К: Свят | Полша ще плаща на ЕС глоба по 1 млн. евро дневно, Румъния вече е с одобрен План за възстановяване

И още: Риболовният спор между Франция и Великобритания ескалира, Германия ще прекрати извънредното положение заради пандемията на 25 ноември

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Полша ще плаща на ЕС по 1 млн. евро дневно за неизпълнение на съдебно решение

Какво се случи? Съдът на ЕС наложи във вторник глоба от 1 млн. евро дневно на Полша за неизпълнение на нареждането на съда да разпусне незабавно дисциплинарната колегия на Върховния съд и да върне отстранените от нея магистрати.

Решението е в отговор на искане от ЕК за определяне на размер на санкцията за отказа да се изпълни съдебната заповед от 14 юли. Тя беше издадена от съда като временна мярка, докато излезе окончателното решение по делото между комисията и Полша за съдбата на дисциплинарната камара. Съдебната заповед е с обратно действие от 14 юли до изпълнението на нареждането. Това означава, че Полша вече дължи на европейския бюджет 106 млн. евро.

Защо това е важно? В последните дни Варшава и Брюксел изостриха спора за върховенството на правото, който водят от години, след като председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен заплаши с финансови санкции, а полският премиер Моравецки не изключи налагането на вето на важни законодателни инициативи в ответ. Размяната на заплахи е по друг правен спор, който възникна, след като Конституционният съд на Полша обяви, че европейското право няма предимство пред националното по конституционни въпроси.

Румъния получи одобрение за плана си за възстановяване

Какво се случва? Финансовите министри от ЕС одобриха в четвъртък плановете за възстановяване на Румъния, Естония и Финландия, с което трите държави вече могат да получат първия транш от плащания по тях. Румънският план, който включва проекти и реформи за 29.1 млрд. евро, предвижда поетапното спиране на производството на енергия от въглища и внедряването на възобновяеми енергийни източници, както и извършването на инвестиции и реформи в областта на обновяването на сградите, модернизацията на жп линии, управлението на водите и отпадъците и залесяването. ЕК одобри искането на Румъния за опускане на 14.2 млрд. евро безвъзмездни средства и 14.9 млрд. евро заеми. Естония ще разчита на 969.3 млн. евро, а Финландия има план за възстановяване за 2.1 млрд. евро.

Защо това е важно? С одобрението на тези три плана общо 22 държави са приключили процедурата, предхождаща финансирането и изпълнението на плановете. От тях 17 държави вече са получили и авансовите плащания от ЕК. Само плановете на Полша, Унгария, Швеция и депозираният на 15 октомври български план продължават да се анализират от еврокомисията. Нидерландия е единствената европейска държава, която досега не е представила своя проект в Брюксел.

Още важни новини от света

Британски траулер е бил задържан от Франция на фона на ескалиращия конфликт за риболовните права след Brexit. Френският министър за морска политика Аник Жирардин заяви, че корабът е бил задържан, защото не се е съобразил с отправеното предупреждение да не лови риба във френски води, тъй като не разполага с необходимия лиценз за това. Жирардин обаче настоя, че Франция и Великобритания "не са във война", но че има "битка" за риболовните споразумения след Brexit.

Представители на партиите, които най-вероятно ще участват в следващото германско правителство, подкрепят вдигането на извънредното положение заради COVID-19 на 25 ноември. Управлението на пандемията е една от точките, по които преговарят. "Затварянето на училища, локдауните и ограничителните мерки вече няма да се случват", заяви представител на социалистическата партия, която спечели изборите. Днес бе отчетен най-високият брой новозаразени в Германия от две седмици насам - 28 000.

Последиците от Brexit за британската икономика ще бъдат по-лоши от тези, причинени от пандемията, заяви ръководителят на Службата за бюджетна отговорност Ричард Хюз. Според него напускането на ЕС ще доведе до намаление на британския БВП с 4%, докато по отношение на ефекта от пандемията това ще бъде с около 2%.