К: Свят | САЩ обмислят отмяна на визите за България, Световната банка е отказала да изслуша Георгиева по обвиненията

И още: Молдова преговаря с "Газпром", за да избегне спиране на газа, експерти в САЩ препоръчват ваксинирането на деца над 5 г. с Pfizer

Срещата на върха на Инициативата "Три морета" Кристалина Георгиева
Срещата на върха на Инициативата "Три морета" Кристалина Георгиева    ©  Велко Ангелов
Срещата на върха на Инициативата "Три морета" Кристалина Георгиева
Срещата на върха на Инициативата "Три морета" Кристалина Георгиева    ©  Велко Ангелов
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Световната банка е отказала да изслуша Кристалина Георгиева по обвиненията

Какво се случи? Бордът на Световната банка е отхвърлил искане на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за среща, на която тя да се защити срещу твърдения, че е оказвала натиск върху персонала да променя данни полза на Китай в класацията на банката Doing Business, докато е била главен изпълнителен директор на банката през 2017 г. Това съобщава агенция Reuters, позовавайки се на двама информирани източници. Адвокат, нает от Георгиева, е поискал срещата с писмо от 17 страници в петък, изпратено до ръководителя на борда на банката.

Защо това е важно? Адвокатът Уитни Дебевоа от Arnold & Porter пише, че докладът за разследване в Световната банка, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда, е бил неправилно подготвен, нарушавал е процесуалните права на Георгиева и е базирал основното си заключение на невярно предположение, пише в писмото. Георгиева отрече твърденията за намеса и бордът на Международния валутен фонд, който тя оглавява от октомври 2019 г., този месец, не намери убедителни доказателства, за да подкрепи обвиненията в неправомерни действия.

САЩ обмислят отмяна на визите за България при престой до 90 дни

Какво се случва? САЩ обмислят дали да включат България и още три държави в програма, която ще позволи на гражданите им да посещават страната и да остават на американска територия за период до 90 дни. Това съобщава Reuters, като се позовава на изказване на американския министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Според него програмата предоставя значителни ползи за икономиката и сигурността на САЩ. Освен България другите три страни, за които предстои да бъде взето решение, са Израел, Кипър и Румъния.

Защо това е важно? Хърватия бе включена през септември в програмата (реално това ще стане от 1 декември) и сега Роджър Дау, изпълнителният директор на Американската асоциация за пътувания, казва, че това вече е донесло 100 млн. долара за икономиката на САЩ. "Всеки път, когато добавите някоя от тези страни, пътуванията буквално избухват", допълва той. За да влезе една държава в безвизовата програма, освен условието делът на отказаните молби за неемигрантски визи да е трайно под 3%, тя трябва да отговори и на изисквания, свързани с борбата с тероризма, прилагането на законите, контрол на имиграцията, сигурност на документите и ефективно управление на границата.

Още важни новини от света

Молдова започва разговори с "Газпром", за да избегне спиране на газа. Споразумението за доставки с Русия изтича в края на октомври, което доведе до енергийна и политическа криза в Молдова. Молдова, която разчита в значителна степен на руския газ, обяви извънредно положение миналата седмица, след като не успя да постигне нова договорка с Русия. От "Газпром" отричат, че са предложили на Молдова по-ниска цена, ако отслаби връзките си с ЕС.

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата даде положително становище за имунизирането на деца от 5 до 11 години с ваксината срещу COVID-19 на Pfizer, което е предпоставка съвсем скоро препаратът да бъде одобрен за прилагане при около 28 милиона деца в САЩ. Moderna също проучва възможността ваксината ѝ да се поставя на малки деца.

Австралия ще премахне от 1 ноември забраната за свои граждани да пътуват в чужбина без разрешение. Повече от 18 месеца, след като страната затвори международните си граници, напълно ваксинираните граждани ще могат да пътуват извън страната. Правителството обмисля и до края на годината границите на страната да бъдат отворени за ваксинирани квалифицирани работници и международни студенти.