К: Бизнес | Газът изненадващо поевтинява леко, производствените цени скочиха с 20% за година

И още: Ръст в продажбите на товарни автомобили за деветмесечието в България, световните цени на пшеницата са на 8-годишен връх

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов    ©  Надежда Чипева
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов    ©  Надежда Чипева
Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Природният газ изненадващо поевтиня малко, вместо да поскъпне силно

Макар и символично - с 1%, природният газ поевтинява от днес. Прогнозите до преди дни бяха за скок с почти 30%. А причината за този обрат е както заради съществения спад на котировките на газа по европейските борси - с около 30% за последната седмица, но така също и заради допълнителни количества от "Газпром", които ще бъдат получени на по-ниска цена, след като за тях се е водил спор между руската компания и "Булгаргаз". Ефектът от това е около 40 млн. долара, с които реално се компенсира очакваното поскъпване на природния газ. Прогнозите на държавния газов доставчик са, че през декември може да има ново понижение, ако тенденциите на международните пазари се запазят същите.

Производствената инфлация скочи до 20% за година

Общият индекс на цените на производител през септември 2021 г. се увеличава с 20% в сравнение със същия месец на 2020 г. Нарастване на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39.5%, в преработващата промишленост - с 14.5%, и в добивната промишленост - със 7.2%. По-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при производството на метали - с 42%, на дървен материал - със 17.4%, на химични продукти - с 16.3%. Намаление на цените има при текстила - с 0.4%. За месец цените на производител са се увеличили с 2.4%.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

195.85 евро/мВтч

е цената на тока в България на борсата днес, като понижението спрямо вчера е с 4.3%. Малко по-високи са постигнатите нива в Гърция и в Румъния. Цените в почти цяла Европа са около 200 евро/мВтч, като най-ниски остават в Полша, но сравнително ниски са нивата и в Испания и Португалия. За България важната новина е, че включването на шест блок на АЕЦ "Козлодуй" не води до сваляне на цената.

КОМПАНИИ

Румънският онлайн търговец eMag ще влезе на пазара в Гърция

Новината е на румънските медии, които съобщават, че компанията вече търси гръцки партньори за marketplace продажби. А куриерът, с който работи румънският търговец - Sameday, вече е подписал договор с гръцки партньори, които да улеснят транспорта и доставките, като центърът за доставки ще е в Солун. Подобен проект се развива и за Германия, пише profit.ro. Дотук eMag работи в Румъния, България и Унгария.

България е пета в ЕС по ръст в продажбите на нови товарни автомобили за деветмесечието

Купените нови пътни превозни средства за търговски цели (лекотоварни, товарни и автобуси) през периода януари - септември са 7745, с 52.2% повече от 2020 г. За септември повишението е 25.9% до 801 товарни автомобила, когато немалко страни в съюза отчитат спад заради недостига на чипове. При лекотоварните коли повишението е 53.2% за деветмесечието до 5299 бройки и 33.7% до 516 за септември. Тези над 3.5 тона са нагоре с 56.8% до 2321 за деветте месеца и 19.6% за септември (268). Единственият спад е при автобусите: -17.8% за януари - септември до 125.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Компаниите в България и Румъния са най-малко дигитализирани в ЕС

Индексът на дигитална интензивност, който показва инвестициите в дигитални технологии, е най-нисък в България и Румъния, като 66% от компаниите са с нисък показател, показват данни на Евростат. Финландия и Дания са лидери.

ПАЗАРИ

Исторически рекорди за акциите в САЩ

Основните индекси на Уолстрийт се повишиха с отварянето на сесията в първия ден на ноември, тествайки нови върхове - Dow Jones 30 удари за първи път в историята 36 000 знака. Енергийните акции и тези на Tesla стояха в основата на бума - енергийната криза, високите цени и перспективите пред електрическите автомобили насочват вниманието и капиталите към тях. Tesla поскъпна с 3.75% до 1155 долара за акция и пазарна капитализация от над 1.1 трлн. долара. С над 2% се вдигна и Facebook, но инвеститорите разпродават технологични акции като тези на Microsoft, Alphabet и Apple.

Цените на пшеницата са на 8-годишен връх

Котировките достигнаха до 7.8 долара за бушел (27.2155 кг.) на борсата в Чикаго заради високото търсене, но свито предлагане. Складовите наличности и добивите от зърно в най-големите износители - Канада и страните от Черноморския басейн, се понижиха заради сушата, студа и силните дъждове през тази година. Запасите в САЩ се очаква да са най-ниското ниво от 14 години. Освен това на пазара се включи и Египет - през уикенда страната купи рекорден обем пшеница за сезона, високо търсене има и от Пакистан и Саудитска Арабия, посочва tradinecononics.