К: Свят | Започна климатичната конференция в Глазгоу, македонският премиер Зоран Заев подаде оставка

И още: Великобритания е готова да предприеме съдебни действия срещу Франция заради спора за риболовните права след Brexit

Борис Джонсън
Борис Джонсън    ©  Reuters
Борис Джонсън
Борис Джонсън    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Започна климатичната конференция в Глазгоу

Какво се случи? Британският премиер Борис Джонсън даде официалното начало на конференцията на ООН по изменението на климата СОР26 в Глазгоу с предупреждението, че светът е свързан с "взривно устройство, което може да доведе до Деня на Страшния съд". В речта си той изказа съжаление, че в навечерието на събитието - на срещата си в Рим през уикенда, страните от Г-20 постигнаха скромен напредък относно своите климатични ангажименти.

Защо това е важно? Целта на СОР26 е сключването на споразумение за ограничаване на въглеродните емисии достатъчно бързо, за да се задържи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Други две цели по думите на Борис Джонсън са убеждаването на световните лидери да ускорят прехода от бензинови и дизелови автомобили към "по-чисти" алтернативи и спиране на обезлесяването. Климатичната конференция започна непосредствено след срещата на Г-20 в Рим, която завърши разочароващо, тъй като само 12 от 20-те членки на групата се ангажираха с постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка

Какво се случи? Зоран Заев обяви оставката си както от премиерския пост в Северна Македония, така и от лидерската позиция в управляващата партия СДСМ, след като СДСМ загуби столицата и други важни градове като Битоля, Охрид и Куманово след втория кръг на местните избори в страната в неделя. Така този вот доведе до последици в националната политика и с оставката на Заев Северна Македония навлиза в период на политическа несигурност.

Защо това е важно? Заев твърди, че няма нужда от предсрочни избори и управляващото мнозинство (СДСМ и албански блок) ще излъчи ново правителство. Настоящият кабинет на Заев ще продължи да изпълнява функциите си, докато президентът Стево Пендаровски връчи мандат на кандидат за премиер, разполагащ с мнозинство от поне 61-ма депутати в 120-местния парламент. Според лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче "правителството е делегитимирано и новата реалност трябва да стане факт чрез предсрочни парламентарни избори". От ВМРО-ДПМНЕ и Алианса на албанците (основната опозиционна партия в албанския блок) обясниха, че започват преговори за ново мнозинство в парламента, за да бъде свалено правителството.

Още важни новини от света

"Вакс" бе избрана за дума на годината от Oxford English Dictionary. Като основание се посочва, че употребата на думите, свързани с ваксините, рязко е скочила през 2021 г. заради пандемията от коронавирус - например антиваксър, проваксър и т.н.

Японският премиер Фумио Кишида, който зае поста само преди месец, обяви победа за неговата Либералнодемократична партия на изборите за долна камара на парламента. ЛДП си осигури достатъчно депутатски места, за да може да управлява и без коалиционния си партньор.

Обединеното кралство заяви, че е готово да предприеме съдебни действия срещу Франция във връзка със задълбочаващия се спор за риболовните права след Brexit. Миналия месец Лондон отказа разрешителни на десетки френски кораби за опериране в британски води. В отговор Париж заплаши, че ще блокира достъпа на плавателни съдове на Великобритания до някои от френските пристанища.

Снимка на деня

Тайланд се "отваря" за ваксинирани туристи от над 60 страни

Десетки хиляди пътници се очаква да пристигнат в Тайланд, след като страната обяви, че се "отваря" отново за туристи след 18 месеца на ковид ограничения. В Тайланд могат да влизат ваксинирани посетители от над 60 държави, определени като нискорискови, които няма да се налага да бъдат поставяни под карантина. В списъка е и България. Летищата, обслужващи Банкок и Пукет, са сред тези, които ще допускат хора от страни като САЩ, Япония, Китай, Великобритания и по-голямата част от Европа.