К: България | Авария в България остави Сърбия без газ, ДАНС и НАП проверяват кмета на Пазарджик

И още: КПКОНПИ възобновява 346 дела за конфискация, строителите и МРРБ може да се споразумеят

Кметът на Пазарджик Тодор Попов
Кметът на Пазарджик Тодор Попов    ©  Юлия Лазарова
Кметът на Пазарджик Тодор Попов
Кметът на Пазарджик Тодор Попов    ©  Юлия Лазарова
В Деня на народните будители политическите нападки отново взеха връх. По-малко от две седмици преди изборите 2 в 1 на 14 ноември Централната избирателна комисия взе изненадващото решение - да се броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да се вписват резултатите в допълнителни протоколи. Валидните резултати ще са тези от машините, но допълнителното ръчно преброяване е крачка назад спрямо изборите през юли и излишно затормозяване на изборния процес, поради което и решението вече се обжалва пред ВАС от три партии.

След телевизионно интервю на кандидата за вицепрезидент на подкрепяния от ГЕРБ Анастас Герджиков - полк. Невяна Митева, в което тя говори за дискриминация на жените в армията, от Министерството на отбраната излязоха с остра позиция срещу това.

На този фон продължават протестите срещу мерките за ограничаване на коронавируса, а здравните власти планират нови ограничения.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ДАНС и НАП проверяват община Пазарджик

Ден след като полицията отне шофьорската книжка на кмета на Пазарджик Тодор Попов заради отказа му да бъде тестван за алкохол и наркотици, служителите на ДАНС, МВР и НАП влязоха на проверка в общината. Официалната причина за това е сигнал за финансови злоупотреби, свързани с общинския бюджет. Кметът Попов обаче заяви, че проверката е "предизборен пиар". Пак по негова информация са проверявани документи, които така или иначе са публично достъпни. "Документите, които ми бяха изискани - 10 документа, ги има публично достояние - те са качени на сайта на общината или на други официални институции. Аз съм снимал точно каквото ми поискаха", каза пред журналисти кметът. По-късно обаче стана ясно, че сред документите има и такъв за дарение от 700 хил. лв., получено от фирмата "Интръст". Едноличен собственик на капитала ѝ е Пеевски. Миналата година той обяви публично, че парите се дават за волейболния клуб и за изграждането на горски парк.

Авария блокира "Турски поток" през България

Взрив на част от газопровод по трасето на "Турски поток" през България спря транзита на природен газ към Сърбия и Унгария. Аварията е в района на Ветрино, край Провадия, като обхваща тръби, които са строени в края на 80-те години и са само свързваща част от новото трасе, за което през миналата година бяха похарчени около 2.5 млрд. лв. Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че на място вече са докарани две тръби, а в готовност са два багера и две ремонтни групи, които могат да започнат работа. РИОСВ - Варна, обяви, че извършва проверка за качеството на въздуха в района на аварията по газопреносната мрежа, като за момента няма данни за замърсяване, което обаче е и нормално, тъй като природният газ е летлив и бързо се разнася в природата.

Ефектите от спрялото газоподаване се усетиха най-силно в Сърбия, където няколко ТЕЦ-а, осигуряващи топла вода и отопление на различни населени места, бяха принудени да спрат. В късния следобед ситуацията се нормализира, след като властите в Белград взеха решение да внесат 5 милиона куб. метра газ от Унгария.

Строителите вече не искат оставката на министър Комитова

След месеци на скандали, протести и взаимни нападки строителният бранш и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова вече имат обща цел - завършването на вече започнатите пътни ремонти из страната. Причината е, че ако това не се случи навреме, ще са нужни много повече средства в бъдеще. От Камарата на строителите в България са поели ангажимент до 2-3 седмици да посочат за какви суми става дума предвид актуалните цени на материалите. Друг общ приоритет между строителните фирми и регионалното министерство е търсенето на 1.5 млрд. лева, за да се гарантират текущият ремонт и поддръжката на пътищата през следващата година. Това е сумата, която се е плащала през всяка от последните три-четири години, но никога досега не е била записвана в бюджета, а е била разпределена с правителствени постановления.

КПКОНПИ ще иска възобновяването на 346 дела за конфискация, спрени до произнасяне на Съда в Люксембург

След като Съдът на ЕС (СЕС) се произнесе миналата седмица, че българската гражданска конфискация не се подчинява на режима на европейската директива за отнемане на облаги от престъпления (Директива 2014/42), от антикорупционната комисия КПКОНПИ обявиха, че ще поискат да бъдат възобновени общо 346 дела за конфискация в цялата страна, които са били спрени до произнасянето на Съда в Люксембург. Това обяви в понеделник КПКОНПИ, по чието искане са образувани делата. Това е второто решение на СЕС по преюдициално запитване на български съдилища, в което се казва, че стандартите на директивата не се прилагат за българската гражданска конфискация, защото те са само за конфискация, която се прилага в рамките на производство, свързано с установяване на престъпления. Формално българската гражданска конфискация не е свързана с изхода от установяване на престъпно поведение, тя може да бъде проведена и след повдигане на абсолютно произволно и несъстоятелно обвинение, даже и след оправдателна присъда, без ясни стандарти за доказване на разминаването в приходи и разходи.

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ

Съдът отхвърля десетки жалби срещу зелените сертификати

В Административния съд в София до момента са постъпили над 160 жалби срещу заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която беше въведено ограничение за влизане в затворени пространства само със зелен сертификат. Справка в деловодната система на съда сочи, че десетки от тези жалби вече са отхвърлени с мотива, че не са посочени конкретни дoкaзaтeлcтвa за претърпени вреди, a има caмo xипoтeтични пpeдпoлoжeния за тях. Междувременно родители и учители, които не са съгласни децата редовно да бъдат тествани за COVID-19 като условие да се върнат в класните стаи и да учат присъствено, излязоха на протест в София. А самият здравен министър обяви, че се обмисля спиране на плановите операции в болниците.

Прочетено в медиите

Държавата е договорила укрепване на свлачище за 7 млн. лв., после нужните средства се оказват 20 пъти по-малко

Разследване на в. "Сега" показва, че дадените на "Автомагистрали" близо половин милиард лева държавни средства за укрепване на 84 свлачища в много случаи са надвишавали многократно цената на строителната задача. Конкретният пример е със свлачището по пътя Кула - Грамада - Срацирово. Тази дейност е възложена от "Автомагистрали" на фирма ДЛВ ЕООД, като ориентировъчната стойност на строителните-монтажните работи е определена на 7.2 млн. лв., платен е аванс от 2.7 млн. лв. При реалното проектира се оказва, че дейностите ще струват 388 хил. лв. Неустойката в договора на ДЛВ, в случай че някоя от страните се откаже от договора, е 15% от ориентировъчната стойност или 1 млн. лв. Така при разтрогване на договора по инициатива на "Автомагистрали" фирмата следва да получи 1 млн. лв. неустойка за договор, чиято реална стойност е 388 хил. лв. Посочени са и още три почти аналогични случая с други свлачища.