К: Свят | Световните лидери обещаха край на обезлесяването до 2030 г., Русия провежда учение за унищожаване на вражески обекти в Черно море

И още: Китай призова населението да се запаси с основни стоки в случай на извънредна ситуация

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Световните лидери обещаха да спрат обезлесяването до 2030 г.

Какво се случи? Първото голямо споразумение от климатичната конференция в Глазгоу (СОР26) е вече факт - над 100 световни лидери обещаха да сложат край на обезлесяването до 2030 г. Бразилия, която е обвинявана за унищожаването на големи участъци от амазонската гора, също е сред подписалите документа. Сделката включва и 19 млрд. долара под формата на фонд от обществени и частни средства. Експерти приветстваха договорката, но предупредиха, че предишно споразумение от 2014 г. не е забавило изобщо процеса по обезлесяване и затова сега е нужен мониторингов механизъм.

Защо това е важно? Страните, подписали документа, сред които Канада, Бразилия, Русия, Китай, САЩ и Великобритания, съставляват около 85% от горите в глобален мащаб. Част от финансирането на фонда ще отиде за развиващи се държави, които се борят с пожари и трябва да възстановяват обезлесени площи. Екологът Найджъл Сизър посочва пред британската ВВС, че споразумението е "изключително важно", но мнозина биха сметнали за разочароваща поставената цел за 2030 г.: "Изправени сме пред климатична извънредна ситуация, така че да си дадем още 10 години за справяне с този проблем не изглежда съвсем адекватно."

Още новини от СОР26:

  • Близо 90 страни се присъединиха към инициативата на САЩ и ЕС за намаляване на емисиите от метан с 30% до 2030 г. спрямо нивата от 2020 г.
  • Индия обеща да съкрати емисиите си до нетна нула до 2070 г., като така пропусна ключовата цел на климатичната конференция за достигане на целта до 2050 г.
  • Основателят на Amazon Джеф Безос обяви, че ще даде 2 млрд. долара за "възстановяване на природата и трансформиране на хранителните системи".

Русия провежда учение в Черно море на фона на присъствието на два американски военни кораба в района

Какво се случи? Руските морски сили в Черно море провеждат учение за унищожаването на вражески цели на фона на оплакванията на Москва от присъствието на два американски военни кораба в района. Вчера президентът Владимир Путин заяви, че руските сили могат да видят разрушителя USS Mount Whitney през бинокъл, и критикува действията на НАТО близо до руската граница.

Защо това е важно? Русия многократно е предупреждавала западните страни да не изпращат военни кораби в Черно море и да не приближават бреговете на Крим - полуострова, който тя анексира през 2014 г. Властите в Москва обвиняват НАТО, че извършва провокативни действия до руските граници, докато алиансът казва, че остава твърдо ангажиран със сигурността на страните членки близо до Русия. В понеделник американските военноморски сили заявиха, че USS Mount Whitney е пристигнал в Истанбул и скоро ще се присъедини към другите кораби в Черно море.

Още важни новини от света

Трите партии, които работят по сформирането на коалиционно правителство в Германия, обсъждат надскачането на лимита за федерален дълг за следващата година, за да подсилят с мултимилиардна инжекция държавен климатичен инвестиционен фонд.

Китайското правителство призова населението да се запаси с основни стоки в случай на извънредна ситуация през зимните месеци. Министерството на търговията не даде причина за това обявление, но то се случва на фона на продължаващи карантинни "затваряния" на градове заради коронавируса и на фона на опасения за липсата на някои продукти, след като необичайно проливни дъждове повредиха реколтата в страната.

Снимка на деня

Да надушиш COVID-19

Австрийската армия обяви, че тренира кучета да засичат COVID-19. На пресконференция във Виена бе представено специално обученото куче Фентъзи.