К: Бизнес | БЕХ плати дълга на столичната "Топлофикация" към "Булгаргаз", "Палфингер" и "Сарк" инвестират още 11 млн. лв.

И още: Природният газ ще поскъпне още, групата Aurubis ще отчете най-силната си финансова година

Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

БЕХ пое дълга от 121 млн. лв. на "Топлофикация София" към "Булгаргаз"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поел дълга от 121 млн. лв. на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". Това е съобщил изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов на заседание на енергийния регулатор, цитиран от БНР. Информацията беше потвърдена за "Капитал" от изпълнителния директор на холдинга Валентин Николов, който уточни, че парите вече са преведени. По думите на Павлов подписаният договор за цесия между "Булгаргаз" и БЕХ гарантира доставките на природен газ за ноември, но е нужно по-дългосрочно решение, за да може топлофикацията да плаща редовно задълженията си.

Близо 11 млн. лв. ще инвестират "Палфингер" и "Сарк" в България

Два нови проекта за близо 11 млн. лв. ще бъдат изпълнени от "Палфингер продукционстехник България" и производителя на медни продукти "Сарк България". Това стана ясно, след като двете компании получиха инвестиционни сертификати. Местното дружество на австрийския производител на кранове Palfinger ще създаде център за споделени услуги в София за 4.4 млн. лв., в който ще работят 200 души. Шуменската "Сарк", която е собственост на турската Sarkuysan, ще инвестира 6.5 млн. в проект за производство на медни жици. Предвижда се да наеме още 15 души.

Застрахователният пазар расте към края на август

С близо 9% е нараснал премийният приход на общозастрахователните дружества в страната към края на август спрямо година по-рано, показват данните на Комисията за финансов надзор. За първите осем месеца на годината компаниите са събрали брутни премии за 1.8 млрд. лв. В същото време изплатените обезщетения са се покачили с около 6% до 733.6 млн. лв. Животозастрахователният сектор също отчита ръст - с 25%, като брутният премиен приходи достига 397.4 млн. лв.

Природният газ ще поскъпне още

Комисията за енергийно и водно регулиране разгледа днес заявлението на "Булгаргаз" за новите цени на природния газ. Според изчисленията към момента от 1 ноември цената ще е 124.76 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) при действаща в момента 94.54 лв./MWh. Това е скок от около 32%. Има вероятност обаче поскъпването да не е чак толкова голямо, тъй като в последните дни борсовите котировки в Европа са малко по-ниски. Окончателното решение на КЕВР ще бъде взето на 1 ноември.

Число на деня

183.32 евро/МВтч

е цената на тока в България на борсата днес, като понижението спрямо вчера е с почти 9%. Абсолютно същото ниво е постигнато и в Гърция, а в Румъния е 6 евро повече. Цените падат почти в цяла Европа, като най-ниски остават в Полша и Германия.

Собственикът на "Аурубис" ще отчете най-силната си финансова година досега

Германската група Aurubis, която е собственик на медодобивния завод в Пирдоп, очаква да отчете най-добрата година в историята си. Предварителните данни сочат, че оперативната печалба преди данъци за финансовата година, приключваща в края на септември, ще се увеличи с близо 60% до 353 млн. евро, което е и доста над прогнозите. По думите на главния изпълнителен директор Роланд Харингс началото на текущата финансова година от октомври обещава силните резултати да се запазят. За предходната 2020 г. местното "Аурубис България" отбеляза двуцифрен ръст на оборота до 5.4 млрд. лв., което го превърна в най-голямата компания в страната. Печалбата му беше 264.8 млн. лв.

ПАЗАРИ

Волатилност при технологичните компании

Акциите на Robinhood се сринаха с над 10% след като компанията обяви, че месечните потребители са спаднали под 19 млн. (в сравнение с над 21 млн. преди три месеца). Приходите на брокера също намаляват до 365 млн. Долара за трето тримесечие, което е под очакваните от анализаторите 450 млн. долара, в резултат на драстичен спад в търговията с криптовалути. Книжата на друга технологична компания обаче поскъпнаха - Spotify. Шведската компания обяви постъпления от над 2.5 млрд. долара през периода юли-септември като платените абонати се увеличават с около 20% (година на година) до 172 млн. души. Акциите на Spotify поскъпнаха с над 9% след новините. Днес по-късно се очакват резултатите на Amazon и Apple.