К: България | Полицията и НАП разследват "Автомагистрали", Кацаров даде Борисов на прокуратурата

И още: зам.-председателката на ВКС Галя Захарова остана единственият кандидат за поста председател на касационния съд, синята зона в столицата беше увеличена

Дневник
Дневник    ©  Георги Пауновски
Дневник
Дневник    ©  Георги Пауновски
В четвъртък протестиращи срещу зеления сертификат от ресторантьорския и хотелиерския бизнес блокираха центъра на столицата с искане за оставка на здравния министър. Те се оплакват, че заради зеления сертификат оборотите на заведенията им е спаднал с 80%.

С мнозинството на ГЕРБ синята зона за паркиране в София беше увеличена значително от 1 декември.

Сблъсъкът на деня беше между здравния министър Стойчо Кацаров и бившия премиер Бойко Борисов. Първият даде втория на прокурор заради неверни твърдения за ваксини с изтекъл срок на годност.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Полицията и НАП проверяват държавната компания-касичка "Автомагистрали"

Служителите на Националната полиция и Националната агенция за приходите проверяват "Автомагистрали" АД, съобщи МВР. "Във връзка с проверката за строителството на АМ "Хемус" се изземват документи, предстои да бъдат разпитани свидетели", се казва в съобщението. Вчера екип на полицията засне с дрон част от трасето на магистралата. Целта на проверката е била да документира извършената дейност по строителството на магистралата, тъй като с идването на служебното правителство стана ясно, че последният кабинет на Борисов е превел авансово почти 2 млрд. лв. на дружеството за дейности, повечето от които още не са започнали, а част от трасето още дори не е проектирано. Сумите пък са раздадени към частни подизпълнители без състезание и въпреки че е забранено по закон.

Ден по-рано вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че собственик на фирма за строителство на пътища е превел от началото на годината 21 млн. лева в Обединените арабски емирства, като единственото, което посочи е, че служителите на фирмата му са сред протестиращите пътищари преди две седмици пред Министерския съвет.

Утре ще бъде огласена информация за разследването с участието на министрите Бойко Рашков и Виолета Комитова, директора на НАП Румен Спецов и заместник-директора на ГДНП старши комисар Атанас Илков, съобщават от МВР.

Още от деня

Здравният министър даде на прокуратурата Борисов

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е сезирал прокуратурата за разпространяването на фалшива новина от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На 24 октомври бившият премиер каза, че българите се ваксинират с изтекъл срок на годност партиди от препарата на Pfizer. Годността обаче беше удължен официално от 6 на 9 месеца от Европейската агенция по лекарствата. Предвид, че изказването е по време на извънредно положение, то може да се смята за заплаха за националната сигурност, за което се носи наказателна отговорност, смята Кацаров

Окончателно: от 1 декември синята зона се разширява, зелената стига до "Красна поляна"

Днес Столичният общински съвет прие предложението на ГЕРБ за разширяване на местата в синята зона за сметка на обхвата на зелената зона от 5195 на 7226. Единствено в района между площад "Руски паметник" и площад "Македония" зелената зона остава по настояване на районния кмет на "Красно село" Росина Станиславова. Сега границите на новата синя зона стават: ул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - бул. "Пенчо Славейков" - бул. "Прага" - бул. "Христо Ботев" - ул. "Позитано" - ул. "Марко Балабанов" - ул. "Добруджански край" - бул. "Тодор Александров" - ул. "Опълченска" - бул. "Сливница" - бул. "Данаил Николаев" - ул. "Милко Бичев".

Работното време на синята зона се удължава с половин час и вече ще важи до 20 ч. от понеделник до събота. Освен това зелената зона се разраства с още 550 места в квартал "Зона Б-19", като така на практика платеното паркиране стига до район "Красна поляна". Режим "служебен абонамент" повече няма да е безплатен, а институции ще могат да ползват до пет паркоместа на един адрес. Въвежда се и възможност за обособяване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в платените зони, които да се ползват срещу пропуск и определена такса. Повече за ефектите от предложението вижте тук.

Галина Захарова остана единствената кандидатура за председател на ВКС

Зам- председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова остана единственият кандидат в процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС). Последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което можеха да се правят номинации, беше в четвъртък, но нови кандидатури не бяха издигнати. Захарова беше издигната с безпрецедентна подкрепа от Пленума на ВКС, на който 83 съдии гласуваха за нея от 84 присъстващи, като самата Захарова е единственият участник, който не е гласувал. Изслушването и гласуването за Захарова е насрочено за 14 януари догодина. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари.