенергия, а става дума само за софтуерен продукт, който позволява по-доброто използване на далекопроводите, които така или иначе съществуват между страните. Затова няма особени причини да се смята, че това обединение ще окаже съществен ефект върху цените, тъй като и преди него имаше трансграничен обмен на ток. Със сигурност обаче общият пазар намалява възможностите на местни играчи да манипулират търсенето и предлагането, а оттам и цените. Днес постигната в България цена е 201 евро/Мвтч, а в Румъния 216.

БФБ се отказва да купува "Капман"

Предложението за покупка на 45% от инвестиционния посредник за 5.5 млн. лв. предизвика много реакции в сектора и това най-вероятно е принудило ръководството на фондовата борса да се откаже. "С решение на Съвета на директорите от днес БФБ ще фокусира работата си върху развитие на пазар на деривати, в това число и формирането на клирингова институция за обезпечаване на разплащанията и непрекъсваемостта на този бъдещ пазар. По този начин ще се осигурят по-добри възможности за българските инвеститори и за защита от резки отклонения в пазарните цени. БФБ се отказва от плановете си за придобиване на стратегическо участие в МТФ София и ще разглежда други възможности за растеж", се казва в съобщението.

Една трета от компаниите имат спад на приходите през септември

Една трета (32.2%) от компаниите в страната са отчели спад на приходите си през септември спрямо година по-рано. Това показва бизнес изследването на Националния статистически институт сред нефинансовите предприятия в страната, което проследява ефекта от пандемията върху икономиката. Близо половината фирми запазват резултатите си, а по-високи са продажбите едва на 17.8% от анкетираните. В краткосрочен план от един месец мнозинството компании (85%) предвиждат да запазят персонала си, но 2.1% очакват временно да спрат работа, а още толкова окончателно да прекратят дейност.

Число на деня:

37.1%

повече чужденци са почивали в България през септември 2021 г. спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. В същото време ръстът при българите, решили да пътуват в чужбина, е доста по-малък - 4.2%.

ПАЗАРИ

Лек спад на борсите глобално

Нарастването на напрежението между САЩ и Китай около Тайван спря ръста на фондовите пазари от началото на седмицата въпреки добрите печалби на технологичните компании Google и Microsoft. Европейските индекси поевтиняха леко, между 0.10% и 0.30%, докато спадът в Азия бе малко по-осезаем, около 1% за китайските акции. Търговията в САЩ също започна в негативна територия след рекордните стойности от вчера. Днес инвеститорите очакват отчетите на Ford, Coca-Cola, McDonald's и Boeing.

Прибиране на печалби от биткойн

Биткойн се завърна под 60 хил. долара, след като според данни на Bybt.com дълги позиции за над 700 млн. долара са били затворени в сряда, рекорд от 20 септември насам. Според анализаторите инвеститорите затварят част от позициите си, след като пускането на първия борсов фонд в САЩ покачи стойността на най-голямата криптовалута до 67 хил. долара. В момента биткойн се търгува за цена от около 58 хил. долара при спад от около 6% за последните 24 часа.